12/12/2022 12/12/2022 Το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Δεκεμβρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας τέλεσε τον Αγιασμό και στη συνέχεια τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου στην κοινότητα του Ασκά. Τα εγκαίνια τέλεσε, μαζί με τον Πανιερώτατο, ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος. Ο Μητροπολίτης Ταμασού στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη...
12 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:24
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2022 - 10:32

Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου στον Ασκά

Διαδώστε:
Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου στον Ασκά

Το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Δεκεμβρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας τέλεσε τον Αγιασμό και στη συνέχεια τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου στην κοινότητα του Ασκά.

Τα εγκαίνια τέλεσε, μαζί με τον Πανιερώτατο, ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μπακόπουλο για την εργατικότητά του, μαζί με όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του Μουσείου, τον Κοινοτάρχη Ασκά, κ. Μάριο Ευριπίδου, την εκκλησιαστική επιτροπή, τους απόδημους, τους εθελοντές και δωρητές που προσέφεραν χρηματικά ποσά, και το τμήμα αρχαιολογίας και ναοδομίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού με επικεφαλής την κ. Ουρανία Περδίκη και τον Αρχιμανδρίτη Δημητριανό Πέτσα.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ασκά βρίσκεται εντός του ιστορικού πυρήνα της κοινότητας. Στο Μουσείο παρουσιάζονται φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και παλαίτυπα, τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι και τον 20ο αιώνα, τα οποίας φυλάσσονταν στις ναούς και παρεκκλήσια της κοινότητας.

Στόχος του Μουσείου είναι να συγκεντρώσει, διαφυλάξει, μελετήσει και να προβάλει βυζαντινά – εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία βρίσκονταν στις τρεις εκκλησίες της κοινότητας (ναός Τιμίου Προδρόμου, ναός Τιμίου Σταυρού και παρεκκλήσι Αγίας Χριστίνας). Η ποιότητα και η ποσότητα των έργων που διασώζει ο Ασκάς είναι μοναδική γεγονός που μας οδηγεί στην υπόθεση ότι τουλάχιστον κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας (1192-1571) υπήρξε δυναμική και δραστήρια κοινότητα. Αναμφίβολα, ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να παρακολουθήσει μέσω των εκθεμάτων την ιστορία και τέχνης της περιοχής.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και δραστήριος σε θέματα πολιτισμού και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιθυμία του Πανιερωτάτου είναι όπως το Μουσείο αποτελέσει την καρδιά ενός πολιτιστικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων