09/11/2020 09/11/2020 Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αρχαγγέλου στον Αναλυόντα, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Οικον. Ιωάννη Κτίστη. Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ανάγκη των πιστών να προστρέχουμε και να επικαλούμαστε τις πρεσβείες των Αγγέλων, στον καθημερινό αγώνα που ζούμε όλοι μας:...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 18:32
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 17:48

Επισκ. Μεσαορίας: “Η υπακοή είναι ένδειξη ταπείνωσης αλλά και αληθινής πίστης”

Διαδώστε:
Επισκ. Μεσαορίας: “Η υπακοή είναι ένδειξη ταπείνωσης αλλά και αληθινής πίστης”

Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αρχαγγέλου στον Αναλυόντα, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Οικον. Ιωάννη Κτίστη.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ανάγκη των πιστών να προστρέχουμε και να επικαλούμαστε τις πρεσβείες των Αγγέλων, στον καθημερινό αγώνα που ζούμε όλοι μας: «Τῶν νοερῶν Δυνάμεων Ἀρχιστράτηγοι, οἱ παρεστῶτες ἀπαύστως, τῷ δεσποτικῷ θρόνῳ, πρεσβεύσατε πρὸς Κύριον, εἰρήνην τῷ κόσμῳ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος». Έκανε αναφορά στα τροπάρια της εορτής, και γενικά κάθε εορτής, τα οποία δεν μένουν μόνο στο ιστορικό ή θεολογικό γεγονός που εορτάζεται αλλά καταλήγουν πάντοτε σε μας, τους χριστιανούς, που βρισκόμαστε στο στάδιο του αγώνος, δηλαδή στη στρατευόμενη Εκκλησία. Οι άγγελοι είναι για μας πρότυπα επειδή παγιώθηκαν στο καλό και εναντιώθηκαν στην αμαρτία, με την ταπείνωσή τους και την υπακοή στο θέλημα του Θεού. Γι΄ αυτό κι εμείς στον καθημερινό μας βίο, μιμούμενοι τους Αρχιστρατήγους Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλους τους αγγέλους, των αναλογιών τηρουμένων, οφείλουμε υπακοή στον ανώτερό μας, είτε είναι ο πατέρας, η μητέρα ή ο προϊστάμενός μας. Η υπακοή είναι ένδειξη ταπείνωσης αλλά και αληθινής πίστης στο θέλημα του Θεού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η θυσία του Αβραάμ, το οποίο μας φανερώνει ότι όταν ο άνθρωπος υπακούει το θέλημα του Θεού, όσο άδικο και να φαίνεται σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα, ο Θεός δεν τον αφήνει να ζημιωθεί. Η δισχιλιετή ιστορία της Εκκλησίας μας έρχεται να επιβεβαιώσει τον παύλειο λόγο, ότι δηλαδή «τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά» (Α΄ Κορ. 1, 27).

Ακολούθως ευχαρίστησε την καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Μαριάμ μοναχή, για τη φιλοξενία και μετέφερε σε όλους πιστούς τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της ιερής εικόνος του Αρχαγγέλου πέριξ του καθολικού της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. Χρίστο Συμεού και συμπροσευχομένου του Πρωτ. Σωτηρίου Δαυΐδ.

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων