17/01/2023 17/01/2023 Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε χθες το απόγευμα Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά, ένα χωριό βόρεια της Λάρνακας, όπου κατοικούσαν μέχρι το 1975 μόνο Τουρκοκύπριοι, αφού οι Έλληνες κάτοικοι του εκδιώχθηκαν από αυτό το 1959. Η βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Η Βυζαντινή...
17 Ιανουαρίου, 2023 - 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2023 - 15:38

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά

Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε χθες το απόγευμα Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά, ένα χωριό βόρεια της Λάρνακας, όπου κατοικούσαν μέχρι το 1975 μόνο Τουρκοκύπριοι, αφού οι Έλληνες κάτοικοι του εκδιώχθηκαν από αυτό το 1959.

Η βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου

Η Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά πιθανόν να χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και αποτελεί μία από τις πιο κορυφαίες Βυζαντινές εκκλησίες στην Κύπρο.

Είναι Βασιλική, ένας εγγεγραμένος σταυροειδής με τρούλο (τέσσερις καμάρες που σχηματίζουν σταυρό και οι οποίες στηρίζουν στο κέντρο τους ένα τρούλο) και τρεις πτέρυγες και της έγιναν πολύ σοβαρές επιδιορθώσεις. Λόγω των πολλών μετατροπών στο πέρασμα των αιώνων, σήμερα έχει τη μορφή του σταυρεπίστεγου ναού [οι καμάρες της στέγης σε σχήμα σταυρού].

Υπήρξε μοναστικός μέχρι το 12ο αιώνα.

Λόγω της μακροχρόνιας ερήμωσης και της εγκατάλειψης, πολλές από τις τοιχογραφίες έχουν χαθεί. Μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 οι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού μετάτρεψαν την εκκλησία σε στρατιωτικό φυλάκιο.

Διατηρήθηκαν σημαντικές τοιχογραφίες που επιβίωσαν από τον 9ον, 11ον και 13ον αιώνα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων