10/03/2020 10/03/2020 Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός-προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, στην κατεχόμενη κοινότητα Τραχωviου Κυθρέας. Ο εκκλησιασμός ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. π. Θωμά Κωστή. Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά...
10 Μαρτίου, 2020 - 16:41
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2020 - 16:42

Εκκλησιασμός – προσκύνημα στο κατεχόμενο Τραχώνι

Διαδώστε:
Εκκλησιασμός – προσκύνημα στο κατεχόμενο Τραχώνι

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός-προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, στην κατεχόμενη κοινότητα Τραχωviου Κυθρέας.

Ο εκκλησιασμός ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. π. Θωμά Κωστή.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία του ιστορικού γεγονότος της 7ης Οικουμενικής Συνόδου. Γι΄αυτό κι εμείς κάθε πρώτη Κυριακή της Σαρακοστή διαβάζουμε απόσπασμα του Συνοδικού αυτής της Συνόδου και ομολογούμε την ορθόδοξη πίστη μας. Αυτή των Προφητών και των Αποστόλων, η οποία έμεινε ακλόνητη μπροστά στις αιρέσεις και τις διάφορες πλανεμένες δοξασίες.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε το δοξαστικό των αίνων επισημαίνοντας την αξία της νηστείας, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να φτάσουμε στην Ανάσταση: «Μωσῆς τῷ καιρῷ τῆς ἐγκρατείας, Νόμον ἐδέξατο, καὶ λαὸν ἐπεσπάσατο, Ἠλίας νηστεύσας, οὐρανοὺς ἀπέκλεισε· τρεῖς δὲ Παῖδες Ἀβραμιαῖοι, τύραννον παρανομοῦντα, διὰ νηστείας ἐνίκησαν. Δι’ αὐτῆς καὶ ἡμᾶς Σωτὴρ ἀξίωσον, τῆς Ἀναστάσεως τυχεῖν…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν οι Α΄ Χαιρετισμοί προς την Θεοτόκο, τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων της κατεχόμενης κοινότητας Τραχωνίου Κυθρέας και υπέρ της ταχείας επανόδου πάντων των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες, έγινε αρτοκλασία, και τελέστηκαν μνημόσυνα όλων των κληρικών, ιεροψαλτών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κοινότητας.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και έγινε λιτάνευση των εικόνων πέριξ του ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων