13/03/2022 13/03/2022 Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Του Όρθρου και της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη το πρωί της Κυριακής, 13 Μαρτίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στον Λυθροδοντα, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής...
13 Μαρτίου, 2022 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2022 - 16:56

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Ταμασού

Διαδώστε:
Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Ταμασού

Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη το πρωί της Κυριακής, 13 Μαρτίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στον Λυθροδοντα, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ανδρέα Τουλούμη, τον Οικονόμο Χρήστο Ιακώβου, τον Αρχιδιάκονο Ραφαήλ Μισιαούλη και τον Ιεροδιάκονο Αρσένιο Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της Ορθοδοξίας «Ορθοδοξία σημαίνει ορθή δόξα, ορθή διδασκαλία και Θεολογία του Θεού. Είναι η έκφραση της ορθής αλήθειας του Θεού. Η σημερινή εορτή είναι ύψωση της εικόνας του Ιησού Χριστού. Είναι η νίκη της αληθινής πίστεως, η οποία προσφέρεται στον κάθε άνθρωπο, ως δυνατότητα σωτηρίας, θεώσεως».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή που ανεγνώσθη, ο Ναθαναήλ πάει ο ίδιος, μετά την προτροπή του Αποστόλου Φιλίππου, να γνωρίσει προσωπικά τον Ιησού «Ἔρχου καί ἴδε» (Ιω. 1, 47). Στη συνέχεια, είδε ο Χριστός τον Ναθαναήλ να έρχεται σε αυτόν και του λέει: «Να, πραγματικά Ισραηλίτης, που δεν υπάρχει μέσα του δόλος». Και ο Ναθαναήλ τον ερωτά: «Από πού με ξέρεις;». Τότε ο Κύριος του είπε, ότι «πριν να σε φωνάξει ο Φίλιππος, όταν ήσουν κάτω από τη συκιά, σε είδα». Αποκρίθηκε τότε ο Ναθαναήλ και είπε στον Κύριο: «Ῥαββί, σύ εἶ ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ, σύ εἶ ὁ βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ» (Ιω. 1, 50), δηλαδή «Διδάσκαλε, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο Βασιλιάς του Ισραήλ, τον οποίον, σύμφωνα με τις προφητείες, περιμέναμε».

Ο Ναθαναήλ επιβεβαιώνει, ότι ο Χριστός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Βλέπει μπροστά του ένα διδάσκαλο, ο οποίος τον γνώριζε, πριν καν τον δει.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πανιερώτατος ανέφερε «η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ήδη πριν λίγες μέρες εισήλθαμε, είναι μια ευκαιρία αξιολόγησης της σχέσης μας με τον Θεό. Αυτό το μήνυμα θέλει να μας δώσει το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, που ακούσαμε. Αυτό το μήνυμα μας δίνει ο Απόστολος Φίλιππος, να αναζητούμε κι εμείς ευκαιρίες, να είμαστε κοντά στον Χριστό και να φέρνουμε κοντάΤου τους συνανθρώπους μας. Σε όλους τους πιστούς ο Χριστός δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσωπική σχέση και επικοινωνία μαζί Του. Αρκεί οι ίδιοι να το επιθυμούν».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα των ιερέων που διετέλεσαν εφημέριοι στην κοινότητα του Λυθροδόντα.

Σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, μετά την τέλεση των μνημοσύνων, πραγματοποιήθηκε πέριξ του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων αναγνωσθέντος σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της Πίστεώς μας και το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων