31/07/2021 31/07/2021 Με εκκλησιαστική τάξη, κατόπιν ευλογίας και κανονικής αδείας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, προέστη για ακόμη μια χρονιά στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου στο Όμοδος. Το στολίδι και το πραγματικό καμάρι του Ομόδους είναι το Μοναστήρι του Τιμίου και...
31 Ιουλίου, 2021 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2021 - 19:18

Η ανακομιδή των λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου στο Όμοδος

Διαδώστε:
Η ανακομιδή των λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου στο Όμοδος

Με εκκλησιαστική τάξη, κατόπιν ευλογίας και κανονικής αδείας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, προέστη για ακόμη μια χρονιά στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου στο Όμοδος.

Το στολίδι και το πραγματικό καμάρι του Ομόδους είναι το Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και είναι κτισμένο στην καρδιά της κοινότητας. Ορθώνεται μεγαλόπρεπα και με την επιβλητικότητά του αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού είναι από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού.

Λιτανεύθηκε η εικόνα και ιερή κάρα του Αποστόλου Φιλίππου, η οποία είναι θυσαυρισμένη στα ιερά κειμήλια της Μονής του Τιμίου Σταυρού, και τελέστηκε δέηση για όλους τους πιστούς που επικαλούνται τη χάρη των Αγίων, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού για τον κάθε άνθρωπο που έχει εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Για τον κάθε άνθρωπο που είναι ταπεινός αγωνιστής στην καθημερινή του ζωή.

 

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παρρησία του Αποστόλου Φιλίππου, στην ευλογία που αναβλύζει από τα χαριτόβριτα Ιερά Λείψανα του Αποστόλου, ο οποίος εβίωσε το άκτιστο Φως της Αγίας Τριάδας. Κλήθηκε στο αποστολικό έργο με αγάπη, ταπείνωση, υπομονή και υπακοή. Ζούσε την πληρότητα της ελευθερίας που ζει ο άνθρωπος που δε ζητεί τα του εαυτού του αποκλειστικά και εγωιστικά.

Αυτή την εν Αγίω Πνεύματι ελευθερία ζούσαν οι Απόστολοι, σύμφωνα με τα αναγνώσματα που αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, από την Καθολική Επιστολή του Ιακώβου, όπου περιγράφεται αυτή η ιερή εμπερια: «Πᾶσαν χαρὰν ἡγήσασθε, ἀδελφοί μου, ὅταν πειρασμοῖς περιπέσητε ποικίλοις, γινώσκοντες ὅτι τὸ δοκίμιον ὑμῶν τῆς πίστεως κατεργάζεται ὑπομονήν· ἡ δὲ ὑπομονὴ ἔργον τέλειον ἐχέτω, ἵνα ἦτε τέλειοι καὶ ὁλόκληροι, ἐν μηδενὶ λειπόμενοι» (Ιακωβ. α’ 2-4).

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κάλεσε τους πιστούς με θάρρος και εμπιστοσύνη στον εν Τριάδι Θεό, να επικαλούμαστε τη δύναμη των Αγίων και να έχουμε υπομονή, ταπείνωση και πνεύμα μαθητείας, για τον καταρτισμό τον δικό μας, διότι όλοι οφείλουμε να έχουμε επίγνωση της ελλειμματικότητάς μας, των οικείων μας, της νεολαίας, των δυνατών και αδυνάτων, των ισχυρών και ασθενούντων αδελφών μας.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο για την κανονική άδεια και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την ευλογία. Απηύθυνε προς όλους τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος μεριμνά για όλη την Εκκλησία, ως Πρωθιέρχης και Προκαθήμενος της Αποστολικής Εκκλησίας Κύπρου για 15 έτη. Οι χριστιανοί στο Όμοδος είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τους αγώνες και το σθένος του Χρυσοστόμου Β’ για τα δίκαια της Εκκλησίας και του λαού του Θεού αφού ήταν ο Μητροπολίτης της Εκκλησιαστικής τους περιφέρειας για 29 έτη (από το Φεβρουάριο του 1978).

Ευχαρίστησε τους πατέρες Νεόφυτο και Κωνσταντίνο, καθώς και τον κοινοτάρχη Ομόδους κ. Ευγένιο Μιχαήλ και όλους τους φίλους για τη φιλοξενία.

Αναφερόμενος στη χάρη του Αποστόλου προσευχήθηκε ο Επίσκοπος: Απόστολε Άγιε Φίλιππε πρέσβευε προς τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριον ελεηθήναι πάντας ημάς από νόσους και κινδύνους και ποικίλους πειρασμούς.

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων