18/09/2022 18/09/2022 Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, στο λόγο του για την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, απαριθμεί τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο Χριστός σε όσους επιθυμούν να τον ακολουθήσουν. “Ας ακολουθήσουμε λοιπόν όλοι το Χριστό στη σταυρική πορεία που μας δείχνει, ας απαρνηθούμε τον εαυτό μας, ας σηκώσουμε το σταυρό μας...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 - 13:08

Ταμασού Ησαΐας: Οι τρεις προϋποθέσεις του Χριστού στον άνθρωπο για να Τον ακολουθήσει

Διαδώστε:
Ταμασού Ησαΐας: Οι τρεις προϋποθέσεις του Χριστού στον άνθρωπο για να Τον ακολουθήσει

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, στο λόγο του για την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, απαριθμεί τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο Χριστός σε όσους επιθυμούν να τον ακολουθήσουν.

“Ας ακολουθήσουμε λοιπόν όλοι το Χριστό στη σταυρική πορεία που μας δείχνει, ας απαρνηθούμε τον εαυτό μας, ας σηκώσουμε το σταυρό μας και ας ανέβουμε μαζί Του στο Γολγοθά”, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ιεράρχης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης τέλεσε το εθνικό μνημόσυνο των απαγχονισθέντων υπό των Άγγλων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955 – 1959, Ανδρέα Παναγίδη, Στυλιανού Μαυρομμάτη και Μιχαήλ Κουτσόφτα.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Έντιμος Υπουργός Επικοινωνιών, Μεταφορών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στις προτομές των ηρώων, που βρίσκονται πλησίον του Ναού.

Παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Αρχηγών της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, και ΕΛΔΥΚ, οι Κοινοτάρχες Παλαιομετόχου και των γύρω περιοχών, εκπρόσωποι κομμάτων και αλλά οργανωμένα σύνολα.

Ο λόγος του Μητροπολίτου Ταμασού στην Κυριακή μετά την Ύψωση

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού μας, και η Εκκλησία μας, διά του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος, μας παρουσιάζει τις τρεις σημαντικές προϋποθέσεις, τις οποίες ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θέτει προς τον κάθε άνθρωπο που θέλει να Τον ακολουθήσει. Ακόμη, μέσα στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα τονίζεται η ανεκτίμητη αξία της ψυχής του ανθρώπου. Τί γάρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐάν κερδήσῃ τόν κόσμον ὅλον, καί ζημιωθῇ τήν ψυχήν αὐτοῦ;». Και τί μπορεί να δώσει κανείς αντάλλαγμα, για να εξγοράσει την ψυχή του από την αιώνια κόλαση; Απολύτως τίποτα.

Ακούσαμε τον ίδιο Χριστό, μέσα από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, να διακηρύσσει ότι η σωτηρία της ψυχής δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την απόκτηση του όλου του κόσμου. Είδαμε να στηλιτεύει εκείνους που θα ντραπούν σ’ αυτήν την ζωή για την ιδιότητά τους την χριστιανική και την πίστη τους. Γι ́ αυτούς και ο Χριστός θα νιώσει ντροπή εν ημέρα κρίσεως, όπως ακούσαμε.

«Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν καί αράτω τόν σταυρόν αυτού καί ακολουθήτω μοι». Τρεις βασικές προϋποθέσεις μας τονίζει ο Χριστος, ότι πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, που θέλει να γίνει μαθητής του Χριστού.

Η πρώτη προϋπόθεση προκειμένου να ακολουθήσουμε τον Κύριο, μας το λέει ο ίδιος, πρέπει να απαρνηθούμε τον εαυτό μας «απαρνησάσθω εαυτόν».

Η δεύτερη προϋπόθεση που μας λέει ο Κύριος είναι και «αράτω τον Σταυρόν αυτού». Κάθε άνθρωπος σηκώνει το δικό του σταυρό. Σημαίνει να σηκώνουμε αγόγγυστα τον σταυρό της καθημερινότητας. Δηλαδή τις θλίψεις, τις στεναχώριες και τις δοκιμασίες που θα επιτρέψει ο Θεός στη ζωή μας, κάθε δυσκολία στον αγώνα για την κατανίκηση των παθών μας και την απόκτηση των αρετών. Με τη βεβαιότητα ότι ο σταυρός, ο πόνος και οι θλίψεις είναι η κοινή κληρονομιά των παιδιών του Θεού. Ο Κύριος επιτρέπει στον καθένα μας τον δικό του σταυρό, και αυτόν οφείλουμε να τον σηκώνουμε όχι με γογγυσμό και ταραχή.

Η τρίτη βασική προϋπόθεση είναι να Τον ακολουθήσουμε πιστά με ανιδιοτέλεια και πλήρη αφοσίωση, κάτι που είναι βασικό για την σωτηρία μας.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η πορεία του χριστιανού στον κόσμο δεν πρέπει να είναι διαφορετική από την πορεία του Χριστού. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν όλοι το Χριστό στη σταυρική πορεία που μας δείχνει, ας απαρνηθούμε τον εαυτό μας, ας σηκώσουμε το σταυρό μας και ας ανέβουμε μαζί Του στο Γολγοθά.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μετά το Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση, η ζωή και η πάντων χαρά. Ο Χριστός μας δίνει ενθαρρυντικό μήνυμα, μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς λέγοντας ότι όποιος δεν πτοηθεί και Τον ακολουθήσει με πίστη και με υπομονή, θα νικήσει το θάνατο και θα ζει αιώνια με το Χριστό, «και έν τώ νύν αιώνι καί έν τώ μέλλοντι».
Αμήν.

Μετ’ ευχών πατρικών,

ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων