16/07/2023 17/07/2023 Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου 2023 στην Πάφο το επίσημο μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα του 1974 στο οποίο την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής...
16 Ιουλίου, 2023 - 20:24
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 14:27

Μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα του 1974 στην Πάφο

Διαδώστε:
Μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα του 1974 στην Πάφο

Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου 2023 στην Πάφο το επίσημο μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα του 1974 στο οποίο την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Ανδρέας Ιωσήφ. Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως η θυσία της Κύπρου συνεχίζεται, η πληγή είναι ακόμα αιμορραγούσα και ποιούσα.

Ευθύνη όλων, Ελλάδας και Κύπρου, πολιτικής ηγεσίας, στρατού και λαού είναι να διδαχθεί πλέον από τον όλεθρο, προσθέτοντας πως ο εχθρός είναι εντός των πυλών και ο αγώνας άνισος. Εποικισμός των κατεχομένων, ανέφερε, δημογραφική αλλοίωση, επικίνδυνη δημογραφική αλλοίωση στις ελεύθερες περιοχές, εργαλειοποίηση της Αμμοχώστου, προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αναγνώριση δύο κρατών.

Όλα αυτά συνέχισε, δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες μας. Ο αγώνας είναι μακρύς και επίπονος. Όμως ας μην απελπιζόμαστε, συμπλήρωσε.

Είμαστε είπε ο κ. Ιωσήφ, μια χούφτα χώμα κι όμως μέσα εκεί υπάρχουν οι σπόροι, αρκεί να τους φροντίσουμε και θα δώσουν καρπούς.
Μπορεί να έγιναν λάθη σημείωσε ωστόσο τόνισε, έντιμη και εύκολη λύση δεν υπήρξε ποτέ.Επεσήμανε πως ενωμένοι κάτω από την εκάστοτε ηγεσία μας πρέπει να αντέξουμε, να μην λιγοψυχούμε με πίστη στο δίκιο μας.

Αναγκαία οφειλή σήμερα είναι η μνημόνευση όλων αυτών που με τη ζωή τους ή με κίνδυνο της ζωής τους στήριξαν την Δημοκρατία, στήριξαν την νομιμότητα είπε ο κ. Ιωσήφ.

Πρόσθεσε τέλος πως «49 χρόνια μισό σχεδόν αιώνα καταδικάζουμε το δίδυμο της προδοσίας του πραξικοπήματος και της εισβολής και δηλώνουμε απερίφραστα ότι τα όποια τετελεσμένα δεν τα αποδεχόμαστε και δεσμευόμαστε στον αγώνα και δικαίωση. Αιωνία ας είναι η μνήμη των πεσόντων ηρώων υπερασπιστών της Δημοκρατίας».


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο του μνημοσύνου, η Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης από τα παιδιά και σημείωσε ότι «για αυτό και εμείς το δεν ξεχνώ αγωνίζομαι, το έχουμε μετατρέψει σε γνωρίζω, δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι έτσι ώστε τα παιδιά όλων των ηλικιών, να γνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη μας μέσα από συζητήσεις στην τάξη».

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων