19/04/2022 20/04/2022 Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 18 Απριλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης), στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Πάνω Λακατάμεια. Στο τέλος της ακολουθίας, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις δύο παραβολές των δέκα παρθένων και των ταλάντων, που θέσπισε η Εκκλησία...
19 Απριλίου, 2022 - 21:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 - 0:50

Ο Μητροπολίτης Ταμασού για τις παραβολές των Δέκα Παρθένων και των Ταλάντων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ταμασού για τις παραβολές των Δέκα Παρθένων και των Ταλάντων

Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 18 Απριλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης), στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Πάνω Λακατάμεια.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις δύο παραβολές των δέκα παρθένων και των ταλάντων, που θέσπισε η Εκκλησία μας να προβάλλονται κατά τη σημερινή ημέρα. «Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε δύο παραβολές: των Δέκα Παρθένων (Ματθαίου 25, 1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία και η άλλη παραβολή των Ταλάντων (Ματθαίου 25,14-30), η οποία μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε, ώστε να αυξήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Έτσι, η Μεγάλη Τρίτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στην καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, αλλά και στην παραβολή των δέκα παρθένων».

Η παραβολή των 10 παρθένων: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

«Ο Θεός δίνει στον καθένα μας χαρίσματα και προσόντα πολλά. Αυτά είναι η ελευθερία, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η ελπίδα, και άλλα πολλά. Άρχουν όμως και άλλα χαρίσματα που ο Θεός τα μοιράζει διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Άλλος έχει επιστημονικές ικανότητες, άλλος είναι καλλιτέχνης άλλος είναι κατάλληλος για συγκεκριμένα πράγματα, άλλος έχει σωματική δύναμη. Όταν ο άνθρωπος εργάζεται και καλλιεργεί τα χαρίσματά του δείχνει πως αγαπά το Θεό και τους άλλους ανθρώπους. Τους προσφέρει με την εργασία και τις υπηρεσίες του πολλά πνευματικά και υλικά αγαθά. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, που μοιάζουν με τον τρίτο δούλο, τον πονηρό και τον οκνηρό. Είναι οι εγωιστές, που βλέπουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και παραβλέπουν τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Όποιος αρνείται το τάλαντο της αγάπης, ο Κύριος τον απορρίπτει οριστικά», ανέφερε ο Πανιερώτατος.

Στο τέλος, ευχήθηκε σε όλους Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και να αξιωθούμε να φθάσουμε την Αγία Ανάσταση, συγχωρόντας αυτούς που μας έπταισαν ή πίκραναν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων