09/09/2021 09/09/2021 “Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε και το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των εμβολιασμών” αναφέρει σε επίκαιρη ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. “Τόσο ο υποφαινόμενος, όσο...
09 Σεπτεμβρίου, 2021 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2021 - 17:56

Μόρφου: Παραμένουμε στις απόψεις μας έστω κι αν είμαστε μειονοψηφούντες

Διαδώστε:
Μόρφου: Παραμένουμε στις απόψεις μας έστω κι αν είμαστε μειονοψηφούντες

“Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε και το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των εμβολιασμών” αναφέρει σε επίκαιρη ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. “Τόσο ο υποφαινόμενος, όσο και οι λοιποί Αρχιερείς συμφωνήσαμε με την πρόταση του Μακαριωτάτου ότι εντός της Ιεράς Συνόδου θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας, όταν διαφωνούμε με κάποια απόφαση της πλειονοψηφίας των μελών της. Δημοσίως όμως θα σιωπούμε, νοουμένου ότι δεν θα προκληθούμε να απαντήσουμε και θα εκφράζουμε δημοσίως τη συμφωνία μας με αποφάσεις της πλειονοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου, εκεί που συμφωνούμε”.

Σε άλλο σημείο, τονίζει: “Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού με τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του κορωνοϊού Covid-19, παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας που εκφράσαμε δημοσίως, πάντα με διάκριση, έστω κι αν είμαστε μειονοψηφούντες”.

Ο Πανιερώτατος αναφέρει επίσης τα εξής:

“Επιπρόσθετα, εισηγηθήκαμε (ο υποφαινόμενος) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μεριμνήσει ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθευθεί τα νέα φάρμακα εναντίον του κορωνοϊού, τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα, με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη εισήγηση θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι συμπατριώτες μας να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη στην Αμερική και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και αναφέρεται ότι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας κατά του κορωνοϊού, που φθάνουν το 85% έως και 90%.

Καταλήγοντας θα ήθελα να προσέξουμε πάρα πολύ να μην οδηγήσουμε τον λαό σε διχασμό, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο Μακαριώτατος και ο Πρόεδρος είναι για όλο τον λαό, για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, και εγώ παραμένω Μητροπολίτης για όλους, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, επαναλαμβάνοντας αυτό που κήρυξα κατά την Αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Μάμαντος στις 2 Σεπτεμβρίου, 2021: «Οι μη εμβολιασμένοι να προσεύχονται για τους εμβολιασμένους και οι εμβολιασμένοι για τους μη εμβολιασμένους. Ο ένας να στηρίζει τον άλλο και η καλοσύνη αυτή θα προσελκύσει την χάριν του Αγίου Πνεύματος, τον Χριστό μας και τον επουράνιο Πατέρα μας”.

“Οι ομιλίες και τα κηρύγματα μας θα συνεχιστούν χωρίς αναφορά στον εμβολιασμό” αναφέρει σε υστερόγραφό του, ο Πανιερώτατος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ:

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε και το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των εμβολιασμών.

Τόσο ο υποφαινόμενος, όσο και οι λοιποί Αρχιερείς συμφωνήσαμε  με την πρόταση του Μακαριωτάτου ότι εντός της Ιεράς Συνόδου θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας, όταν διαφωνούμε με κάποια απόφαση της πλειονοψηφίας των μελών της. Δημοσίως όμως θα σιωπούμε, νοουμένου ότι δεν θα προκληθούμε να απαντήσουμε και θα εκφράζουμε δημοσίως τη συμφωνία μας με αποφάσεις της πλειονοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου, εκεί που συμφωνούμε.

Επιπρόσθετα, εισηγηθήκαμε (ο υποφαινόμενος) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μεριμνήσει ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθευθεί τα νέα φάρμακα εναντίον του κορωνοϊού, τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα, με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη εισήγηση θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι συμπατριώτες μας να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη στην Αμερική και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και αναφέρεται ότι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας κατά του κορωνοϊού, που φθάνουν το 85% έως και 90%.

Καταλήγοντας θα ήθελα να προσέξουμε πάρα πολύ να μην οδηγήσουμε τον λαό σε διχασμό, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο Μακαριώτατος και ο Πρόεδρος είναι για όλο τον λαό, για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους,  και εγώ παραμένω Μητροπολίτης για όλους, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, επαναλαμβάνοντας αυτό που κήρυξα κατά την Αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Μάμαντος στις 2 Σεπτεμβρίου, 2021: «Οι μη εμβολιασμένοι να προσεύχονται για τους εμβολιασμένους και οι εμβολιασμένοι για τους μη εμβολιασμένους. Ο ένας να στηρίζει τον άλλο και η καλοσύνη αυτή θα προσελκύσει την χάριν του Αγίου Πνεύματος, τον Χριστό μας και τον επουράνιο Πατέρα μας».

Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού με τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του  κορωνοϊού Covid-19, παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας που εκφράσαμε δημοσίως, πάντα με διάκριση, έστω κι αν είμαστε μειονοψηφούντες.

«Καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν».

Μετ’ ευχών
Ο Μόρφου Νεόφυτος
Ευρύχου, 9 Σεπτεμβρίου 2021

υ/γ Οι ομιλίες και τα κηρύγματα μας θα συνεχιστούν χωρίς αναφορά στον εμβολιασμό. 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων