23/12/2022 23/12/2022 Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι το θέμα που κυριαρχεί στην Εκκλησιαστική και πολιτική ειδησεογραφία της Κύπρου. Η ανάδειξη του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα παραμονή των Χριστουγέννων με συνοπτικές διαδικασίες αλλά πάντα στο χρονοδιάγραμμα που θέτει ο Καταστατικός Χάρτης έχει στόχο να μην παραμείνει ακέφαλη η Εκκλησία για μεγάλο χρονικό διάστημα....
23 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2022 - 10:28

Αύριο η Κύπρος εκλέγει νέο Αρχιεπίσκοπο

Διαδώστε:
Αύριο η Κύπρος εκλέγει νέο Αρχιεπίσκοπο

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι το θέμα που κυριαρχεί στην Εκκλησιαστική και πολιτική ειδησεογραφία της Κύπρου.

Η ανάδειξη του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα παραμονή των Χριστουγέννων με συνοπτικές διαδικασίες αλλά πάντα στο χρονοδιάγραμμα που θέτει ο Καταστατικός Χάρτης έχει στόχο να μην παραμείνει ακέφαλη η Εκκλησία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Τριμυθούντος ως ο νεότερος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως προνοεί ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας. Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα προβεί στην εκλογή, με μυστική ψηφοφορία.

Η Θεία Λειτουργία του Σαββάτου  αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 7-9.30π.μ. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία και ακολούθως οι αρχιερείς θα κατευθυνθούν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη για το «μήνυμα» της εκλογής.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Χθες ο Τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, πως με ομόφωνη απόφαση η ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει αύριο Σάββατο παραμονή Χριστουγέννων.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, πως «με την ολοκλήρωση των αρχιεπισκοπικών εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων, η συνείδηση του πληρώματος, κλήρου και λαού, της Εκκλησίας Κύπρου έδωσε στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο το 36%, στέλνοντας ένα σαφές και πλήρες μήνυμα, ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του ειρημένου Μητροπολίτου, ως του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου».

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει ο Κύκκου Νικηφόρος, «και ακολουθώντας την ετυμηγορία κλήρου και λαού, όπως και για λόγους τους οποίους μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, δηλώνω, πέρα από σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις, ότι τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανάσιου και ανάδειξής του ως του νέου Αρχιεπισκόπου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Γι’ αυτό καλώ και τους λοιπούς Αδελφούς Αρχιερείς, οι οποίοι συνέχονται από την ίδια συνείδηση και στοιχούν στην εν λόγω κληρικολαϊκή βούληση, να πράξουν το ίδιο».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων