25/07/2021 26/07/2021 Στον προεορτάζοντα μεγαλοπρεπή ιερό Ναό τού Αγίου Παντελεήμονος στη Μακεδονίτισσα Λευκωσίας τέλεσε, με την ευλογία τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τη Θεία Λειτουργία ο παρεπιδημών στην Κύπρο Γέροντας Αντίπας αγιορείτης, από το ιβηριτικό κελλίο τής Αγίας Άννης Καρυών, περιστοιχιζόμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Κατά την ώρα της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την...
25 Ιουλίου, 2021 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2021 - 18:52

Γέρων Αντίπας Αγιορείτης: “Σήμερα έχουμε πανδημία θράσους”

Διαδώστε:
Γέρων Αντίπας Αγιορείτης: “Σήμερα έχουμε πανδημία θράσους”

Στον προεορτάζοντα μεγαλοπρεπή ιερό Ναό τού Αγίου Παντελεήμονος στη Μακεδονίτισσα Λευκωσίας τέλεσε, με την ευλογία τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τη Θεία Λειτουργία ο παρεπιδημών στην Κύπρο Γέροντας Αντίπας αγιορείτης, από το ιβηριτικό κελλίο τής Αγίας Άννης Καρυών, περιστοιχιζόμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Κατά την ώρα της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμονος και Νικηφόρου του Λεπρού, ο οποίος ήταν ομοχώριος με τον σεβαστό γέροντα Αντίπα.

Ο Γέροντας απηύθυνε, λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, λόγο ψυχωφελή προς τους εκκλησιαζομένους. Επέστησε, μάλιστα την προσοχή σε όλους μας σχετικά με τον καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τονίζοντας πως πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όσα ψεύδη μας προσφέρονται. Συγκεκριμένα, ο Γέρων Αντίπας είπε πως ο σωστός πιστός «Σέβεται, αγαπά, τιμά και υπακούει την Εκκλησία και δεν κουνά το δάχτυλό του σ΄ αυτήν. Αυτός που προκαλεί σχίσμα δεν διαφέρει από αιρετικό και όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν τον λυτρώνει από την αμαρτία αυτή».

Επίσης, ο π. Αντίπας αναφέρθηκε στη μερίδα των ανθρώπων που κατηγορούν την Εκκλησία ότι ακολουθεί τυφλά τις κυβερνήσεις και αποτελεί όργανο της κάθε Κυβέρνησης για να περνά τα μηνύματα που θέλουν οι Κυβερνώντες· «Η Εκκλησία δεν στηρίζει τις κυβερνήσεις, όπως λένε οι κατήγοροι, αλλά προστατεύει τους πιστούς. Κι αν χρειαστεί να διαφωνήσει με την Κυβέρνηση, δεν ντρέπεται να το κάνει και το έκανε πάμπολλες φορές. Αν η άποψη της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας σε κάποιο θέμα είναι παρόμοια, όπως σε αυτό της πανδημίας, δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία είναι άβουλη η χειραγωγείται από οποιοδήποτε που κυβερνά. Αυτό που νοιάζει την Εκκλησία είναι να προστατεύσει όλα τα τέκνα της».

Αναφορικά με τις διάφορες προφητείες που κατακλύζουν το διαδίκτυο αλλά και προρρήσεις που τις ανάγουν σε σύγχρονους αγίους, ο σεβαστός Γέροντας, όντας για αρκετές δεκαετίες μοναχός στο Άγιον Όρος και συναναστραφείς με πολλούς από τους αγίους τους οποίους επικαλούνται, είπε «ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις ψευδοπροφητείες, που συνεχώς διαψεύδονται. Ο άγιος Πορφύριος, τον οποίο γνώρισα προσωπικά, μας έλεγε· μην τρομοκρατείτε τους ανθρώπους! Κι αν υποτεθεί ότι κάτι από αυτά που λέγονται, γίνει τελικά, θα μας εγκαταλείψει ο Θεός; Αυτό να μας απασχολεί. Αφού ζει Κύριος ο Θεός! Αν γινόταν αυτή η πανδημία πριν από 30 χρόνια, θα πήγαιναν όλοι να εμβολιαστούν. Αλλά σήμερα δυστυχώς υπάρχει το διαδίκτυο, η παραπληροφόρηση, επιστρατεύουν ψευδοπροφήτες και δήθεν αγιορείτες και βάζουν στο στόμα των αγίων λόγια που ποτέ δεν είπαν. Εμείς ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε· να φωνάζουμε στον εαυτό μας να ζει με μετάνοια, αυτό να μας απασχολεί. Κι επειδή η Εκκλησία έχει την ευθύνη της σωτηρίας μας, αυτήν πρέπει να ακούμε και να ακολουθούμε. Έλεγε ο άγιος Παίσιος, τον οποίο γνώρισα και με τον οποίο συνομίλησα πολλές φορές, αυτό που είπαν και παλαιότεροι πατέρες, πως ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η Εκκλησία εν Συνόδω κάνει λάθος, και πάλι πρέπει αυτήν να ακολουθούμε, διότι εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία. Ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο, που «οι πάντων βαρβαρότεροι και ασεβέστεροι», όπως χαρακτηριστικά λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «κρατούν τα ιερά και όσιά μας», πρέπει να είμαστε ενωμένοι με την Εκκλησία, η οποία στους δύσκολους αιώνες που πέρασε το νησί με αλλεπάλληλους κατακτητές, κατάφερε να κρατήσει τους πιστούς μας».

Πριν την απόλυση, τελέστηκαν τα μνημόσυνα πεσόντων αγωνιστών του κατεχόμενου χωριού της Μύρτου Κερύνειας και άλλων αδελφών.

 

 

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων