10/10/2021 11/10/2021 Το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Οκτωβρίου 2021, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των ομοζύγων Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας και μεθεορτίως τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Πολυχρονίου και Αρτέμονος. Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος...
10 Οκτωβρίου, 2021 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2021 - 0:49

Εορτή των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στην Λευκωσία

Διαδώστε:
Εορτή των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στην Λευκωσία

Το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Οκτωβρίου 2021, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των ομοζύγων Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας και μεθεορτίως τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Πολυχρονίου και Αρτέμονος.

Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και παρέστησαν, ανάμεσα στους πιστούς, εκτοπισμένοι από την Κυθρέα και την κοινότητα Τρυπημένη. Η μεν Κυθρέα έχει μια εκ των έξι ενοριών της με περικαλλή ναό των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, η δε Τρυπημένη έχει εκτός από τον μεγαλοπρεπή ενοριακό ναό της Παναγίας Ελεούσης και ναό των ομοζύγων Αγίων.

Επίσης ο Άγιος Πολυχρόνιος έχει Εκκλησία και Αγίασμα στην κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου άνωθεν των κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Τρυπημένης.

Μεταξύ άλλων παρέστη ο Ιερέας της Τρυπημένης Οικονόμος π. Μιχαήλ Πηριπίτζης, ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος των κατεχόμενων Δήμων, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, οι κοινοτάρχες Τρυπημένης κ. Μιλτιάδης Ομήρου, ενορίας Αγίου Ανδρονίκου Κυθρέας κ. Σάββας Κολιός, ενορίας Αγίας Άννας Συρκανιάς Κυθρέας κ. Κωστής Χατζηγιακουμής, κωμοπόλεως Ακανθούς κ. Ανδρέας Σκουτάρης. Οι πρόεδροι των Σωματείων οι «ΟΙ ΧΥΤΡΟΙ» κ. Μιχάλης Σαλαφώρης και «Ελεύθερη Τρυπημένη» κ. Ανδρέας Ιωάννου.

Παρέστησαν αρκετοί εκ των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων διαφόρων κατεχόμενων κοινοτήτων. Να αναφέρουμε ονομαστικά τους κ.κ. Επιτρόπους εκ των δύο ενοριών οι οποίοι παρέστησαν: Ιάσωνας Χαπέσιης, Χρυστάλλα Σκουτάρη-Χαριτωνίδη και Ανδρέας Νικολαΐδης της Παναγίας Τρυπημένης και οι Στέλιος Νικολαΐδης, Νίκος Ορφανίδης, Ανδρέας Κολιός και Ανδρούλα Χατζημιχαήλ-Στυλιανοπούλου της ενορίας Αγίου Ανδρονίκου Κυθρέας.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία επισήμανε το χωρίο από το βιβλίο του Ιώβ στην Παλαιά Διαθήκη «ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο», το οποίο επαναλαμβάνει πολύ εύστοχα ο υμνογράφος στα τροπάρια των εσπερίων. Ο υμνογράφος, θέλοντας να σκιαγραφήσει τη ζωή των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, επισημαίνει τις δοκιμασίες που βίωσαν, αλλά ταυτόχρονα δίνει την ρεαλιστική διέξοδο, μέσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα δεινά του παρόντος βίου. Δηλαδή με πίστη, αισιοδοξία και ταπείνωση. Αυτά είναι δώρα της Παναγίας Τριάδας, τα οποία φέρει εντός του ο άνθρωπος. Αρκεί να έχει συνείδηση και χρυσό κλειδί για έκβαση σε αναψυχή το «ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας έδωσε την εικόνα της δοκιμασίας του Ιώβ, ο οποίος έλεγε μέσα από την πίστη του και την υπομονετική ταπείνωση: «Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο· ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο· είη το όνομα του Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας» (Ιώβ α΄ 21).

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος κατέληξε παραλληλίζοντας τις δοκιμασίες του Ιώβ, των Ομοζύγων Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, καθώς και των Ιερομαρτύρων Αρτέμονος και Πολυχρονίου με την εδώ και τώρα περιπλάνηση του ανθρώπου, όπως συμβαίνει για 47 έτη με τον εκτοπισμό μας από την πατρώα γη μας.

Καλούμαστε, υπογράμμισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος, να είμαστε ενωμένοι. Αυτό μάς το προσφέρει η Εκκλησία μέσα από τη μνήμη και τον εορτασμό των Αγίων μας.

Καλούμαστε να διατηρούμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της προσωρινά κατεχόμενης γης μας. Αυτό έχει διαρκή εφαρμογή όταν είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι και αυτή τη σχέση την μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η συντήρηση και διατήρηση των ναών μας, των ιερών και των οσίων των προγόνων μας.

Στο σημείο αυτό έδωσε πληροφορίες ο Θεοφιλέστατος, για την πορεία αναστήλωσης, συντήρησης και αποκατάστασης των Εκκλησιών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Ο Εσπερινός ολοκληρώθηκε με δέηση και αρτοκλασία.

Ο Θεοφιλέστατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους για τη συμβολή τους στον εορτασμό ιδιαίτερα όσους έφεραν πανυχχίδες, άρτους και κόλλυβα για την εορτή.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ίδιο Καθεδρικό Ναό.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων