15/08/2022 15/08/2022 Το εσπέρας της Κυριακής, 14 Αυγούστου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Βαβατσινιάς (κοινότητα της Ορεινής Λάρνακος). Πριν την έναρξη του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος έτυχε θερμής υποδοχής υπό των κατοίκων της κοινότητος στην πλατεία του χωριού, όπου εκεί έγιναν τα...
15 Αυγούστου, 2022 - 7:50
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2022 - 7:23

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στον εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαβατσινιά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ταμασού στον εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαβατσινιά

Το εσπέρας της Κυριακής, 14 Αυγούστου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Βαβατσινιάς (κοινότητα της Ορεινής Λάρνακος).

Πριν την έναρξη του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος έτυχε θερμής υποδοχής υπό των κατοίκων της κοινότητος στην πλατεία του χωριού, όπου εκεί έγιναν τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Οικονόμοι Θεόκλητος Κυριάκου και Βασίλειος Μιχαήλ, ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Αλιόσιν, και ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου των εγκαινίων ενός Ναού. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

«Η Παρθένος είναι το ιδιαίτερο εκείνο δημιούργημα του Θεού που υπερέβη όλους τους ανθρώπους και τους αγγέλους. Είναι η μόνη που έζησε βίο πανάμωμο και κατέστη μητέρα του Θεού. Αν και είχε σώμα ζωαρχικό, εντούτοις ως άνθρωπος πεθαίνει». «Εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε» θα ψάλλουμε σε λίγο στο απολυτίκιο της σημερινής εορτής.

«Λύνεται προσωρινά ο σύνδεσμος μεταξύ ψυχής και σώματος, και αυτό διότι κατά την ώρα της Κοιμήσεως ο Κύριος, συνοδευόμενος από τα τάγματα των αγγέλων και των αγίων, παίρνει την ιερά ψυχή Της όχι απλώς στον ουρανό, αλλά «εις τα επουράνια Άγια των Αγίων». Και μετά από τρεις μέρες το άφθαρτο Σώμα Της μετατίθεται εις υπερουρανίους χώρους. Γι’ αυτό δικαίως ο ιερός ψαλμωδός ψάλλει «νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν Σόι Παρθένε άχραντε». Δηλαδή, στο πρόσωπο της Παναγίας νικήθηκαν οι όροι της φύσεως. Όπως ο Ιησούς Χριστός, ο Ενανθρωπήσας Υιός του Θεού απέθανεν και ετάφη αλλά δεν είδε φθορά, δεν έλιωσε στον Τάφο, αλλά ανεστήθη, έτσι ανέστησε και την Μητέρα Του, από τήν Οποία δανείστηκε την ανθρωπίνη φύση, όλη την ανθρωπίνη φύση, την οποία θέωσε και την ανέβασε στη Βασιλεία του Θεού». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πατερικά χωρία, τα οποία κάνουν λόγο στη σημερινή εορτή, όπως του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Πριν το τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο του Ναού, Οικονόμο Βασίλειο Μιχαήλ.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, παρουσιάστηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, από την επέτειο των 100 χρόνων του Ιερού Ναού.

Να αναφερθεί πως ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου συμπληρώνει εφέτος 100 χρόνια από την ημέρα του εγκαινιασμού του από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κύριλλο Β΄ (15 Αυγούστου 1922). Γι’ αυτό και ο Πανιερώτατος επέλεξε να χοροστατήσει σε αυτό το Ναό την συγκεκριμένη ημέρα.

Παρών στην ακολουθία του Εσπερινού ήταν και ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακος, κ. Πρόδρομος Αλαμπρίτης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων