27/08/2023 28/08/2023 Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κοινότητα Χανδριών την Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου, 27 Αυγούστου 2023, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το μνημόσυνο των υπέρ πίστεως και πατρίδος ηρωικώς πεσόντων ηρώων της κοινότητας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος...
27 Αυγούστου, 2023 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2023 - 1:07

Χανδριά: Mνημόσυνο και αποκαλυπτήρια Προτομών Ηρώων παρουσία Χριστοδουλίδη

Διαδώστε:
Χανδριά: Mνημόσυνο και αποκαλυπτήρια Προτομών Ηρώων παρουσία Χριστοδουλίδη

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κοινότητα Χανδριών την Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου, 27 Αυγούστου 2023, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το μνημόσυνο των υπέρ πίστεως και πατρίδος ηρωικώς πεσόντων ηρώων της κοινότητας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια των Προτομών των Ηρώων του 1974 της κοινότητας Χανδριών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Χριστοδουλίδης: «Παρά τις προκλήσεις στόχος μας παραμένει η επανέναρξη συνομιλιών»

Παρά τις καθημερινές προκλήσεις, τις απαράδεκτες δηλώσεις, τις προσπάθειες για νέα τετελεσμένα, στόχος μας παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στον επιμνημόσυνό του λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χανδριών, στην επαρχία Λεμεσού.

Όπως είπε, από πλευράς μας υπάρχει η απαιτούμενη, ειλικρινής πολιτική βούληση. «Και για αυτό τον λόγο είναι που από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκομένους μέσα από σημαντικές εξελίξεις για το Κυπριακό. Επιδιώξαμε και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με τους εταίρους μας στην ΕΕ και φυσικά με την ελληνική Κυβέρνηση. Τα πρόσφατα απαράδεκτα γεγονότα στην Πύλα αποτελούν το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αναγνώρισης της ειλικρινής μας βούλησης για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι κυρίαρχη προτεραιότητά της πλευράς μας είναι η λύση, «η απελευθέρωση, η επανένωση, η ασφάλεια και η ευημερία όλων των Κυπρίων και των διαμενόντων νομίμως στο νησί μας, και για όλα αυτά πρέπει όλοι μαζί, με σοβαρότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οτιδήποτε άλλο, πλην της επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην πατρίδα μας. Δεν χωράνε εκπτώσεις σε αυτή την αλήθεια, οφείλουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας το μέλλον που τους αξίζει και οραματιζόμαστε για αυτά. Το έχω πει πολλές φορές. Τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Ούτε και τους παράγοντες ισχύος των τρίτων. Οφείλουμε, όμως, να μη σταματούμε την προσπάθεια, να μη μεμψιμοιρούμε, να ενισχύουμε το κράτος μας, να αξιοποιούμε ό,τι εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας, για να δώσουμε ξανά πρόσφορο έδαφος στην ελπίδα και στην πραγματική ειρήνη. Για να γίνει η πατρίδα μας, η Κύπρος μας, ξανά στην ολότητά της, τόπος ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην κοινότητα των Χανδριών η οποία, όπως είπε, δικαίως είναι περήφανη «γιατί προσέφερε στην πατρίδα πολλούς ήρωες.

«Στην κοινότητα Χανδριών, δικαιωματικά, θα προσδίδεται ο χαρακτηρισμός ηρωοτόκος για πάντα, γιατί πρόσφερε απλόχερα στους αγώνες του Ελληνισμού τα παιδιά της, τα σπλάχνα της, ό,τι καλύτερο είχε. Σήμερα τιμούμε τους Ήρωες της Κοινότητας Χανδριών που έπεσαν μαχόμενοι στους εθνικούς αγώνες “υπερ ελευθερίας”, στα πεδία της Μακεδονίας το 1913 και στα πεδία αντίστασης της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να προσφέρουμε ταπεινά, ως “αναθήματα” προς το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, τις προτομές των ηρώων μας, ως ένδειξη τιμής και περηφάνειας για τη θυσία τους, αλλά και ως σημείο αναφοράς στη μνήμη και την Ιστορία για όλους εμάς σήμερα, αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν σε τούτο τον τόπο» ανέφερε.

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων