24/11/2022 24/11/2022 Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια η Εκκλησία αναλαμβάνει ρόλο σημαντικό στη διατήρηση της παιδείας και της εθνικής αυτοσυνειδησίας του λαού, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου και ένας από τους 6 υποψήφιους για την διεκδίκησή του. Όπως ανέφερε σε ομιλία του σε φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητας του στην Ιερά Μητρόπολη...
24 Νοεμβρίου, 2022 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 - 10:58

Πάφου Γεώργιος: “Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας”

Διαδώστε:
Πάφου Γεώργιος: “Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας”

Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια η Εκκλησία αναλαμβάνει ρόλο σημαντικό στη διατήρηση της παιδείας και της εθνικής αυτοσυνειδησίας του λαού, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου και ένας από τους 6 υποψήφιους για την διεκδίκησή του.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του σε φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητας του στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου “στην ακραία αυτή Ελληνική γη αλλά και στους νέους, στη γωνιά αυτή των νότιων συνόρων του Έθνους, οι αρχαίες Νύμφες, ο Τεύκρος, ο Αγαπήνορας, οι διάδοχοι του Μ. Αλεξάνδρου, ο μεσαιωνικός Διγενής εχάραξαν, με το πέρασμά τους, την εθνική ταυτότητα του τόπου. Κι οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος καθώς και ολόκληρη η στρατιά των αγίων μας, συνήψαν, πρόσθεσε, τον Χριστιανισμό με την Ελληνική πατρίδα. Έτσι, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια η Εκκλησία αναλαμβάνει ρόλο σημαντικό στη διατήρηση της παιδείας και της εθνικής αυτοσυνειδησίας του λαού. Αν σ’ όλο τον ελληνικό χώρο, σε καιρούς δύσκολους, το ράσο κάθε κληρικού γινόταν εθνική σημαία, τούτο, σημείωσε, συναντάται σε μεγαλύτερο βαθμό στην Κύπρο, την απομακρυσμένη γεωγραφικά από τον εθνικό κορμό και στην οποία η Εκκλησία παρέμενε για αιώνες πολλούς, ο μόνος εθνικός θεσμικός φορέας, υπεύθυνος για την διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας”.

“Ανάμεσα” είπε, “στους κληρικούς κάποιοι ξεχώριζαν λόγω και της θέσης που κατείχαν και της ιδιοσυγκρασίας τους”.

“Δυστυχώς” εκτίμησε “η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της, με την Τουρκία να μην αποκρύβει τις βλέψεις της επί όλης της Κύπρου και την πλευρά μας να μην έχει σταθερούς στόχους”.

“Στόχος μας” συνέχισε, “η αφύπνιση από τον εθνικό λήθαργο για ανασύνταξη δυνάμεων και επιδίωξη μας η απελευθέρωση του τόπου μας”.

Επεσήμανε επίσης πως η Εκκλησία δεν θα αποβάλει ποτέ την ευθύνη που απορρέει από τον εθναρχικό της ρόλο για υπόδειξη της ορθής πορείας προς την εθνική αποκατάσταση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων