04/06/2022 04/06/2022 Το μήνυμά του για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου εξέδωσε ο Mητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας. «Ας διατηρήσουμε ανόθευτα τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και τον ελληνισμό μας, την ελληνοχριστιανικότητά μας. Οι σήμερα τιμώμενοι Πατέρες με τη διδασκαλία και το παράδειγμά τους οδηγούν τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο στο δρόμο της σωτηρίας, της...
04 Ιουνίου, 2022 - 16:51
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2022 - 16:48

O Mητροπολίτης Ταμασού για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Διαδώστε:
O Mητροπολίτης Ταμασού για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Το μήνυμά του για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου εξέδωσε ο Mητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας. «Ας διατηρήσουμε ανόθευτα τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και τον ελληνισμό μας, την ελληνοχριστιανικότητά μας. Οι σήμερα τιμώμενοι Πατέρες με τη διδασκαλία και το παράδειγμά τους οδηγούν τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο στο δρόμο της σωτηρίας, της ειρήνης και της αγάπης», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Τη σημερινή Κυριακή η Εκκλησία μας εγκωμιάζει τους 318 Θεοφόρους Πατέρες, οι οποίοι συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδος. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι ήταν 7 και άρχισαν από το 325 μ.Χ. μέχρι και το 823 μ.Χ., όπου ολοκληρώνεται η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος και τελειώνει οριστικά το ζήτημα της Εικονομαχίας.

Μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ., δημιουργήθηκαν στην Εκκλησία διάφορα εκκλησιαστικά δογματικά ζητήματα με οικουμενική διάσταση, δηλαδή αφορούσαν το σύνολο της Εκκλησίας, τα οποία έπρεπε η Εκκλησία να δώσει λύση.

Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄, στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Οι Πατέρες θεολόγησαν αποστολικά και ορθόδοξα με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Ερμήνευσαν με λόγια μεστά και κατανοητά το μυστήριο της θεολογίας, μίλησαν και επεξήγησαν τα περί της Αγίας Τριάδος, για τις δύο φύσεις του Χριστού, την θεία και την ανθρώπινη, οι οποίες ενώνονται ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως.

Μίλησαν για την Υπεραγία Θεοτόκο. Αγωνίσθηκαν και υπερασπίσθηκαν την αλήθεια, χωρίς να σκεφτούν φιλίες και συμφέροντα. Αγωνίστηκαν να κρατήσουν το λαό μακριά από την πλάνη των αιρέσεων που παρουσιάστηκαν τότε στους κόλπους της Εκκλησίας, και δυστυχώς μέχρι και τις ημέρες μας προσπαθούν να επηρεάσουν το λαό του Θεού.

Η Εκκλησία, λοιπόν, αυτούς τιμά σήμερα, έχοντας συναίσθηση του χρέους της, προσπαθώντας να τιμήσει επάξια τους γενναίους προμάχους της πίστεως, τους στύλους της Εκκλησίας, τα πάγχρυσα στόματα του Θεού Λόγου, όπως ακούσαμε στο Δοξαστικό του όρθρου της σημερινής ημέρας.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, οι Άγιοι Πατέρες δεν έμειναν στη θεωρία, αλλά την πίστη την έκαναν καθημερινή ζωή και βίωμα. Με την άσκηση και την προσευχή, με την φιλανθρωπία και την αγάπη τήρησαν «το κατ’ εικόνα» αλώβητο και έφθασαν στο «καθ’ ομοίωσιν».

Ελευθερώθηκαν από τα πάθη και με τον καθημερινό πνευματικό αγώνα αξιώθηκαν από το Θεό να φθάσουν σε πνευματικά ύψη θείων ελλάμψεων. Έζησαν σύμφωνα με τα παραγγέλματα του Ιησού Χριστού, που μας διδάσκει μέσα από το Ευαγγέλιο, το οποίο καλούμαστε καθημερινά έστω και μια σελίδα να μελετούμε.

Με την απλότητα, την ταπείνωση και την αγάπη αγάπησαν τον άνθρωπο και και έθεσαν τους εαυτούς τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ποιμνίου τους. Δεν πρόσφεραν στο λαό μόνο τους λόγους τους, αλλά και τον ιδρώτα τον κόπο τους. Την ορθοδοξία τους την έκαναν ορθοπραξία. Κάθε τους πράξη ήταν εφαρμογή της θεωρίας.

Οι Πατέρες δεν στερέωσαν μόνο την Εκκλησία της εποχής τους, αλλά την Εκκλησία όλων των αιώνων, την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Ζούμε σε ένα κόσμο συγχύσεων. Ο υλισμός θεοποιείται, τα ιδανικά κατακρημνίζονται και πολλές φορές το ανθρώπινο πρόσωπο χάνει την αξία του.

Ας κρατηθούμε αμετακίνητη σε αυτά που μάθαμε, σε αυτά που μας δίδαξε η πίστη μας, σε αυτά που οι Πατέρες της Εκκλησίας με τους αγώνες και το αίμα τους εχάραξαν. Ας διατηρήσουμε ανόθευτα τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και τον ελληνισμό μας, την ελληνοχριστιανικότητά μας. Οι σήμερα τιμώμενοι Πατέρες με τη διδασκαλία και το παράδειγμά τους οδηγούν τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο στο δρόμο της σωτηρίας, της ειρήνης και της αγάπης.
Αμήν!

Μετ’ ευχών πατρικών,
ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.
Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων