22/11/2022 22/11/2022 Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Σήμερα  Τρίτη 22 Νοεμβρίου «κλείδωσαν» οι υποψήφιοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Μόρφου κ. Νεόφυτο, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα και Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο. Η ανατροπή ήρθε από τον  Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος απέσυρε...
22 Νοεμβρίου, 2022 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 - 18:51

Ανατροπή στην ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Οι έξι υποψήφιοι και η ημερομηνία εκλογής

Διαδώστε:
Ανατροπή στην ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Οι έξι υποψήφιοι και η ημερομηνία εκλογής

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Σήμερα  Τρίτη 22 Νοεμβρίου «κλείδωσαν» οι υποψήφιοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Μόρφου κ. Νεόφυτο, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα και Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο. Η ανατροπή ήρθε από τον  Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος απέσυρε το ενδιαφέρον του λέγοντας χαρακτηριστικά σε γραπτή του ανακοίνωση ότι «η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία».

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και όσοι έχουν, τα κατά το άρθρο 30, προς αρχιερατεία προσόντα. Η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια, την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Στις 14 Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε συνεδρία της, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, αποφάσισε τη διενέργεια των εκλογών για ανάδειξη Τριπροσώπου από το λαό, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022.

Τροποποιώντας τον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη δημιουργία Ψηφοδελτίου στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψήφιων με τη φωτογραφία τους.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της  Εκκλησίας Κύπρου, Ιωάννη Χαριλάου. Τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες κατέθεσαν την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δια αντιπροσώπου τους και τρεις αυτοπροσώπως.

Στο μεταξύ σήμερα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η δυνατότητα απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων για διοικητική υποστήριξη αλλά και για σκοπούς εκτέλεσης καθηκόντων Προεδρευόντων υπαλλήλων στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, την αποζημίωση των οποίων θα καλύψει η Εκκλησία της Κύπρου. Την ίδια στιγμή το Υπουργικό ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών για το αίτημα του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών για στήριξη του κράτους στη διενέργεια των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου, απαντώντας σε ερώτηση για  ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δημιουργία των δικών μας εκκλησιαστικών καταλόγων. Αυτό είναι το ένα σκέλος και παράλληλα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την προετοιμασία των εκλογών», πρόσθεσε.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι αυτές οι εκλογές για να γίνουν χρειάζεται η πλήρης υποστήριξη του κράτους. «Δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Αμέσως και μετά την εντολή που είχα ως Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών είχα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Είχαμε και συναντήσεις και γραπτή αλληλογραφία και οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μεγάλη θέληση στήριξης, συμπλήρωσε.

Πότε θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με τον Τοποτηρητή του Θρόνου και Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιος.

«Η εκλογή από το λαό του τριπρόσωπου αναμένεται να γίνει 18 Δεκεμβρίου, ενώ υπάρχει μετά διορία 3 ημερών για ενστάσεις και άλλες 5 μέρες για να εξεταστούν, εάν και εφόσον υπάρχουν. Η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε κάποια από εκείνες τις ημέρες εκτός απροόπτου» είπε ο ιεράρχης ερωτηθείς πότε θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να αναδείξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο μέσα από το τριπρόσωπο. Υπενθυμίζεται ότι η ο νέος Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την 16μελή Ιερά Σύνοδο εφόσον ο λαός εκλέξει το τριπρόσωπο. Αρχιεπίσκοπος θα εκλεχθεί ο ιεράρχης που θα λάβει την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

Την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, κατέθεσε εγγράφως προς τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Στο κείμενο της δήλωσής του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «με το παρόν ενυπόγραφο έγγραφό μου, σύμφωνα με την απόφαση της αγίας και Ιεράς Συνόδου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στις 14 Νοεμβρίου 2022, θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφιο για τον αρχιεπίσκοπο θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφουγκραζόμενος την προς τούτο εκφρασθείσα επιθυμία ικανού αριθμού πιστών εκ του χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιωτάτης Εκκλησίας μας».

«Δηλώνω δε την πρόθεσή μου υπεύθυνα και ενυπόγραφα στον Γενικό Έφορο Εκλογών προς ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, Γιάννο Χαριλάου, Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτει.

Σε δήλωση του, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι κατέθεσαν σήμερα την έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Γενικό Έφορο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να πάρει την απόφαση ποιος θα είναι ο κατάλληλος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι διανύουμε μια πνευματική περίοδο προς τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε σε όλους, στα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο Θεός να διαφυλάξει την ψυχή μας, ούτως ώστε να δεχτεί μέσα μας τον Κύριο της Δόξης, τον σαρκωθέντα θεό λόγο. Σημείωσε ότι η παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή δηλώνει το σεβασμό του προς τις διαδικασίες αλλά και προς το θεσμό της Ιεράς Συνόδου.

Είπε, παράλληλα, ότι έχει δώσει το γράμμα δήλωσης ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. «Με το παρόν γράμμα, ερμηνεύοντας το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και υπακούοντας στην πλειοψηφική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ρύθμιση των διαδικασιών των αρχιεπισκοπικών εκλογών, «δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συμπερίληψη μας στον κατάλογο εκλογής προσώπων προς κατάρτιση του τριπροσώπου το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχόμενοι να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού όπως αρμόζει σε μια παλαίφατη, αποστολική Εκκλησία όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου, διατελούμε μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης», αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που ο ίδιος θα ευχηθεί προσωπικά είναι με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος Αρχιεπίσκοπος, ούτως ώστε να οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα κύματα τα οποία συνήθως χτυπούν την Εκκλησία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, γεωπολιτικό, ούτως ώστε να ανταποκριθεί η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της που της έχει δοθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό.

Σε ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου, η οποία λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και ήταν ισχυρή η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, «είναι υποχρεωτική για όλους σε οποιοδήποτε σώμα και αν λειτουργούμε, βρισκόμαστε». «Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τα όποιαδήποτε προβλήματα υφίστανται «είναι θέμα το πως ο καθένας από εμάς θα συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, γιατί είναι και αυτό από τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να επιδιώξει ο εκλεγόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να συμβάλει δηλαδή στην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών που όντως αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο καθένας μας έχει ένα όραμα, το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από τον λαό στην Ιερά Σύνοδο και να επιλέξει εκείνη τον Αρχιεπίσκοπο». Όπως ανέφερε, το όραμα του εν πολλοίς είναι συνέχιση αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.

«Είναι η τοποθέτηση του απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία «για να εγκύψουμε με φόβο Θεού πάνω στην Αγία Γραφή, να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που ζητά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της βιοτεχνολογίας και τα οποία εξετάζει και η Βιοηθική και νομίζω ότι η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, να εξακολουθήσει να έχει φωνή η Εκκλησία στο εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας, απέναντι στην διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας», συμπλήρωσε.

Δεν θα πρέπει, συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, «να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό επιβάλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι».

Οι αντιπρόσωποι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων