09/10/2022 09/10/2022 Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερών Ναών Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας του Δήμου Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας το απόγευμα του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου 2022. Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ηρακλείδιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, οι...
09 Οκτωβρίου, 2022 - 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2022 - 15:07

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας Δήμου Τσερίου Λευκωσίας

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας Δήμου Τσερίου Λευκωσίας

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερών Ναών Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας του Δήμου Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας το απόγευμα του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου 2022.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ηρακλείδιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Κυριάκος Κασπαρής, Αδάμος Αδάμου, Ανδρέας Σολωμού και Χρίστος Τσιοβάνου, ο Οικονόμος Σωτήριος Παπαγεωργίου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης, και οι Ιεροδιάκονοι Αρσένιος Αθανασίου και Ραφαήλ Παπασωτηρίου.

 

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο βίο των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, έξηρε την απλότητα και την κατά Θεό ζωή τους και ανέλυσε το τρίπτυχο που είχαν οι Άγιοι και αποτελούν πρότυπο για τον κάθε άνθρωπο διαχρονικά, πρότυπο συζύγων, πρότυπο γονέων και πρότυπο πνευματικών ανθρώπων, που εφαρμόζουν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους, με στόχο την κατάκτηση της ουράνιας βασιλείας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας τους Εσπερινού, τελέστηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων των Αγίων, πέριξ του Ιερού Ναού.

 

 

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου (έξαρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο).

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Κυριάκος Κασπαρής, Αδάμος Αδάμου και Χρίστος Τσιοβάνου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και οι Ιεροδιάκονοι Αρσένιος Αθανασίου και Ραφαήλ Παπασωτηρίου.

Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Μητροπολίτης Ταμασού κήρυξε το θείο λόγο. Πρωτίστως ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο για την αποδοχή της πρόσκλησης να προστεί της σημερινής Θείας Λειτουργίας. Τον παρακάλεσε να μεταφέρει τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρο και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος προσέφερε στον Θεοφιλέστατο ψηφιδωτό εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Πανιερώτατος, ακολούθως, αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, που είχε αναφορά στην ανάσταση του υιού της χήρας της Ναΐν.

«Μπροστά στο δράμα αυτής της πονεμένης γυναίκας, που μετά τον άνδρα της ήρθε η δύσκολη και σκληρή ώρα να θάψει και τον μονάκριβο υιό της σε νεαρή κιόλας ηλικία, ο Χριστός τη σπλαχνίστηκε και της είπε «μην κλαις». Στη συνέχεια, πλησίασε τη σωρό και είπε∙ «νεανίσκε, σοὶ λέγω, ἐγέρθητι» και ο μέχρι την ώρα εκείνη νεκρός, ανεκάθισε και άρχισε να μιλάει και ο Χριστός τον έδωσε στη μητέρα του. Από εκείνη τη στιγμή, τα πικρά δάκρυα του πόνου και της στεναχώριας, έγιναν δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης.

Βλέποντας προσεκτικά τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, θα δούμε ότι, κεντρικό πρόσωπο είναι η πονεμένη μάνα και όχι το νεκρό παιδί της. Ο πόνος της μητέρας γίνεται αφορμή για να επέμβει θαυματουργικά ο Χριστός. Με την ανάσταση του νέου, μας δίνεται το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως και της Βασιλείας του Θεού, που αφορά κάθε άνθρωπο. Αφού μετά την πτώση του ανθρώπου από τον παράδεισο και του χωρισμού του ανθρώπου από τον Θεό, όλη η κτίση υποφέρει από τη φθορά και το θάνατο. Όπως ερμηνεύουν οι εκκλησιαστικοί Πατέρες, ο θάνατος μέσα στον κόσμο, που συμβολίζεται από το νεκρό νέο, συναντά το Χριστό που είναι η ζωή», επεσήμανε.

Τέλος, αναφέρθηκε εν συντομία στους τιμώμενους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία, και ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά και ευλογημένα με λαμπρούς οδοδείκτες στη ζωή του ο κάθε ένας τους εορτάζοντες Αγίους.

Στην αντιφώνησή του ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού για την πρόσκληση και αγάπη που επιδεικνύει στο πρόσωπό του και του ευχήθηκε να συνεχίσει να επιτελεί με τον ίδιο ζήλο τα αρχιερατικά του καθήκοντα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της αείμνηστης γιαγιάς του Αρχιδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων των Αγίων, πέριξ του Ιερού Ναού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων