09/07/2023 09/07/2023 Eκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 77 ετών ο Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος είχε διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ανδρέα Χριστοδούλου θα τελεστεί τη...
09 Ιουλίου, 2023 - 18:36
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2023 - 18:47

Η Εκκλησία της Κύπρου για την εκδημία του Επιστημονικού Συνεργάτη Ανδρέα Χριστοδούλου

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Κύπρου για την εκδημία του Επιστημονικού Συνεργάτη Ανδρέα Χριστοδούλου

Eκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 77 ετών ο Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος είχε διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ανδρέα Χριστοδούλου θα τελεστεί τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, στις 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου για την εκδημία του Επιστημονικού Συνεργάτη Ανδρέα Χριστοδούλου:

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε την εκδημία του φιλτάτου Ανδρέα Χριστοδούλου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 6 Ιουλίου 2023.

Ο μακαριστός Ανδρέας γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1946 στην Κατωκοπιά, της κατεχόμενης επαρχίας Λευκωσίας. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Κατωκοπιάς και κατόπιν στο Γυμνάσιο Μόρφου.

Οι γονείς του, Χαράλαμπος και Παναγιώτα, μετέδωσαν στον αείμνηστο Ανδρέα και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, Θεοπίστη και Χριστόδουλο, το γνήσιο χριστιανικό ήθος και τον ενέπνευσαν να είναι παιδιόθεν άνθρωπος εργατικός.

Από μικρός ο Ανδρέας διακρινόταν για τις διανοητικές του ικανότητες γι΄ αυτό και οι γονείς του, με θυσίες και μόχθους, το 1964 τον έστειλαν στην Αθήνα για να σπουδάσει φυσιογνωστικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, με τον οποίο διατήρησε αδελφικές σχέσεις μέχρι την τελευταία του αναπνοή ένεκα των κοινών ενδιαφερόντων αλλά και της αγάπης τους για τα βιβλία και τη μάθηση. Απεφοίτησε το Πανεπιστήμιο με γενικό βαθμό Άριστα, 9 3/10.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και κατόπιν διορίστηκε ως αντικαταστάτης καθηγητής Φυσιογνωστικών. Εκπαίδευσε τις νέες γενεές σε πολλά σχολεία της Κύπρου. Αποσπάστηκε στο Υπουργείο Παιδεία ως Σύμβουλος. Ήταν πρωτεργάτης στα Σεμινάρια Ειδικής Αγωγής, όπου με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, δίδασκε στους μαθητές Β΄ Γυμνασίου πώς να είναι πυρήνες αντίστασης στα σχολεία και να προφυλάσσουν και άλλα παιδιά. Διοργάνωσε πολλά σεμινάρια Βιολογίας. Υπηρέτησε ως θεματοθέτης και διορθωτής των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Την καριέρα του στην εκπαίδευση τελείωσε ως Διευθυντής στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λάρνακος και ακολούθως Έγκωμης.

Ο Ανδρέας Χριστοδούλου ήταν επίσης φημισμένος για τη μεγαλύτερη παραγωγή μεταξοσκωλήκων στην Κύπρο. Φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του κ. Λουκά Χάματσου «Εμείς και ο κόσμος μας», όπου περιέγραψε εκτενώς τη διαδικασία παραγωγής μεταξοσκωλήκων.

Αγαπούσε τους αρχαίους συγγραφείς, ιδιαίτερα τους Πατέρες της Εκκλησίας. Ένεκα της αγάπης του για την τέχνη της εκκλησιαστικής μουσικής, παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής.

Μετά την αφυπηρέτησή του προσέφερε αφιλοκερδώς τις πολύπλευρες πολύτιμες επιστημονικές του γνώσεις και εμπειρίες, ως Επιστημονικός Συνεργάτης των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, τα οποία, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο αυτών, τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, εκπροσώπησε σε ανώτατο επίπεδο μέχρι την ηλικία των 76 ετών.

Με το πάθος του για τη γνώση και την ανάπτυξη των νέων γενεών, ενέπνευσε θετικά τη ζωή πολλών μαθητών και συναδέλφων του. Οι συνεισφορές του ως φυσιογνώστης, αρχαιολόγος, βιολόγος, ορυκτολόγος, και φιλόλογος θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ανδρέα Χριστοδούλου θα τελεστεί τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, στις 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Με ευγνωμοσύνη για την όλη του προσφορά και συμπαράσταση, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και προσευχόμαστε όπως ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός αναπαύσει την ψυχή του μακαριστού Ανδρέα «ἐν χώρᾳ ζώντων καὶ ἐν σκηναῖς Δικαίων».

Αιωνία του η μνήμη!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων