13/08/2022 13/08/2022 Το μήνυμά του για την Κυριακή Θ’ Ματθαίου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας. ” Στην ώρα που οι θλίψεις, οι πειρασμοί, οι κίνδυνοι, οι όποιες ανησυχίες έρχονται να μας κλονίσουν και να μας καταβάλουν, ας έχουμε στη σκέψη μας τη μεγάλη αλήθεια. Ότι ο Χριστός είναι κοντά μας και μας κρατάει το χέρι,...
13 Αυγούστου, 2022 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2022 - 19:37

Ο Μητροπολίτης Ταμασού για την Κυριακή Θ’ Ματθαίου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ταμασού για την Κυριακή Θ’ Ματθαίου

Το μήνυμά του για την Κυριακή Θ’ Ματθαίου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας. ” Στην ώρα που οι θλίψεις, οι πειρασμοί, οι κίνδυνοι, οι όποιες ανησυχίες έρχονται να μας κλονίσουν και να μας καταβάλουν, ας έχουμε στη σκέψη μας τη μεγάλη αλήθεια. Ότι ο Χριστός είναι κοντά μας και μας κρατάει το χέρι, συμπαραστάτης και βοηθός”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων από τον Ιησού, που ακούσαμε την περασμένη Κυριακή στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αναγκάζει τους
μαθητές Του «εμβήναι εις το πλοίον προάγειν και αυτόν εις το πέραν»(Ματθ. 14,22).

Οι μαθητές ανήσυχοι και έντρομοι από την τρικυμία που έπληξε το πλοίο τους. Όσο ανέβαινε η αγωνία τους, τόσο περισσότερο οι μαθητές ήθελαν και επιζητούσαν την παρουσία του Χριστού. Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, ο Χριστός εμφανίστηκε περπατώντας πάνω στα κύματα.

Ο Πέτρος τόσο πολύ ενθουσιάζεται, και θέλει να περπατήσει κι αυτός στη θάλασσα για να συναντήσει τον Διδάσκαλο. Είναι πεπεισμένος πως ο λόγος και μόνο του Κυρίου θα το κάνει δυνατό. “Δώσε μου εντολή να έλθω κοντά σου επάνω στο νερό”.

Δεν επιθυμούσε να προβληθεί η να δείξει υπερηφάνεια. Επιθυμία του και μόνο να πλησιάσει τον Κύριο. Και ο Κύριος υλοποιεί το αίτημά του και τον ακούει. Ευθύς ο Πέτρος άρχισε να περπατά στα κύματα.

Όταν όμως έστρεψε το βλέμμα του προς τα κύματα και τον άνεμο, τότε κλονίσθηκε. Ο φόβος επέστρεψε και κυρίευσε την καρδιά του και άρχισε να βουλιάζει φωνάζοντας στον Ιησού
“Κύριε, σώσε με”.

«Ολιγόπιστε! Εις τι εδίστασας;». Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς ήλεγξε τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος όταν αντίκρυσε τον Κύριο να διασχίζει περπατώντας πάνω στη θάλασσα, τόλμησε να πέσει από το πλοίο και να περπατήσει και ο ίδιος πάνω σ’ αυτήν, για να τον συναντήσει. Βλέποντας όμως τον ισχυρό άνεμο φοβήθηκε, και τότε άρχισε να καταποντίζεται.

«Κύριε, σώσε με!» φώναζε. Και ο Κύριος τον πήρε από το πανάγιο χέρι του και τον γλύτωσε από τον πνιγμό. Παράλληλα όμως τον ήλεγξε για την ολιγοψυχία του, η οποία είχε προκαλέσει
τον κίνδυνο του καταποντισμού του. «Γιατί, δείλιασες, του είπε, γιατί φάνηκες ολιγόπιστος;».. Γι’ αυτό και ο Κύριος δεν επιτιμά τον άνεμο, αλλά τον Πέτρο, ο οποίος ολιγοπίστησε.

Για να του αποδείξει περίτρανα ότι δεν τον κατανίκησε η ορμή του ανέμου αλλά η χλιαρή πίστη του.

Εάν δεν ασθενούσε η πίστη του, θα μπορούσε με ευκολία να αντιμετωπίσει τον άνεμο, λόγω του ότι θα τον ενίσχυε ο Ιησούς. Η ολογοπιστία παρουσιάζεται σε στιγμές κάμψης της ψυχής, που ο αντικείμενος επιτίθεται και προσπαθεί να μας αποξενώσει από τον Θεό. Προσπαθεί να μας δημιουργήσει πανικό και να μας οδηγήσει στην απόγνωση και κατόπιν στην απελπισία.

Ο Ιησούς πρώτα θεράπευσε την ολιγοπιστία του Πέτρου και μετά κατέπαυσε τον άνεμο, με αποτέλεσμα να ηρεμήσουν οι υπόλοιποι Μαθητές.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η γεμάτη θάρρος και ελπίδα φράση του Χριστού «θαρσείτε, εγώ ειμί, μη φοβήσθε» είναι μία διαβεβαίωση, μια υπόσχεση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε κάθε ένα από εμάς, σε κάθε
πιστό μέλος της Εκκλησίας Του.

Πόσες τρικυμίες και ανέμους δεν συνάντησε ο κάθε ένας μας στην καθημερινότητά μας; Πόσους ανέμους και τρικυμίες αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Εκκλησία μας; Στην ώρα, λοιπόν, που οι θλίψεις, οι πειρασμοί, οι κίνδυνοι, οι όποιες ανησυχίες έρχονται να μας κλονίσουν και να μας καταβάλουν, ας έχουμε στη σκέψη μας τη μεγάλη αλήθεια.

Ότι ο Χριστός είναι κοντά μας και μας κρατάει το χέρι, συμπαραστάτης και βοηθός.

Αμήν και του Θεού η δόξα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων