03/03/2024 10/03/2024 Τελέστηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – ‘59, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1957 κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Του μνημοσύνου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου...
03 Μαρτίου, 2024 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2024 - 1:10

Έκκληση Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού

Διαδώστε:
Έκκληση Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού

Τελέστηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – ‘59, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1957 κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

 

 

Στο Μνημόσυνο παρέστησαν, επίσης, μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

 

 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Τα σχέδια των Τούρκων αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου» – Έκκληση προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού

Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που ζητούν όχι εμπέδωση των τετελεσμένων, αλλά πλήρη κατάληψη της Κύπρου, είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, σε δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Μαχαιρά.

Παράλληλα έκανε έκκληση προς την ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνισμό γενικότερα να μην αφήσουν την Κύπρο έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «αν πέσει το τελευταίο αυτό προπύργιο του Ελληνισμού θα αρχίσει η αποδόμηση ολόκληρης της Ελλάδας».

«Εξήντα επτά χρόνια από την ηρωική θυσία του, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε σήμερα να παραδειγματιστούμε από τον ηρωισμό του. Γιατί σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από τότε. Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που ζητούν όχι εμπέδωση των τετελεσμένων, αλλά πλήρη κατάληψη της Κύπρου. Θέλουμε να πάρουμε θάρρος από το θάρρος του, ηρωισμό από τον ηρωισμό του, και να μπορέσουμε να ματαιώσουμε τους στόχους των Τούρκων», ανέφερε.

Και πρέπει, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «να αγωνιστούμε πάση θυσία όλος ο Ελληνισμός μαζί, και αυτή την στιγμή από την θέση μου ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κάνω έκκληση και προς τον Ελληνισμό ολόκληρο, προς την ελληνική Κυβέρνηση, να μην εγκαταλείψουν την Κύπρο , να μην την αφήσουν έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας».

«Μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό, γιατί αν πέσει το τελευταίο αυτό προπύργιο του Ελληνισμού θα αρχίσει η αποδόμηση ολόκληρης της Ελλάδας», κατέληξε.

 

 

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Ιερό και εθνικό χρέος μάς να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα που άναψε με τη θυσία του»

Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι το «ιερό και εθνικό χρέος μάς οδηγεί στην πάνσεπτη Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά για να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές σε έναν από τους μεγάλους ήρωες του Ελληνισμού και για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα που άναψε με τη θυσία του».

Τόνισε δε ότι «εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Αυξεντίου, η ευθύνη μας είναι βαρύτατη και το χρέος μας ακριβό», υποδεικνύοντας ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η απελευθέρωση, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς εγγυητές και ξένους προστάτες».

Δείτε τον επιμνημόσυνο λόγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου:

 

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης που ο Γρηγόρης Αυξεντίου και οι συναγωνιστές του έδωσαν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών 67 χρόνια πριν, σύμφωνα με την αφήγηση ενός εξ αυτών, του Αυγουστή Ευσταθίου, του «Ματρόζου» της ΕΟΚΑ.

 

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νίκος Φιλίππου, εκ μέρους της ΔΗΠΑ ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών η Ανθή Μουρούζη, ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Παναγιώτης Κεραμιδάς, εκ μέρους των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο Κωνσταντίνος Κτωρίδης και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής.

 

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του τρισάγιου στο κρησφύγετο, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, γενέτειρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε ότι η κατεχόμενη Λύση και η ημικατεχόμενη Κύπρος υποκλίνονται μπροστά στο μεγαλείο του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου, προσθέτοντας ότι ο Αυξεντίου δείχνει τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας.

Σημείωσε επίσης πως ο Αυξεντίου δεν θυσιάστηκε για να είναι σήμερα κατεχόμενη η γενέτειρα του Λύση και τόσες άλλες περιοχές της Κύπρου, τονίζοντας πως καλύτερο μνημόσυνο για τη γενιά του ‘55-’59 θα είναι να καταφέρουμε να τελέσουμε τα μνημόσυνα τους σε όλες τις περιοχές της Κύπρου όπου έδρασαν και μεγαλούργησαν.

Ο κ. Καουρής αναφέρθηκε και στον συναγωνιστή του Αυξεντίου, Ανδρέα Στυλιανού «Καδή», ο οποίος ήταν μέχρι πριν από δύο μέρες, όταν και πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ο τελευταίος εν ζωή που συμμετείχε στη μάχη του κρησφύγετου στις 3 Μαρτίου 1957. «Ο ‘Καδής’ της ΕΟΚΑ ήταν ο άνθρωπος που με οδηγίες του Αυξεντίου οργάνωσε και κατασκεύασε μαζί με άλλους αντάρτες της ΕΟΚΑ το κρησφύγετο του Αυξεντίου» , είπε ο κ. Καουρής, μνημονεύοντας τον Ανδρέα Στυλιανού, ο οποίος κηδεύεται την Κυριακή στα Λαγουδερά.

 

Παράδειγμα θυσίας και αυταπάρνησης ο Αυξεντίου είπε ο Γ. Κουκουμάς

Ως ένα παράδειγμα θυσίας και αυταπάρνησης που κληροδοτήθηκε στις επόμενες γενιές, χαρακτήρισε τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γρηγόρη Αυξεντίου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο κρησφύγετο του ήρωα όπου εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως τιμούμε σήμερα τη θυσία τον Γρηγόρη Αυξεντίου, μιας ξεχωριστής ηρωϊκής φυσιογνωμίας στην ιστορία της Κύπρου, με σημαντική συμβολή στην αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού, αλλά και ενός παραδείγματος θυσίας και αυταπάρνησης, το οποίο ο Αυξεντίου κληροδότησε στις επόμενες γενιές.

Πρόσθεσε πως «ο αγώνας της Κύπρου για ελευθερία συνεχίζεται και είναι αγώνας για αποτίναξη της τουρκικής κατοχής, τερματισμό της διχοτόμησης, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

 

Πρότυπο ανδρείας ο Γρηγόρης Αυξεντίου είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Πρότυπο ανδρείας, θυσίας και αγώνα χαρακτήρισε τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας πως με τη θυσία του μας δίδαξε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γρηγόρη Αυξεντίου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο κρησφύγετο του ήρωα στον Μαχαιρά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου αποτελεί πρότυπο ανδρείας, θυσίας και αγώνα, υποδεικνύοντας ότι σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια δίδαξε τους συμπολεμιστές του πως πρέπει να αγωνίζονται και να πεθαίνουν οι ήρωες.

«Και παράλληλα δίδαξε ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό πως θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση, μέχρι την τελική δικαίωση του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

 

Το παράδειγμα Αυξεντίου οδηγός για όσα περνούμε σήμερα είπε ο Πρόεδρος ΕΛΑΜ

Το τρανό και φωτεινό παράδειγμα του Γρηγόρη Αυξεντίου είναι ο καλύτερος οδηγός για τα όσα περνά η Κύπρος σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γρηγόρη Αυξεντίου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο κρησφύγετο του ήρωα, ο Χρίστος Χρίστου σημείωσε πως τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος θυσιάστηκε για την απελευθέρωση της Κύπρου και την ένωση με τον υπόλοιπο εθνικό κορμό.

Πρόσθεσε πως «το τρανό και φωτεινό του παράδειγμα είναι για εμάς ο καλύτερος οδηγός για τα όσα η πατρίδα μας περνά αυτή τη στιγμή από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή».

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Αναλυτικά ο επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου:

Ιερό και εθνικό χρέος μάς οδηγεί στην πάνσεπτη Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά για να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές σε έναν από τους μεγάλους ήρωες του Ελληνισμού και για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα που άναψε με τη θυσία του.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μνημονεύουμε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον γιo του Πιερή και της Αντωνίας από τη Λύση, ο οποίος σε ηλικία 29 χρόνων έγινε σύμβολο των απανταχού αγωνιζομένων για τις πανανθρώπινες αξίες και κατέκτησε μια θέση στο πάνθεον των αθανάτων.

Αποτελεί για μένα μοναδική τιμή να εξαίρω για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας την προσφορά του Γρηγόρη Αυξεντίου. Και ειλικρινά αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης να αποδώσω με τον πρέποντα σεβασμό το μεγαλείο του ανθρώπου που επέλεξε συνειδητά τον φρικτό θάνατο για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Και δικαίως η θυσία του Αυξεντίου κατέχει περίοπτη θέση στην Ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και του Ελληνισμού ευρύτερα. Ήταν, εξάλλου, μια συνειδητή πράξη ηρωισμού που μας κάνει δικαιωματικά περήφανους, αλλά την ίδια ώρα μάς υποδεικνύει την υποχρέωση που έχουμε, ώστε κατ’ ελάχιστον να φανούμε άξιοι συνεχιστές του δρόμου που έχει χαράξει. Του δρόμου που οδηγεί στο οικουμενικό ιδεώδες της ελευθερίας.

Τον Μάρτιο του 1956, έναν περίπου χρόνο μετά την έναρξη του πιο ένδοξου αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Γρηγόρης Αυξεντίου εγκαταστάθηκε στο ιερό αυτό Μοναστήρι που μας φιλοξενεί σήμερα. Φορώντας ράσο και προσποιούμενος τον ιερομόναχο με το όνομα Χρύσανθος καταστρώνει και εκτελεί τα σχέδιά του. Μνημειώδη είναι τα περιστατικά που τον φέρουν με το περίστροφο έμφορτο να κερνά γλυκό και κουμανταρία τους Βρετανούς, οι οποίοι μάλιστα προσπαθούσαν να του αποσπάσουν πληροφορίες για τον περιβόητο Αυξεντίου, ο οποίος έδρασε με τα ψευδώνυμα Ζήδρος, Αίας, Ρήγας, Ζώτος, Ανταίος και Άρης. Όποιο και αν ήταν το όνομά του ήταν το φόβητρο των Άγγλων, οι οποίοι τον είχαν επικηρύξει.

«Στην εσχάτην ανάγκη θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας, αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν» έλεγε ο Γρηγόρης στους συναγωνιστές του και όσοι τον γνώριζαν έλεγαν ότι ήταν έτοιμος από καιρό για την ηρωική του έξοδο.

Με έντονη δράση στην ευρύτερη περιοχή, ο Αυξεντίου και η ομάδα του καταφέρνουν συνεχόμενα και αλλεπάλληλα πλήγματα στους αποικιοκράτες. Περί τα τέλη του 1957, ο κλοιός άρχισε να σφίγγει, γεγονός που ωθεί τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ και την ομάδα του να καταφύγουν στο θρυλικό τους κρησφύγετο, εδώ πιο κάτω από τη Μονή. Τον Μάρτιο, οι Άγγλοι άρχισαν ενδελεχείς έρευνες στην περιοχή, στη βάση δυστυχώς πληροφορίας που είχαν εξασφαλίσει ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου με αδιευκρίνιστο αριθμό αγωνιστών κρύβονταν κάπου κοντά. Τελικά, οι Βρετανοί πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη της κρύπτης και κάλεσαν τους αντάρτες να αποκαλυφθούν. Μάταια όμως. Η παράδοση και η εγκατάλειψη δεν είχαν θέση στο αξιακό σύστημα του Αυξεντίου και των τεσσάρων συντρόφων του, Αυγουστή Ευσταθίου, Αντώνη Παπαδόπουλου, Φειδία Συμεωνίδη και Ανδρέα Στυλιανού, τον οποίο καθόλου τυχαία αποχαιρετούμε σήμερα για το ταξίδι προς την αιωνιότητα. Ο Αυξεντίου τούς διατάζει να παραδοθούν. «Εγώ θα πολεμήσω και θα πεθάνω» τους ανέφερε. Όπως ακριβώς και έγινε. Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ έμεινε μόνος στο κρησφύγετο, έχοντας απέναντί του πολυάριθμη ομάδα Βρετανών στρατιωτών. Με φωνές τον καλούν να αποκαλυφθεί και να παραδοθεί. Μάταια όμως και πάλι. Ένας Βρετανός δεκανέας που πλησίασε την είσοδο της κρύπτης πέφτει νεκρός από τα πυρά του όπλου του Αυξεντίου. Ακολουθεί ρίψη χειροβομβίδας στο εσωτερικό του κρησφύγετου και ο Αυγουστή επιστρέφει δήθεν για να μεταφέρει το άψυχο σώμα του υπαρχηγού του. «Ελάτε, τώρα είμαστε δύο» φωνάζει στους Βρετανούς και η μάχη συνεχίζεται για περίπου οκτώ ώρες.

Η ώρα περνά χωρίς αποτέλεσμα για τους αποικιοκράτες, οι οποίοι όταν κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, καταφεύγουν στην απάνθρωπη λύση, σε επιλογές και ενέργειες που η ανθρωπότητα θεωρούσε ότι δεν θα ζούσε ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρέχουν το κρησφύγετο με βενζίνη και βάζουν φωτιά. Το κρησφύγετο μετατρέπεται σε πύρινη κόλαση, αλλά ο Σταυραετός του Μαχαιρά αναμετράται με τους πάνοπλους διώκτες του δίχως να λογαριάζει τον θάνατο.

Αξιοπρεπής και αλύγιστος ως το τέλος, έμεινε συνεπής με τις ηρωικές παρακαταθήκες του Ελληνισμού και σαν νέος Λεωνίδας φώναξε στους επίδοξους εκτελεστές του το «Μολών Λαβέ!»

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο πανίσχυρος αποικιοκρατικός στρατός δέχθηκε άλλη μια ταπεινωτική ήττα που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων της Κύπρου και έγινε σύμβολο των απανταχού επαναστατημένων. Μπροστά στον φόβο της κινητοποίησης και της αντίδρασης του λαού, οι αποικιοκράτες φοβήθηκαν ακόμη και νεκρό τον Αυξεντίου και γι’ αυτό δεν έδωσαν στην οικογένεια για ταφή το άψυχο σώμα του, το οποίο αναπαύεται έκτοτε στα Φυλακισμένα Μνήματα μαζί με άλλους συναγωνιστές του, ιερά παρακαταθήκη για όλους εμάς, αλλά και συνεχής υπόμνηση των υποχρεώσεών μας.

Εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Αυξεντίου, η ευθύνη μας είναι βαρύτατη και το χρέος μας ακριβό. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η απελευθέρωση, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς εγγυητές και ξένους «προστάτες». Και αυτό είναι το δικό μου όραμα για πραγμάτωση του οποίου δεν θα φεισθώ κόπων και θυσιών.

Οφείλουμε να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από το άχθος της συνεχιζόμενης εδώ και 50 χρόνια τουρκικής κατοχής. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ώστε να παραδώσουμε τη χώρα μας ελεύθερη στη νέα γενιά, να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής. Αυτή είναι και η δική μου υπόσχεση σήμερα ενώπιον σας: Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε λίγες μέρες αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της οποίας την αποστολή όχι μόνο πετύχαμε πείθοντας για την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση, αλλά και στηρίζουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους, τις επιδιώξεις και το ζητούμενο. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης που στην ουσία δεν επιτρέπει στον κυπριακό λαό να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του. Στην πατρίδα του που είναι κράτος μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, της ΕΕ. Εκεί ανήκει το μέλλον μας, εκεί είναι η μοίρα μας, αφήνοντας πίσω την κατοχή, τον πόνο και την αβεβαιότητα. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και ασφαλώς δεν μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός σταθερού και ασφαλούς αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της πατρίδας μας στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος, με ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με απόλυτη προσήλωση στην επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα κατοχυρώνει τα βασικά δικαιώματα και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Με διεκδικητικό ρεαλισμό, μεθοδικότητα και αυτοπεποίθηση, αυτή την ώρα της εθνικής μνήμης οφείλουμε να χαράξουμε την πορεία μας ενωμένοι και δυνατοί, αντλώντας διδάγματα από τον Αυξεντίου και τους υπόλοιπους θυσιασθέντες αγωνιστές μας. Το οφείλουμε στους ανεπανάληπτους αυτούς αγωνιστές, στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στον πιο ηρωικό και αγνό αγώνα τούτου του τόπου. Έχουμε χρέος έναντι της θυσίας τους.

Αιωνία η μνήμη του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων