09/02/2021 09/02/2021 Την Κυριακή των Ταλάντων, 7 Φεβρουαρίου 2021, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον ι.ν. Αποστόλου Λουκά, Συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι Ιερείς τις ενορίας Πρωτ. Ιορδάνη Ιορδάνου και Πρεσβ. Λουκά Στέλιου καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Στο...
09 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2021 - 16:41

«Καλούμαστε λοιπόν να είμαστε καλοί διαχειριστές των ταλάντων»

Διαδώστε:
«Καλούμαστε λοιπόν να είμαστε καλοί διαχειριστές των ταλάντων»

Την Κυριακή των Ταλάντων, 7 Φεβρουαρίου 2021, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον ι.ν. Αποστόλου Λουκά, Συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι Ιερείς τις ενορίας Πρωτ. Ιορδάνη Ιορδάνου και Πρεσβ. Λουκά Στέλιου καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι σε κάθε αρχιερατική λειτουργία ακούμε την παράκληση «Κύριε, σῶσον τοὺς εὐσεβεῖς». Δηλαδή όλους όσοι έχουν τη συνείδηση του Βαπτίσματος και των αγιαστικών πράξεων της Εκκλησίας, είτε είναι εγγύς, είτε είναι μακράν. Αυτοί βιώνουν τη χαρά του Χριστού, η οποία δεν έχει να κάνει με τις εφήμερες χαρές αυτού του κόσμου που ανά πάσα στιγμή αλλάζουν ανάλογα με τις εξωτερικές καταστάσεις. Ακολούθως, εξήγησε ότι όλοι άνθρωποι και δη οι ευσεβείς χριστιανοί, δια του αγίου Βαπτίσματος, έλαβαν χαρίσματα και τάλαντα από το Θεό. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει έστω και ένα τάλαντο, δηλαδή χάρισμα. Παράλληλα, όμως, με τις πλούσιες δωρεές που έρχονται από το Θεό έρχεται και η ευθύνη του καθενός να τις αξιοποιήσει όσο μπορεί καλύτερα ώστε να τις πολλαπλασιάσει μέσα στον κόσμο.

Η σημερινή παραβολή μάς ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σημασία πόσα τάλαντα έχει ο καθένας αλλά η ποιότητα της αξιοποίησης, καλλιέργειας και αύξησης αυτών των χαρισμάτων και δωρεών της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε ότι η παραβολή δεν είναι ούτε ιστορικό γεγονός αλλά ούτε παραμύθι. Η παραβολή μπορεί να μην έχει συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα αλλά δεν έχει ούτε προσωποποιήσεις της φύσης, δέντρα να τραγουδούν ή γεφύρια που χορεύουν. Πρόκειται λοιπόν για μια διήγηση από την καθημερινότητα του βίου, το μήνυμα της οποίας είναι διαχρονικό και ισχύει και θα ισχύει ακόμη και μετά από εκατομμύρια χρόνια, όπως ίσχυε και πριν 2000 χρόνια, όταν ο Κύριος την αφηγήθηκε. Το βαθύ νόημα οποιασδήποτε παραβολής το ανακαλύπτει ο ακροατής όταν την ακούει όχι μόνο με τα σωματικά αυτιά, αλλά με την ψυχή και την διάνοια. Γι΄αυτό, ο Κύριος πολλές φορές μετά τη διήγηση κάποιας παραβολής εφιστά την προσοχή μας: «ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω».

Ο άνθρωπος ο οποίος έχει υπομονή, ταπείνωση, καταδεκτικότητα και ετοιμότητα να αφουγκραστεί ψυχή τε και σώματι μπορεί να κεντριστεί από το απόθετο κάλλος των λεγομένων και των τελουμένων εντός της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Καλούμαστε λοιπόν να είμαστε καλοί οικονόμοι, δηλαδή διαχειριστές των ταλάντων και των δωρεών του Θεού.

Ευθύνη όλων μας είναι να μην ακολουθήσουμε το κακό παράδειγμα του τελευταίου εργάτη, ο οποίος τιμωρήθηκε από τον Κύριο, όχι επειδή είχε μόνο ένα τάλαντο αλλά επειδή δεν είχε την υπομονή να εργαστεί και να ασχοληθεί με το τάλαντό του αφού ήταν περιπλεγμένος στην εγωπάθειά του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν οι Εορτές και τα Μνημόσυνα της Ενορίας.

Κείμενο: Διακ. π. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων