11/12/2020 11/12/2020 Την μνήμη των Οσίων Νόμωνος και Βηχιανού, τοπική πανήγυρη της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020. Την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020, στην κοινότητα της Ανάγυιας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Νόμωνος και Βηχιανού τελέστηκε Ο Πανηγυρικός Εσπερινός όπου προέστει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Στην ομιλία του ο...
11 Δεκεμβρίου, 2020 - 22:55

Η μνήμη των Αγίων Νόμωνα και Βηχιανού τιμήθηκε στην Ανάγυια

Διαδώστε:
Η μνήμη των Αγίων Νόμωνα και Βηχιανού τιμήθηκε στην Ανάγυια

Την μνήμη των Οσίων Νόμωνος και Βηχιανού, τοπική πανήγυρη της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020. Την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020, στην κοινότητα της Ανάγυιας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Νόμωνος και Βηχιανού τελέστηκε Ο Πανηγυρικός Εσπερινός όπου προέστει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στα πρόσωπα των τιμώμενων Αγίων και στις αρετές που απεκόμισαν από τον πνευματικό αγώνα που έκαναν στην επίγεια ζωή τους.

Ευχαρίστησε τον κόσμο που τηρεί πιστά τα μέτρα κατά της πανδημίας και τόνισε την διαφωνία του για τα νέα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση για την τέλεση των Ιερών ακολουθιών χωρίς την παρουσία πιστών.

Ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά και καλά Χριστούγεννα.

Ο Άγιος Νόμων

Για τον Άγιο Νόμωνα που ασκήτεψε στην ευρύτερη περιοχή της Ταμασσού, δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Η απλότητα του, οι πατρικές του συμβουλές, η ασκητικότητα του τραβούσαν σαν μαγνήτης τους πονεμένους ανθρώπους που διψούσαν για λίγη ξεκούραση από την καθημερινότητα. Αυτό όμως ανάγκαζε τον Άγιο να μετακινείται συνεχώς γιατί αυτό που ποθούσε ήταν η ηρεμία και η ησυχία ώστε να μπορέσει να επιτύχει το σκοπό της άσκησης του, που δεν ήταν άλλος από την ένωση του με το Θεό.

Ένεκα λοιπόν αυτής της μετακινήσεως του Αγίου, έχουμε πολλές σπηλιές – ασκητήρια που φαίνεται πως τα επισκέφθηκε ο Άγιος. Μια από αυτές είναι και μια σπηλιά κοντά στο μικρό χωριό Ανάγυια (η λέξη είναι σύνθετη από το επίρρημα άνω και το ουσιαστικό αγυιά δηλ. ύψωμα), στο οποίο υπάρχουν και δυο Ναοί (ένας παλαιός που βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού και ένας νεότερος στα δυτικά) που είναι αφιερωμένοι στους Κύπριους Αγίους Νόμωνα και Βηχιανό

Ο Άγιος Βηχιανός

Για τον Άγιο Βηχιανό υπάρχουν πολλές εκδοχές όσο αφορά την καταγωγή, αλλά και το όνομά του. Η επικρατέστερη είναι αυτή που συναντάμε στα έργα του Αγίου Νεφύτου του Εγκλείστου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Άγιο Νεόφυτο, το όνομα του Αγίου Βηχιανού ήταν αυτό του Αγίου Γενναδίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (βλέπε 17 Νοεμβρίου) αλλά επειδή από την πρώτη στιγμή της κοιμήσεως του και έκτοτε θεραπεύει το βήχα παρείσδυσε στην πάροδο του χρόνου το «παρατσούκλι» Βηχιανός.

Ο Άγιος Γενάδιος σε βαθύ γήρας αποχώρησε εκούσια από το θρόνο του πατριάρχου και αποφάσισε να μεταβεί στο Άγιο Όρος. Κάποτε θέλησε να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους και να προσκυνήσει τα πανάχραντα προσκυνήματα. Στην επιστροφή πέρασε και από την Κύπρο για να συναντηθεί με τον Όσιο Ιλαρίωνα. Το πλοίο τον άφησε μαζί με τον υποτακτικό του στην Πάφο και από εκεί πεζός ξεκίνησε το δρόμο για τη συνάντηση. Όμως το βράδυ πλησίασε, ζήτησε να διανυκτερεύσει στο πρώτο σπίτι που συνάντησε. Οι ένοικοι του σπιτιού του αρνήθηκαν. Η προχωρημένη ηλικία του σε συνδυασμό με το βαρύ χειμώνα, τον καθήλωσαν στην εξώπορτα του σπιτιού. Προτού, όμως, να ξημερώσει, ο Άγιος παρέδωσε το πνεύμα. Έκτοτε, ο Άγιος Γεννάδιος ή, όπως είναι γνωστός στους πιστούς, Βηχιανός θεραπεύει όσους με ευλάβεια και πίστη καταφεύγουν στη μεσιτεία του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγγραφικό έργο του Αγίου Γενναδίου είναι τόσο πλούσιο ώστε είναι ισάξιο μ’ αυτό των Τριών Ιεραρχών. Από τα έργα του σώζεται μόνο μια επιστολή, η οποία φυλάσσεται στο Άγιο Όρος.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων