02/12/2018 03/12/2018 Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 το ανακαινισμένο καθολικό του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει το πλήθος των προσκυνητών που πήγαν, αψηφώντας τον κακό καιρό, στην ομώνυμη Μονή (κτίσμα του 19ου αιώνα) για να τιμήσουν τη μνήμη του. Το καθολικό της Μονής, μετά την ανακαίνισή του, δεν θυμίζει εκείνο που βλέπαμε...
02 Δεκεμβρίου, 2018 - 17:34
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2018 - 8:05

Πλήθος κόσμου στον Απ. Ανδρέα της κατεχόμενης Καρπασίας

Διαδώστε:
Πλήθος κόσμου στον Απ. Ανδρέα της κατεχόμενης Καρπασίας
Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 το ανακαινισμένο καθολικό του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει το πλήθος των προσκυνητών που πήγαν, αψηφώντας τον κακό καιρό, στην ομώνυμη Μονή (κτίσμα του 19ου αιώνα) για να τιμήσουν τη μνήμη του. Το καθολικό της Μονής, μετά την ανακαίνισή του, δεν θυμίζει εκείνο που βλέπαμε πριν τρία χρόνια με τις φθορές που προκλήθηκαν από τον χρόνο και την αναγκαστική φυγή των Ελληνοκυπρίων. Οι εγκλωβισμένοι, με μπροστάρη τον ακάματο οικονόμο παπά -Ζαχαρία, για 40 χρόνια, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες σε λειτουργία τη Μονή.
Ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσει η δεύτερη φάση των εργασιών για την αναστήλωση του μεσαιωνικού παρεκκλησίου (15ος αιώνας), τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό του αγιάσματος.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας, συλλειτουργούντων του οικονόμου παπά Ζαχαρία, ιερέων και διακόνων, που μετέβησαν στη Μονή από τις ελεύθερες περιοχές.
Πριν από τη Δοξολογία η εκκλησία ήταν πλήρης και έτσι πολλοί έμειναν στη στοά μπροστά από τον ναό και στους γύρω χώρους. Από νωρίς το πρωί είχε αρχίσει η προσέλευση εγκλωβισμένων και προσκυνητών από τις ελεύθερες περιοχές, με ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν. Όλοι άναβαν το κερί τους και ασπάζονταν ευλαβικά την εικόνα του Πρωτόκλητου, ενώ άλλοι πήγαν με λαμπάδες και τάματα.
Το «παρών» τους έδωσαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Τον Τίμιο Σταυρό, τα Εξαπτέρυγα και τις λαμπάδες κρατούσαν μαθητές. Στο δεξιό αναλόγιο έψαλαν μελωδικότατα τρία μέλη από τον χορό του Καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, υπό τον πρωτοπρεσβύτερο του Καθεδρικού ναού Δημήτριο.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος. Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία. Μετά η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με τη λιτάνευση πέριξ της Μονής της εικόνας του λαοφιλούς στην Κύπρο Αποστόλου Ανδρέα.
Σημειώνεται, ότι φέτος συμπληρώνονται 163 χρόνια από την έναρξη το 1855 της οικοδόμησης του ναού από τον Ριζοκαρπασίτη παπά Ιωάννη Νικόλα Διάκου.
Ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας δήλωσε ότι και φέτος «η χάρη του Αποστόλου Ανδρέα μάς αξίωσε να έλθουμε να εορτάσουμε εδώ στο Μοναστήρι Του». Ο κ. Χριστοφόρος επισήμανε ότι «όντως ήταν πολύ συγκινητική η προσέλευση των πιστών που ήλθαν να πάρουν την ευλογία του Αγίου και να αντλήσουν δύναμη, ελπίδα και παρηγοριά στη ζωή τους».
Ο Ανδρέας Κίκας από τη Δένεια, νέο παλικάρι, είπε ότι για 10 χρόνια πάει στο Μοναστήρι την ημέρα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα. «Η χάρη του Αγίου είναι μεγάλη, να έχει καλά όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Έξω από την εκκλησία συναντήσαμε και την εγκλωβισμένη Ε. Κ. Μίλησε με μάτια βουρκωμένα και είπε ότι παρακαλεί τον Απόστολο Ανδρέα να λυτρώσει την Κύπρο από τα δεινά της. Θυμήθηκε τις παλιές καλές μέρες, αλλά και τα «πέτρινα χρόνια», από το 1974 μέχρι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, που στη Λειτουργία ήταν μόνο μερικές ψυχές.
Ρωτήσαμε την Ε.Κ. αν θέλει να έλθει να μείνει στις ελεύθερες περιοχές. «Έρχομαι βλέπω τα παιδιά μου και επιστρέφω», είπε και πρόσθεσε με λυγμό: «Δεν αφήνω τον τόπο μου, σαν το σπίτι μου εν έσιει”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων