08/09/2021 08/09/2021 Σε ένα μαγευτικό τοπίο στην Ασπρογιά της Πάφου, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του αναστηλωθλεντος παρεκκλησιού του Αγίου Σώζοντος, το οποίο επαναλειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία πιστών από την επαρχία Πάφου και με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Νίκου Όψιμου. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος συνέδραμε το έργο των εθλεοντών καθόλη την διάρκεια των...
08 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2021 - 11:45

Θυρανοίξια στον Άγιο Σώζοντα στην Ασπρογιά της Πάφου

Διαδώστε:
Θυρανοίξια στον Άγιο Σώζοντα στην Ασπρογιά της Πάφου

Σε ένα μαγευτικό τοπίο στην Ασπρογιά της Πάφου, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του αναστηλωθλεντος παρεκκλησιού του Αγίου Σώζοντος, το οποίο επαναλειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία πιστών από την επαρχία Πάφου και με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Νίκου Όψιμου. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος συνέδραμε το έργο των εθλεοντών καθόλη την διάρκεια των έργων αναστήλωσης του ναού.

Ο μέχρι πρότινος και επί σειρά ετών ερειπωμένος ναός του Αγίου Σώζοντα, που βρίσκεται σε μια μαγευτική καταπράσινη περιοχή της κοινότητας Ασπρογιά, είναι πλέον στη διάθεση των πιστών ώστε να τιμάται η μνήμη ενός από τους παιδομάρτυρες της Εκκλησίας μας.

Ο Άγιος παιδομάρτυρας Σώζων καταγόταν από την περιοχή της Ασπρογιάς. Μαρτύρησε από τους Άραβες κατά τον 7ο αιώνα, όταν αυτοί κατέφθασαν στο νησί. Σύμφωνα με τις πηγές, όταν οι Άραβες έκαψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στην Αγία Μονή, στη συνέχεια κατεδίωξαν τον Άγιο Σώζοντα, ο οποίος έβοσκε το κοπάδι του μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, μέχρι που έφθασαν σε ένα σπήλαιο απέναντι από την σημερινή κοινότητα Ασπρογιά και εκεί δέχθηκαν από τους Άραβες διά πυρός μαρτυρικό θάνατο.

Οι κάτοικοι τότε έκτισαν ναό και εκεί έβαλαν τα άγια λείψανα των μαρτύρων δια των οποίων γίνονταν πολλά θαύματα.

Πηγή: www.philenews.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων