08/11/2022 08/11/2022 Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κοινότητα των Περάτων Ορεινής. Στην ομιλία του, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε πρωτίστως για το πένθος της Εκκλησίας της Κύπρου λόγω της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. «Η Εκκλησία της Κύπρου πενθεί τον Προκαθήμενό της...
08 Νοεμβρίου, 2022 - 9:12

Πανηγυρικός Εσπερινός των Αρχαγγέλων στα Πέρα Ορεινής

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Εσπερινός των Αρχαγγέλων στα Πέρα Ορεινής

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κοινότητα των Περάτων Ορεινής.

Στην ομιλία του, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε πρωτίστως για το πένθος της Εκκλησίας της Κύπρου λόγω της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. «Η Εκκλησία της Κύπρου πενθεί τον Προκαθήμενό της Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος παραμονή της μεγάλης εορτής των Αρχαγγέλων, με το κέλευσμα του Ιησού Χριστού, εγκατέλειψε τα φθαρτά και εγκόσμια και πέταξε η ψυχή του προς τον Αναστάντα Χριστό, τον οποίο αγάπησε παιδιόθεν και αφιέρωσε τη ζωή του. Ευχόμαστε Κύριος ο Θεός διά των πρεσβειών του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, του οποίου τελούμε τον εσπερινό ετούτη τη στιγμή, να τον κατατάξει εν τόπω των Αγίων και Δικαίων, εν χώρα Ζώντων».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη σημασία και στο σκοπό των αγγελικών δυνάμεων.

Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι πολύ παλαιά και άγνωστης χρονολογίας Εκκλησία(16ος αιώνας, γύρω στα1570). Είναι μονόκλιτη με τρούλο και εσωτερικό χώρο 5x10m (εκτός της κόγχης του ιερού) και Εκκλησία πολύ παλαιά και άγνωστης χρονολογίας (16ος αιώνας, γύρω στα1570). Είναι μονόκλιτη με τρούλο.

Η εκκλησία ανακαινίστηκε to 1985 και λειτουργεί στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σήμερα χρησιμοποιείται και για τέλεση διαφόρων μυστηρίων όπως γάμοι, βαπτίσεις και παρακλήσεις. Από το 2014 στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Περάτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων