10/12/2020 10/12/2020 Παρέμβαση στο κρατικό κανάλι της Κύπρου και την εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν τον εκκλησιασμό χωρίς παρουσία πιστών έως και 31 Δεκεμβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι το θέμα της απαγόρευσης της παρουσίας πιστών στις εκκλησίες θα...
10 Δεκεμβρίου, 2020 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2020 - 16:28

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Να λειτουργήσουμε τα Χριστούγεννα»

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Να λειτουργήσουμε τα Χριστούγεννα»

Παρέμβαση στο κρατικό κανάλι της Κύπρου και την εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν τον εκκλησιασμό χωρίς παρουσία πιστών έως και 31 Δεκεμβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι το θέμα της απαγόρευσης της παρουσίας πιστών στις εκκλησίες θα συζητηθεί  στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη Τρίτη. Μέχρι τότε θα πρέπει οι λειτουργίες να γίνονται χωρίς πιστούς. Ωστόσο, το ζήτημα των Χριστουγέννων θα τεθεί και πάλι επί τάπητος, αφού η εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί να είναι ανοιχτοί οι ναοί για τα Χριστούγεννα και βεβαίως να κοινωνήσουν οι πιστοί.

Ουσιαστικά, πρόθεση του Αρχιεπισκόπου είναι να συζητήσει και με την Κυβέρνηση το θέμα των απαγορεύσεων, ώστε να την πείσει να συνεχίσουν οι εκκλησίες να λειτουργούν με πιστούς, αλλά με αυστηρό πρωτόκολλο. Μέχρι, όμως, να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, όπως υποστήριξε, θα πρέπει οι ιεράρχες να υπακούσουν στις προσταγές της Κυβέρνησης.

«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το γνωρίζουν, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος. Πάντα είμαστε αυστηροί και θα το συνεχίσουμε, γιατί μόνο έτσι θα φύγει ο ιός από τον τόπο μας. Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα και θα λάβουμε μια λελογισμένη απόφαση. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Η Εκκλησία κρατάει πάντα τη μέση οδό. Τα άκρα είναι του σατανά λέμε στην Εκκλησία. Μπορούμε να εξηγήσουμε στην Κυβέρνηση ότι η αυστηρότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα φέρει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σημειώνεται ότι πρώτος τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο οποίος είπε ότι στις εκκλησίες της ενορίας του θα πραγματοποιούνται όλα τα μυστήρια κανονικά.

Στη συνέχεια αντίδραση είχαμε και από τον Μητροπολίτη Πάφου.

Αντίδραση, όμως, είχαμε και από τη Μητρόπολη Ταμασού.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος έκανε αναφορά στο πώς μπορούν να λειτουργούν οι ιεροί ναοί με παρουσία πιστών και παράλληλη τήρηση μέτρων.

«Ο κάθε εκκλησιαζόμενος θα έχει 4 τετραγωνικά. Μπορούμε εκεί όπου έχουμε δυο ιερείς να κάνουμε και δεύτερη λειτουργία, για να μην πιεστούμε να βάλουμε περισσότερους στον ναό. Δεν θα μπαίνει κανείς στον ναό χωρίς μάσκα. Θα είναι αραιά τοποθετημένοι οι πιστοί. Προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε το ποίμνιο μας και να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας».

«Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε και το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας θα κοινωνήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια (σ.σ με μέτρα). Η Κυβέρνηση θα δεχθεί πιστεύω μια ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας», συμπλήρωσε, ενώ για την ερχόμενη Κυριακή και τις λειτουργίες ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι θα πρέπει να πειθαρχήσουν. «Δεν είμαστε πάνω από την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να τσακωθούμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη ότι είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προτού αρχίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να τον προλάβει, όμως εκείνος του απάντησε εν ολίγοις ότι η απαγόρευση εκκλησιασμού των πιστών ήρθε ως αντίδραση στις ενέργειες κάποιων Μητροπολιτών: «Όταν δεν πείθονται μερικοί αδελφοί σου και κάνουν αγρυπνίες μετά τις 21.00…»…

Συγκεκριμένα, πριν την ανακοίνωση των μέτρων, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε πως «από τη στιγμή που συγκεκριμένοι ιεράρχες δεν υπακούν, δεν του μένει άλλη επιλογή«.

«Όταν δεν πείθονται κάποιοι ιερείς και κάνουν αγρυπνίες μετά τις 9, που υπάρχει απαγόρευση και επιμένουν να μην βάζουν το αντίδωρο σε σακουλάκι, όπως είναι οι οδηγίες, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε απαγορεύσεις», φέρεται να του είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Σε σχέση με τη συμπεριφορά των Μητροπολιτών που αντιδρούν στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς» και αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά δεν μπορεί να τον μεταπείσει.

Πληροφορίες: sigmalive.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων