31/01/2020 31/01/2020 Πραγματοποιήθηκε και φέτος, με μεγάλη επιτυχία, η κατ’ έτος καθιερωμένη εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της...
31 Ιανουαρίου, 2020 - 18:40
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2020 - 18:06

Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες στη Λευκωσία

Διαδώστε:
Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, με μεγάλη επιτυχία, η κατ’ έτος καθιερωμένη εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. Η όλη εκδήλωση έλαβε χώρα, το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ στη Λευκωσία.

Παρόντες ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπρ. Κυπριανός Κουντούρης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς και ικανός αριθμός κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Εκ μέρους της Πολιτείας παρέστη ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, Διευθυντές και λοιπά στελέχη της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής, τους οποίους απέδωσαν άριστα οι ηδύμολποι ιεροψάλτες του Βυζαντινού Χορού των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Εκ μέρους των μαθητών απηύθυνε χαιρετισμό ο αριστεύσας Χατζήκκος Παρασκευάς, μαθητής της Γ’ τάξης του Λυκείου Λατσιών.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, με θέμα «Η θεωρία του Όντος: οι στόχοι της παιδείας». Ο Πανιερώτατος εξαίροντας τους αγώνες, τη ζωή, το έργο και τη θεολογία των Τριών Ιεραρχών και παραλληλίζοντας την υψηλή μορφωτική τους στάθμη με την παιδεία που προσφέρουμε σήμερα, απευθυνόμενος προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς υπογράμμισε την ανάγκη να προσφέρουμε στα παιδιά και τους νέους όχι μόνο τα υλικά, που εύκολα σκορπίζονται, αλλά και τα πνευματικά και σταθερά. Ενώ κάλεσε τους γονείς να μην θέτουν σε δεύτερη μοίρα την πνευματική και γνωσιολογική παιδεία των παιδιών τους. Τέλος, τόνισε ότι η σταθερά αξία που προσφέρει εγγύηση στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας, μετά τη συγκέντρωση των ποικίλων γνώσεων, είναι η θεωρία του όντος της Ελληνικής κοσμοθεωρίας και η θεωρία του Θεού της Χριστιανικής Αποκαλύψεως.

Τους Φωστήρες του Πνεύματος και των Ελληνικών Γραμμάτων τίμησαν με τη μελωδία και τις φωνές τους μαθητές και μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι απέδωσαν περίτεχνα δύο υπέροχα τραγούδια.

Τον καταληκτικό χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο οποίος ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο «Παιδεία εστί μετάληψις αγιότητος». Δηλαδή, παιδεία είναι μέσα από την εκπαίδευση και την αγωγή ν’ αποκτήσουμε και την αγιότητα που σημαίνει ποιότητα πνευματική και ψυχική καλλιέργεια.

Στο τέλος απονεμήθηκαν βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, οι οποίοι πρώτευσαν στα μαθήματα των Θρησκευτικών και Νέων Ελληνικών και διακρίθηκαν στο ήθος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε κέρασμα στον προθάλαμο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων