10/10/2021 11/10/2021 Στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Κυριακή Γ΄ Λουκά, 10 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να προστεί του τρίμηνου μνημοσύνου τού μακαριστού Χαραλάμπους Χαριλάου. Ο Μακαριώτατος, κήρυξε επίσης, κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού, τον θείο Λόγο, ερμηνεύοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή και το θαύμα της...
10 Οκτωβρίου, 2021 - 11:35
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2021 - 0:49

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Αυτός που ζει τον Αναστημένο Χριστό, δεν φοβάται»

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Αυτός που ζει τον Αναστημένο Χριστό, δεν φοβάται»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Κυριακή Γ΄ Λουκά, 10 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να προστεί του τρίμηνου μνημοσύνου τού μακαριστού Χαραλάμπους Χαριλάου.

Ο Μακαριώτατος, κήρυξε επίσης, κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού, τον θείο Λόγο, ερμηνεύοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή και το θαύμα της αναστάσεως τού υιού τής χήρας τής Ναΐν.

«Ο Χριστός», είπε ο Μακαριώτατος, «λέγοντας το Νεανίσκε, σοι λέγω, εγέρθητι, δείχνει ότι είναι Κύριος του θανάτου, ότι Αυτός έχει εξουσία επί του θανάτου, και όχι το αντίθετο.

Αυτό το αποδεικνύει στους θρηνούντες, ιδιαίτερα στη χαροκαμένη μάνα, υποβάλλοντάς τους ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος απελπισίας, καθώς ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Μέχρι εκείνη την εποχή, ο θάνατος θεωρούνταν το τέλος. Από τη στιγμή που ο Κύριός μας αναστήθηκε εν σαρκί, ο θάνατος καταπατήθηκε και απώλεσε την εξουσία του. Ο θάνατος είναι μόνο ο σταθμός. Το τέλος είναι η Ανάσταση.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και οι χριστιανοί ονομάζουμε «κοιμητήρια» τους χώρους, όπου θάβουμε τους νεκρούς μας, γιατί πιστεύουμε πως, σαν από έναν ύπνο, θα ξυπνήσουν όλοι οι κεκοιμημένοι κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Η αγάπη τού Θεού, αδελφοί μου, για το πλάσμα του, δεν μπορούσε να επιτρέψει την απώλεια τού ανθρώπου.

Γι’ αυτό και ο Χριστός μάς δείχνει και πώς μπορεί να νικηθεί ο θάνατος: η επαφή και μόνη με το Χριστό και ο λόγος Του αρκούν για να τον συντρίψουν. Άλλωστε, ο ίδιος ο Χριστός έχει πει ότι Αυτός είναι η Ζωή.

Αν λοιπόν είμαστε μαζί Του, τότε δεν έχουμε λόγο πλέον να φοβόμαστε το θάνατο. Όχι γιατί ο θάνατος, όπως τον γνωρίζουμε, παύει να υπάρχει, αλλά γιατί πλέον χάνει τη σημασία του ως το τέλος όλων, και γίνεται ένα διάλειμμα, μία στάση στην πορεία προς την αιώνια ζωή».

Πριν την απόλυση, αφού ψάληκαν τα νεκρώσιμα τροπάρια, ο Μακαριώτατος μνημόνευσε τον μακαριστό π. Γρηγόριο Μουσουρούλη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 9 μηνών από την κοίμησή του, τον προ 6 μηνών εκδημήσαντα κυρό Νίκο Μαγγίνα, συνεργάτη τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον μακαριστό Χαράλαμπο Χαριλάου, που συμπληρώνει 3 μήνες από την εκδημία του και άλλους κεκοιμημένους αδελφούς, υπέρ των οποίων τελούνταν τα μνημόσυνα.

Κατά την προηγηθείσα Θεία Λειτουργία τελέστηκε συλλείτουργο από τον Αρχιμανδρίτη τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιο και τους εφημερίους του ναού π. Ιωάννη Ιωάννου και π. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων