09/07/2021 10/07/2021 Στον ιστορικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2021, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, καθώς επίσης και Μνημόσυνα του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, κληρικών και λαϊκών που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν την 9η Ιουλίου του 1821. Ακολούθησε Τρισάγιο από τον Μακαριώτατο, στον...
09 Ιουλίου, 2021 - 22:35
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2021 - 14:23

ΚΥΠΡΟΣ: Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων μνήμης για την θυσία των ποιμένων και τα 200 έτη από την Ελληνική Παλιγγενεσία

Διαδώστε:
ΚΥΠΡΟΣ: Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων μνήμης για την θυσία των ποιμένων και τα 200 έτη από την Ελληνική Παλιγγενεσία

Στον ιστορικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2021, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, καθώς επίσης και Μνημόσυνα του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, κληρικών και λαϊκών που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν την 9η Ιουλίου του 1821. Ακολούθησε Τρισάγιο από τον Μακαριώτατο, στον περίβολο ανατολικά της Εκκλησίας, όπου ευρίσκεται το Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος εξήρε τη διαχρονική αξία του μαρτυρίου της θυσίας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Εθνομαρτύρων, για την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου.

 

 

Αργότερα, μέσα στη συγκινητική ατμόσφαιρα που εκπέμπει η ημέρα της θυσίας των Εθνομαρτύρων μας, πραγματοποιήθηκε στις 11.30 π.μ., στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής η τελετή ανακήρυξης σε άρχοντες πρωτοψάλτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, των ψαλτών και διδασκάλων της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ανδρέα Κουκκίδη και Γιώργο Λοΐζου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τους επίδωσε το χρυσό παράσημο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Προηγουμένως, σε σύντομη προσφώνηση, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας προς τους δύο τιμώμενους ψάλτες, οι οποίοι για πενήντα έτη προσφέρουν από το στασίδι του ψάλτη της Εκκλησίας, προσευχόμενοι προς τον Τριαδικό Θεό μέσω της παρασημαντικής Βυζαντινής μας Μουσικής, με σεμνότητα, αγάπη και σεβασμό. Με το ήθος και το χαρακτήρα τους βοηθούν τους πιστούς κυριολεκτικά να μετέχουν στα τελούμενα και τα ψαλλόμενα και να τους ανεβάζουν σε υψηλά πνευματικά επίπεδα.

Οι δύο τιμώμενοι, ο κ. Ανδρέας Κουκκίδης και Γιώργος Λοΐζου, ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για την πατρική του αγάπη, αλλά και την απόφασή του να τους τιμήσει με το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναπτύχθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χριστοδούλου, το θέμα της συμβολής του Εθνομάρτυρα Κυπριανού στη διατήρηση και διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Κύπρο και ανάλυση της εγκυκλίου αυτού για την ακρίδα και τα αλληγορικά της σημεία μέσα στην σκλαβιά της τουρκοκρατίας. Τόσο μετά το Τρισάγιο ενώπιον του Μαυσωλείου των Εθνομαρτύρων όσο και μετά την παρασημοφόρηση στην Αρχιεπισκοπή παρατέθηκε δεξίωση.

 

Μήνυμα Αναστασιάδη για την 9η Ιουλίου 1821

Mήνυμα με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επέτειο της μαρτυρικής 9ης Ιουλίου έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

“Λίγους μήνες μετά την έναρξη της Επανάστασης στην Ελλάδα, απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Κυπριανός. Τον ακολουθούν στο μαρτύριο κληρικοί και λαϊκοί. 200 χρόνια μετά, αποδίδουμε σεμνά την οφειλόμενη τιμή”, ανέφερε στο μήνυμα του.

 

ΔΙΑΒAΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΥΠΡΟΣ: 200 χρόνια από τη θυσία της 9ης Ιουλίου 1821

Πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Σάββατο 9 του Ιούλη στα 1821

Κύπρου Κυπριανός – ο ποιμήν ο καλός

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων