19/09/2023 19/09/2023 Μετά την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου και οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη σχολική αργία που αφορά στην ημέρα των ονομαστηρίων του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ειδικότερα, η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) εκφράζει την αντίθεσή της για την κατάργηση της...
19 Σεπτεμβρίου, 2023 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2023 - 16:18

Kύπρος: Όχι και από τους εκπαιδευτικούς στην κατάργηση της σχολικής αργίας για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου

Διαδώστε:
Kύπρος: Όχι και από τους εκπαιδευτικούς στην κατάργηση της σχολικής αργίας για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου

Μετά την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου και οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη σχολική αργία που αφορά στην ημέρα των ονομαστηρίων του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ειδικότερα, η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) εκφράζει την αντίθεσή της για την κατάργηση της αργίας της εορτής του Αρχιεπισκόπου ή την… ανταλλαγή της με άλλη αργία.

Υπουργείο Παιδείας: Μετά από διαβούλευση η απόφαση για σχολικές αργίες

Μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του θα ληφθεί η απόφαση για τις σχολικές αργίες, διευκρινίζει, την Τρίτη, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σε σχέση με χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου όπως η ονομαστική εορτή του παύσει να είναι σχολική αργία, το ΥΠΑΝ «διευκρινίζει ότι ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί εκ μέρους του για ανταλλαγή της αργίας αυτής με την 7η Ιανουαρίου».

Απόφαση για το εν λόγω θέμα θα ληφθεί μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του ΥΠΑΝ, και λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση της Ιεράς Συνόδου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ηχηρό ΟΧΙ από τους Εκπαιδευτικούς

Σε τοποθέτησή του o πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε πως δεν είναι θέμα ακόμη μιας αργίας αλλά με την αργία της συγκεκριμένης εορτής «η πολιτεία δείχνει τον σεβασμό της στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο».

Παράλληλα, ο κ. Ταλιαδώρος, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου για μετάθεση της εορτής του Αρχιεπισκόπου στις 7 Ιανουαρίου, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, η Βουλή και οι βουλευτές να προτείνουν νόμους για θέματα που ρυθμίζονται από κανονισμούς. «Για να τοποθετηθούμε πρέπει να μας πει το Υπουργείο αν συμφωνεί ή όχι».

Σχολιάζοντας επίσης τις υπόνοιες μερικών, ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν την κατάργηση της αργίας της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου, για να μην χάσουν μιαν αργία, ανέφερε πως η γιορτή του νυν Αρχιεπισκόπου Γεώργιου συνήθως είναι τη Δευτέρα του Πάσχα ημέρα που είναι ήδη αργία. «Η πολιτεία δείχνει τον σεβασμό της στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η τιμή», δήλωσε ο κ. Ταλιαδώρος.

Τέλος, ο κ. Ταλιαδώρος όπως αναφέρει στον «Φιλελεύθερο» έθεσε το ερώτημα, «γιατί όσον αφορά τις δημόσιες αργίες που είναι για όλους δεν ζήτησε κανείς να καταργηθούν;», επισημαίνοντας πως, «οι γιορτές δεν είναι θέμα παζαρέματος».

Διαβάστε για το θέμα: Έρανος της Εκκλησίας της Κύπρου για τους πλημμυροπαθείς στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, την ιερή αγανάκτηση της Εκκλησίας της Κύπρου προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει την αργία των ονομαστηρίων του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου ή να την ανταλλάξει με την – επίσης – αργία της 7ης Ιανουαρίου.

“Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος…. Ἐνημερώθηκε ἀπὸ τὸν Μακαριώτατο ὅτι τὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας τὸν πληροφόρησε ὅτι ἔναντι τῆς ἀργίας τῆς ἑορτῆς τοῦ ἑκάστοτε Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου τὴν ὁποία ζήτησε νὰ καταργηθεῖ προκειμένου νὰ κερδηθεῖ διδακτικὸς χρόνος γιὰ τοὺς μαθητές, ἑτοιμάζεται πρόταση γιὰ ἀνταλλαγὴ τῆς ἀργίας αὐτῆς μὲ τὴν 7η Ἰανουαρίου. Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος θεωρεῖ ὡς ἐμπαιγμὸ τὴν πρόταση αὐτὴ ποὺ καταστρατηγεῖ τὸ νόημα τῆς προταθείσης κατάργησης μιᾶς θρησκευτικῆς ἀργίας. Καλεῖ, ὡς ἐκ τούτου, ὅλους τοὺς ἐνδιαφερομένους φορεῖς νὰ κατανοήσουν πὼς ὅταν ὡς Κράτος ἔχουμε τὸν μικρότερο διδακτικὸ χρόνο σ’ ὅλη τὴν Εὐρώπη ἐκεῖνο ποὺ προέχει εἶναι ἡ ὅσον τὸ δυνατὸν ἀρτιότερη κατάρτιση τῶν μαθητῶν καὶ ὄχι ἱκανοποίηση συνδικαλιστικῶν διεκδικήσεων”., ανέφερε μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν της η Εκκλησία της Κύπρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων