11/04/2024 12/04/2024 Με επιτυχία στέφθηκε η επαρχιακή ημερίδα των σχολείων της Αμμοχώστου με θέμα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης», που διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο του Λυκείου Παραλιμνίου την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητικές Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου» και σε αυτήν...
11 Απριλίου, 2024 - 15:58
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2024 - 0:38

Ημερίδα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης» στο Παραλίμνι

Διαδώστε:
Ημερίδα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης» στο Παραλίμνι

Με επιτυχία στέφθηκε η επαρχιακή ημερίδα των σχολείων της Αμμοχώστου με θέμα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης», που διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο του Λυκείου Παραλιμνίου την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητικές Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου» και σε αυτήν συμμετείχαν ομάδες μαθητών από τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Αμμοχώστου.

Τα παιδιά παρουσίασαν θέματα όπως:

  • «Ο Απόστολος Βαρνάβας και το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου» (Xenion High School),
  • «Ο τάφος και η ιερά μονή του Αποστόλου Βαρνάβα» (Λύκειο Παραλιμνίου),
  • «Ο άγιος Επιφάνιος και η βασιλική του» (Λύκειο Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα»),
  • «Αρχαία Σαλαμίνα: Ιστορία και σωζόμενα μνημεία» (Γυμνάσιο-Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας – Σωτήρας),
  • «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα: Ο γοτθικός ναός του Αγίου Νικολάου» (σύντομο φιλμάκι από το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων «Πάνου Ιωάννου»),
  • «Εκπαιδευτικά ιδρύματα και σωματεία της κατεχόμενης Αμμοχώστου» (Γυμνάσιο Παραλιμνίου)

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα ταλαντούχα παιδιά της ΤΕΣΕΚ Αυγόρου, που με την βοήθεια των καθηγητών τους συνέθεσαν και τραγούδησαν μια σύντομη «Ποιητική περιήγηση στις εκκλησίες και τα μνημεία της κατεχόμενης Αμμοχώστου».

Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου με θέμα «Μονή Αποστόλου Βαρνάβα – Σαλαμίνα: Χριστιανικός και Ελληνικός πνεύμονας της Κύπρου: 50 χρόνια κατοχή». Ο Πανιερώτατος μοιράστηκε με τα παιδιά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που προκύπτουν από πρόσφατα ευρήματα της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας για την κατεχόμενη πόλη και τα μνημεία της, αλλά και συγκινητικά περιστατικά από τη δική του πορεία ως νεαρού μοναχού στην κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα.

Δείτε την ομιλία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου:

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Ι. Μ. Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

Χαιρετισμοί απευθύνθηκαν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, Πρόεδρο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και από την συντονίστρια του Προγράμματος Δρ. Ελιάνα Χατζηιωάννου, ΕΜΕ Θρησκευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μισός αιώνας προσπαθειών αφανισμού των Ελληνικών και Χριστιανικών ιχνών στην Κύπρο – Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Διατηρήστε αναμμένη τη δάδα

(Λοΐζος Ιωακείμ, θεολόγος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων