26/12/2022 27/12/2022 Τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίζει, θα τιμά και θα σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος σε επιστολή  του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αμέσως μετά την εκλογή του στο θρόνο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. O Oικουμενικός Πατριάρχης στην απαντητική επιστολή του επισημάνει τους αγώνες που έκανε η Πρωτόθρονη...
26 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 - 7:45

Διαβεβαίωση ότι θα στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου – Οι επιστολές που αντήλλαξαν

Διαδώστε:
Διαβεβαίωση ότι θα στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου – Οι επιστολές που αντήλλαξαν

Τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίζει, θα τιμά και θα σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος σε επιστολή  του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αμέσως μετά την εκλογή του στο θρόνο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. O Oικουμενικός Πατριάρχης στην απαντητική επιστολή του επισημάνει τους αγώνες που έκανε η Πρωτόθρονη Εκκλησία για την Εκκλησία της Κύπρου και του ζήτησε – μεταξύ άλλων – να αγωνιστούν για την καταπολέμηση του εθνοφυλετισμού, δηλαδή της αίρεσης που προσδίδει στην τοπική Εκκλησία εθνικούς προσδιορισμούς και υποσκάπτει τα εκκλησιολογικά θεμέλια της χριστιανικής πίστης.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Την επιστολή έστειλε ο Κύπρου κ. Γεώργιος, στις 24 Δεκεμβρίου 2022 λίγες ώρες μετά την εκλογή του στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος δηλώνει την απαρασάλευτή προσήλωσή του στις αποφάσεις των επτά Οικουμενικών Συνόδων, την τήρηση της Ορθόδοξης πίστης διαβεβαιώνοντας ότι θα εργαστεί για να διαφυλάξει την ενότητα και τη συνεργασία με τις κατά τόπους Εκκλησίες με βάση την ορθή εκκλησιολογία.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα τιμά και θα σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα ενισχύει τη μεγάλη και υψηλή του Διακονία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον εψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση και χαρά για την εκλογή του στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρεται στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε μια από τις πλέον ιστορικές Εκκλησίες.

Υπογραμμίζει ότι το Πρωτόθρονο Πατριαρχείο με θυσίες, κόπο, μόχθο και στοργή αγωνίσθηκε και προστάτευσε την Εκκλησία της Κύπρου.

Καλεί μάλιστα τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με έργα και όχι μόνο με λόγια να προστατεύσει το Ορθό δόγμα της Εκκλησίας και να συστρατευτεί μαζί του στον αγώνα για την προστασία της πίστεως – όχι τόσο από τα άλλα δόγματα – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  αλλά από την καινοφανή αίρεση του εθνοφυλετισμού  και την προσπάθεια αλλοίωσης της Ορθοδοξίας από εγκόσμια τα συμφέροντα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνοφυλετισμός, στην θρησκευτική μορφή του προσδίδει στην τοπική Εκκλησία εθνικούς προσδιορισμούς. Με βάση το Κανονικό δίκαιο και την Παράδοση της Εκκλησίας υπήρξε θεολογική αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έφθασε έως την καταδίκη (1872) του εθνοφυλετισμού, επειδή υποσκάπτει ο τελευταίος, ως αίρεση, τα εκκλησιολογικά θεμέλια της χριστιανικής πίστης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων