10/05/2019 10/05/2019 Στις 14 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντοφ της Γερμανίας η επίσημη παράδοση της λειψανοθήκης του Αγίου Μάμαντος που εντοπίστηκε στη γερμανική πόλη, όταν επρόκειτο να δημοπρατηθεί τον περασμένο μήνα από τον οίκο δημοπρασιών Hargehseimer Kunstauktionen Dusseldorf. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον οίκο δημοπρασιών, έπειτα από παρέμβαση της ιστορικού τέχνης Μαρίας Παφίτη η λειψανοθήκη αποσύρθηκε...
10 Μαΐου, 2019 - 15:59

Στην Ι.Μ. Μόρφου παραδίδεται η λειψανοθήκη του Αγίου Μάμαντος

Διαδώστε:
Στην Ι.Μ. Μόρφου παραδίδεται η λειψανοθήκη του Αγίου Μάμαντος

Στις 14 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντοφ της Γερμανίας η επίσημη παράδοση της λειψανοθήκης του Αγίου Μάμαντος που εντοπίστηκε στη γερμανική πόλη, όταν επρόκειτο να δημοπρατηθεί τον περασμένο μήνα από τον οίκο δημοπρασιών Hargehseimer Kunstauktionen Dusseldorf.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον οίκο δημοπρασιών, έπειτα από παρέμβαση της ιστορικού τέχνης Μαρίας Παφίτη η λειψανοθήκη αποσύρθηκε από τη δημοπρασία κατά τη διάρκειά της. Τελικά οι διευθυντές του οίκου, Susanne και Frank Hargesheimer αποφάσισαν να την αγοράσουν, προκειμένου να τη δωρήσουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, την Μητρόπολη Μόρφου.

Η λειψανοθήκη θα παραδοθεί επίσημα στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, Αρχιμανδρίτη Φώτιο Ιωακείμ, στην παρουσία της ιστορικού τέχνης Μαρίας Παφίτη και εκπροσώπων της Πρεσβείας της Κύπρου στη Γερμανία και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Η μεταβυζαντινή ξύλινη λειψανοθήκη σχήματος βιβλίου έχει μεταλλική πλάκα που περιέχει οστά των αγίων Παντελεήμονος, Χαραλάμπους, Νεοφύτου, Τρύφωνος, Φιλίππου, Μιχαήλ Συνάδων, Πολυδώρου, Ιωάννου Λαμπαδιστού και Μάμαντος. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα πάνω στη μεταλλική πλάκα.

Στο μέσο της πλάκας υπάρχει ένας κοίλος σταυρός με την αναγραφή του ονόματος του δωρητού και τη χρονολογία. Επίσης η εσωτερική επιφάνεια του καλύμματος είναι ζωγραφισμένη με μορφές αγίων, λείψανα των οποίων υπάρχουν στη μεταλλική πλάκα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων