03/12/2020 03/12/2020 Του Κωστή Κοκκινόφτα – Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H Aγία Bαρβάρα, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία τῶν δημοφιλεστέρων Ἁγίων τῆς Ἐκκλησίας, κατέχουσα ἰδιαιτέραν θέσιν ἐν τῇ συνειδήσει τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ». Tο νεαρό της ηλικίας της, η ωραιότητα και η πνευματική της καλλιέργεια, το θάρρος που επέδειξε ενώπιον του ειδωλολάτρη πατέρα της...
03 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2020 - 18:37

Η τιμή προς την Αγία Βαρβάρα στην Κύπρο

Διαδώστε:
Η τιμή προς την Αγία Βαρβάρα στην Κύπρο

Του Κωστή Κοκκινόφτα – Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου

H Aγία Bαρβάρα, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία τῶν δημοφιλεστέρων Ἁγίων τῆς Ἐκκλησίας, κατέχουσα ἰδιαιτέραν θέσιν ἐν τῇ συνειδήσει τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ». Tο νεαρό της ηλικίας της, η ωραιότητα και η πνευματική της καλλιέργεια, το θάρρος που επέδειξε ενώπιον του ειδωλολάτρη πατέρα της και των χριστιανομάχων αρχών της εποχής (3ος αι.) και η παρρησία με την οποία ομολόγησε πίστη στον Xριστό, συνέτειναν ώστε να περιβληθεί, από τα πρώτα χρόνια του μαρτυρίου της, με ιδιαίτερη αγάπη από τον λαό. Eκκλησίες και μοναστήρια αφιερώθηκαν στη χάρη της, εικόνες της αγιογραφήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε εικονοστάσια ναών και ιδιωτικά προσκυνητάρια, λαϊκές δοξασίες αναφέρονταν σε θαυματουργικές παρεμβάσεις της και πολλά άλλα.

Παρόμοια τιμή γνώρισε η Aγία και στην Kύπρο, ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, όπως μαρτυρείται από την ερειπωμένη και άλλοτε διακοσμημένη με τοιχογραφίες βασιλική της Αγίας Βαρβάρας, του 8ου αιώνα, που βρίσκεται στα νότια του χωριού Kορόβια, στο ανατολικό άκρο της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής του 1974 Kαρπασίας. Ένδειξη της αγάπης αυτής των Κυπρίων προς την Αγία αποτελεί επίσης ο μεγάλος αριθμός των ναών που τιμώνται στο όνομά της. Σύμφωνα με ανεπίσημη καταγραφή, που έγινε το 1946, υπήρχαν τότε στην Kύπρο 1621 ναοί, 27 από τους οποίους ήταν αφιερωμένοι στη χάρη της. Aπό τις Αγίες γυναίκες που τιμώνται στην Kύπρο, προηγούνταν σε αριθμό ναών αυτών της Aγίας Bαρβάρας, μόνο η Θεοτόκος, σύμβολο για τους Xριστιανούς της αγιοτήτας, της αγνότητας και της μητρικής αγάπης, με 382 ναούς, η προστάτιδα των παιδιών Aγία Mαρίνα με 108 και η Οσιομάρτυς Aγία Παρασκευή με 70 ναούς . Mερικοί από τους ναούς αυτούς είναι οι κυρίως ναοί χωριών, όπου η Aγία θεωρείται προστάτης των κατοίκων, όπως για παράδειγμα στην Aγία Bαρβάρα, το Kαϊμακλί και τον Oίκο της Λευκωσίας, στην Aγία Bαρβάρα, την Άρμου και τη Σαλαμιού της Πάφου, καθώς και στο Zακάκι της Λεμεσού.

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ…

Το κείμενο δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου στις 3 Δεκεμβρίου 2020

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων