06/11/2021 06/11/2021 Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής πραγματοποίησε εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021. Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μελετών της Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, άνοιξε με χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος...
06 Νοεμβρίου, 2021 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2021 - 22:01

Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου για τα 200 χρόνια στη Μητρόπολη Ταμασού

Διαδώστε:
Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου για τα 200 χρόνια στη Μητρόπολη Ταμασού

Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής πραγματοποίησε εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021.

Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μελετών της Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, άνοιξε με χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος εγκαρδίως ευχαρίστησε όλους τους συγγραφείς του αφιερωματικού τόμου, καθώς και την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αχερά, η οποία κάλυψε την έκδοση του εν λόγω τόμου στη μνήμη της μακαριστής Ηγουμένης της Μονής, Καλλίστης μοναχής.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν δύο ομιλίες. Η πρώτη ήταν του κ. Κωστή Κοκκινόφτα, ερευνητή στο κέντρο μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κυπριακή βιβλιογραφία του 1821.

Η δεύτερη ομιλία ήταν του Δρ. Πέτρου Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος παρουσίασε τον τόμο. Με συντομία αναφέρθηκε στα 14 άρθρα που περιλαμβάνει ο τόμος, και τόνισε τη σχέση των εν λόγω κειμένων και ερευνών με το 1821.

Να αναφερθεί ότι στον τόμο περιλαμβάνεται χαιρετισμός του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα και 14 επιστημονικά άρθρα για την Ελληνική Επανάσταση, διάφορες όψεις και πτυχές της, τον απόηχο και τις προσλήψεις της. Γράφουν, κατά σειρά δημοσίευσης των άρθρων τους στον συλλογικό τόμο οι: Δημήτριος Κ. Κοντογεώργης, Νίκος Ορφανίδης, Γιώργος Β. Γεωργίου, Σταύρος Σ. Φωτίου, Κωστής Κοκκινόφτας, Πέτρος Παπαπολυβίου, Νίκος Νικολάου – Χατζημιχαήλ, Γιώργος Παναγή, Φαίδων Παπαδόπουλος, Χρήστος Αργυρού, Χριστόδουλος Α. Χατζηχριστοδούλου, Ουρανία Περδίκη και Ανδρέας Κοκκινόφτας.

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία της Μητροπόλεως Ταμασού «Ταμασέων Ωδές».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Αλέξανδρος Κώνστας, ο βουλευτής ΔΗΠΑ κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Υποστράτηγος Παναγιώτης Παντελίδης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Στυλιανός Τίνανας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης, ο Πρωτοσυγκελλεύων και ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Ταμασού, κληρικοί της Μητροπόλεως Ταμασού, η Ηγουμένη της Μονής Παναγίας Παντανάσσης Κοτσιάτη, Επιφανία μοναχή, η Προϊσταμένη της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αχερά, Ευνίκη μοναχή, Θρονικοί επίτροποι, καθηγητές, κοινοτάρχες, στρατιώτες και άλλοι προσκεκλημένοι.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων