26/02/2019 26/02/2019 Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, η Εθνική Φρουρά συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΚΕΝΘΕΑ, επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Σύγχρονες Μορφές Εξάρτησης: Τυχερά Παιχνίδια, Τζόγος και Διαδίκτυο, το οποίο έλαβε χώρα στην αίθουσα «Α. Λεβέντη» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Το συνέδριο...
26 Φεβρουαρίου, 2019 - 17:16

Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Μορφές Εξάρτησης»

Διαδώστε:
Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Μορφές Εξάρτησης»

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, η Εθνική Φρουρά συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΚΕΝΘΕΑ, επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Σύγχρονες Μορφές Εξάρτησης: Τυχερά Παιχνίδια, Τζόγος και Διαδίκτυο, το οποίο έλαβε χώρα στην αίθουσα «Α. Λεβέντη» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κκ Ησαΐας, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ιωάννης Γιαπιντζάκης, ο Επίτροπος Αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννης Γιαννάκης και ο εκπρόσωπος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου  Αστυνόμος Στέλιος Σεργίδης της ΥΚΑΝ.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, τόνισε ότι κοινός στόχος όλων είναι η αντιμετώπιση  της κάθε μορφής εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων των παθολογικών συμπεριφορών. Ανέφερε επίσης, ότι η ακολουθούμενη στρατηγική στο πλαίσιο της Εθνικής Φρουράς, εστιάζεται στη συνεργασία και συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος με άλλους φορείς, στην παροχή ευκαιριών υγιούς και δημιουργικής ενασχόλησης του προσωπικού κατά τον ελεύθερό του χρόνο και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, αναφέρθηκε στο έργο του εν λόγω φορέα και στην ανάθεση από την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κύπρου της αποστολής για διαφώτιση του κλήρου σχετικά με τις εξαρτήσεις. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα πρόληψης για τους εφήβους καθώς και την υιοθέτηση παρεμβάσεων οι οποίες να αποσκοπούν στον περιορισμό των συνοδών βλαβών.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου,σε χαιρετισμό του που αναγνώστηκε από τον εκπρόσωπό του, αναφέρθηκε στην αποστολή της Αρχής σαν ανώτατου συντονιστικού φορέα για θέματα εξαρτήσεων και στην πρόσφατη υπογραφή επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας επί του θέματος, ενώ υπέδειξε και αυτός με τη σειρά του, την ανάγκη της επικέντρωσης των αντιεξαρτησιακών δράσεων, στην πρόληψη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΜ και του ΚΕΝΘΕΑ. Επίσης, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον απελθόντα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη για την προσφορά του στην αντιεξαρτησιακή προσπάθεια.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, αναφέρθηκαν τα εξής ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις εξαρτήσεις και τους Κύπριους νέους:

– 8% των Κυπρίων νέων είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο,

– Το ποσοστό που ασχολείται με το στοιχηματισμό, είναι ανάμεσα στα τρία ψηλότερα στην Ευρώπη,

– Πανευρωπαϊκή έρευνα του 2015 κατέδειξε ότι το 23% των νέων στοιχηματίζουν διαδικτυακά,

– Το ποσοστό των μαθητών που καταναλώνει αλκοόλ είναι πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μεταξύ των συμπερασμάτων του Συνεδρίου ήταν το γεγονός ότι πέραν της εξάρτησης σε ουσίες, εξίσου σημαντικές είναι οι παθολογικές συμπεριφορές εξάρτησης σε σχέση με τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, οι οποίες είναι αρκετά συχνές ανάμεσα στους νέους, ενώ υπογραμμίστηκε το γεγονός της διασύνδεσης των συμπεριφορών εξάρτησης τόσο με τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα όσο και με τις παθολογικές συμπεριφορές εξάρτησης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων πρόληψης, με ταυτόχρονη επιμόρφωση – ευαισθητοποίησητων γονιών, των εκπαιδευτικών, των ιερέων αλλά και των ίδιων των νέων, με συλλογική και συντονισμένη δράση όλων των κοινωνικών φορέων προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η όποια πρωτοβουλία.

Η ανωτέρω δραστηριότητα έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας της Εθνικής Φρουράς για το προσωπικό και τη ευαισθητοποίηση των μελών της και όχι μόνο, σε μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν την σύγχρονη εποχή μας.

Πηγή: www.army.gov.cy

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων