11/06/2020 11/06/2020 Με άσματα και ωδές πνευματικές έστεψαν σήμερα Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, «πάντες συνελθόντες σεπτώς οι πιστοί», της κατά Κύπρον Αγιωτάτης και Αποστολικής Εκκλησίας, τον ένθερμο κήρυκα της Οικουμένης και συνέκδημο του θείου Παύλου, τον πρώτον εκ των εβδομήκοντα και ισοστάσιον των δώδεκα, τον μέγα Απόστολο Βαρνάβα. Σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και με μεγαλόπρεπες και λαμπρές λατρευτικές...
11 Ιουνίου, 2020 - 22:42
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2020 - 22:44

Η Εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου

Διαδώστε:
Η Εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου

Με άσματα και ωδές πνευματικές έστεψαν σήμερα Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, «πάντες συνελθόντες σεπτώς οι πιστοί», της κατά Κύπρον Αγιωτάτης και Αποστολικής Εκκλησίας, τον ένθερμο κήρυκα της Οικουμένης και συνέκδημο του θείου Παύλου, τον πρώτον εκ των εβδομήκοντα και ισοστάσιον των δώδεκα, τον μέγα Απόστολο Βαρνάβα.

Σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και με μεγαλόπρεπες και λαμπρές λατρευτικές συνάξεις, σε ολόκληρη την Μεγαλόνησο, τιμήθηκε η ιερή μνήμη του υιού της παρακλήσεως και Κυπρίου τω γένει, πανευφήμου και ενδόξου Αποστόλου.

Το επίκεντρο των εορτασμών, για τον ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ήταν ο πανηγυρίζων ιερός ναός Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου στην περιοχή Δασούπολης στην Λευκωσία, όπου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο συλλείτουργο μετείχαν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Νεαπόλεως Πορφύριος και Μεσαορίας Γρηγόριος.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας» Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του «αρχιτέκτονα της χριστωνύμου κλήσεως», αλλά και στην καρποφόρα ιεραποστολική δράση του «θείου των εθνών σαγηνευτή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Λάρνακα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος χοροστάτησε, χθες το απόγευμα, κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Συνοικισμό ΑΗΚ, ενώ σήμερα το πρωί λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στον Συνοικισμό Καμάρων.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά χοροστάτησε και προέστη αντίστοιχα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.

 

 

 

 

 

 

 

Στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, συνοικισμού Αγίου Ιωάννη, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος χοροστάτησε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου, στον Εσπερινό και ανήμερα της εορτής, στον ίδιο Ναό, της Πανηγυρικής θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος.

Το εσπέρας της Τετάρτης, 10 Ιουνίου 2020, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του Ιατρού, στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας και σήμερα το πρωί λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στον Μαθιάτη.

Τέλος κατά την εύσημο αυτή ημέρα της μνήμης του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, άγει τα ονομαστήριά του και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο οποίος, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που βιώνει ο τόπος μας, αλλά και η υφήλιος ολόκληρη, δεν δέχθηκε επισκέψεις.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων