30/07/2021 30/07/2021 Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ακρόπολη Λευκωσίας, συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στην ομιλία του έκανε λόγο στο απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής: «Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν...
30 Ιουλίου, 2021 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2021 - 12:58

Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία

Διαδώστε:
Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ακρόπολη Λευκωσίας, συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στην ομιλία του έκανε λόγο στο απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής: «Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν», τονίζοντας πως η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή ταύτισε όλη τη ζωή της με το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ο βίος της Αγίας Παρασκευής χαρακτηριζόταν από καθημερινή εγρήγορση και ψυχοσωματική παρασκευή – ετοιμασία για το δείπνο της χαράς και της σωτηρίας, τη βασιλεία του Θεού.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε, ότι ο κάθε χριστιανός με νου, συνείδηση, έχοντας επίγνωση της ελλειμματικότητάς του, έχει τη βεβαιότητα και την πίστη ότι ο μόνος τέλειος είναι ο Κύριός Ιησους Χριστός και διάγει το βίο του με οδηγό και συμπαραστάτη τον Άρχοντα της Ειρήνης. Με αυτό τον Άρχοντα της ειρήνης πορευόταν και η Αγία Παρασκευή, όταν ζούσε στον μάταιο αυτό κόσμο και έτσι τίποτα εκ του κόσμου τούτου δεν μπορούσε να την χωρίσει από την αγάπη του Χριστού.

Ο Θεοφιλέστατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ερμόλαο, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του Χριστού, με αποτέλεσμα η χάρις του Θεού να τον ενισχύει, ώστε να αντέξει με υπομονή, ταπείνωση και καρτερία το μαρτύριο του αίματος.

Η σκέψη μας σήμερα στρέφεται στους ενσυνείδητους κληρικούς που ζουν το καθημερινό μαρτύριο με χαρά και σεμνότητα. Με υπακοή στην Εκκλησία και τον Επίσκοπο τους εξ ονόματος του οποίου τελούν το ποικίλο ιερό έργο του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε, ότι Θεός αποκαλύπτεται σε μας με πολύ λιτό και απλό τρόπο, αρκεί εμείς να είμαστε σε κατάσταση προπαρασκευής και εγρήγορσης, ούτως ώστε με εντιμότητα και ετοιμότητα να μπορούμε να βλέπουμε το Θεό με τη σιωπή, την υπομονή, την πίστη, τη συγχωρητικότητα, την αγάπη και την καταδεκτικότητά μας.

«Μεγάλη είναι η ευλογία και πολύ το θάρρος που λαμβάνουμε από το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας προς ενίσχυση πνευματική στον καθημερινό μας αγώνα» τόνισε ο Θεοφιλέστατος. Με  τη  θυσία τους, έγιναν οι οικονόμοι των Μυστηρίων της Εκκλησίας και κέρδισαν επάξια τα αθάνατα βραβεία των αθλητών της πίστης και της αγάπης του Σωτήρος Χριστού.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε στο εκκλησίασμα όπως η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Ερμόλαος να πρεσβεύουν υπέρ των ψυχών ημών προς το θρόνο του πανάγιου τριαδικού Θεού, ώστε όλοι μας να αξιωθούμε της βασιλείας του Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων