18/12/2022 18/12/2022 Μία ημέρα μετά την τέλεση του Σαρανταημέρου μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ ο Κυπριακός λαός καλείται σήμερα να εκλέξει ανάμεσα από τους έξι υποψηφίους, τους τρεις οι οποίοι θα καταρτίσουν το τριπρόσωπο. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα τη λάβει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα,...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:17
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2022 - 12:21

Κύπρος: Σε εξέλιξη οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Διαδώστε:
Κύπρος: Σε εξέλιξη οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Μία ημέρα μετά την τέλεση του Σαρανταημέρου μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ ο Κυπριακός λαός καλείται σήμερα να εκλέξει ανάμεσα από τους έξι υποψηφίους, τους τρεις οι οποίοι θα καταρτίσουν το τριπρόσωπο.

 • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα τη λάβει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα, η οποία θα εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί. Θα υπάρχει ένα διάλειμμα από τις 13.00 μέχρι τις 14.00 και μετά θα συνεχίσει από τις 14.00 μέχρι τις 18.00. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση μίας ώρας. Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν φροντίσει να ενημερωθούν πού ψηφίζουν και χρειάζεται να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα και το εκλογικό βιβλιάριο.

Μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν 3 ημέρες κατά τις οποίες θα συγκεντρωθούν τυχόν ενστάσεις, τις οποίες θα συγκεντρώσει η Πολιτεία και θα τις δώσει στην Ιερά Σύνοδο.

Ήδη από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου παραδόθηκαν οι κάλπες σε όλους τους προεδρεύοντες.

Η εκλογική διαδικασία σε αριθμούς, όπως την παρουσίασε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας της Κύπρου, Ιωάννης Χαριλάου μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 • 942 θα είναι οι προεδρεύοντες σε ισάριθμα εκλογικά κέντρα
 • 199 Εκλογικά Κέντρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
 • 136 στην Πάφο,
 • 121 στην περιοχή Κιτίου,
 • 7 στην Κυρηνείας,
 • 253 στη Λεμεσό,
 • 45 στη Μόρφου
 • 50 στην Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
 • 4 στην Κύκκου και Τυλληρίας,
 • 74 στην Ταμασού και Ορεινής και
 • 53 στην Τριμυθούντος και Λευκάρων.
 • 2,5 χιλιάδες βοηθοί θα εργαστούν στα εκλογικά κέντρα
 • Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα πλαισιώνουν και τον Γενικό Έφορο Εκλογών και τους Εφόρους ανά επαρχία.

 

 

Καταμέτρηση των ψήφων

Όσον αφορά την καταμέτρηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι θα γίνεται επί τόπου, όπως γίνεται και στις πολιτειακές εκλογές.

«Και εδώ στο κέντρο που είναι το γραφείο μου ήδη ετοιμάζουμε τον χώρο και όλη την απαραίτητη υποδομή για να δεχθούμε τα αποτελέσματα για 942 κέντρα, 942 κάλπες, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα θα βγει από εδώ», συμπλήρωσε.

 

 

Αναφορικά με το τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος, ο οποίος θα προσέλθει για να ψηφίσει, ο κ. Χαριλάου είπε ότι το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να μάθει πού ψηφίζει και αν είναι εκλογέας πρώτα απ’ όλα.

«Να είναι στον κατάλογο και να μάθει πού ψηφίζει. Αν δεν μάθει πού ψηφίζει τότε θα ταλαιπωρηθεί και εκείνος, θα ταλαιπωρεί και τους υπόλοιπους, που θα επισκέπτεται τα διάφορα εκλογικά κέντρα γιατί νομίζει πιθανόν ότι ψηφίζει σε κάποιο από αυτά τα εκλογικά κέντρα», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Χαριλάου, έχει υποχρέωση ο κάθε εκλογέας να μάθει πού ψηφίζει.

«Η δική μας υποχρέωση, εάν πληρούσε τα κριτήρια να είναι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι να του δώσουμε τα εργαλεία για να μάθει πού ψηφίζει και έχουμε δώσει τα εργαλεία για να μάθει πού ψηφίζει, εδώ και 10 μέρες», πρόσθεσε.

 

 

Η διαδικασία

Ανέφερε, επίσης, ότι η ειδική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις», θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, churchofcyprus.org.cy, μέχρι και την τελευταία μέρα ( https://churchofcyprus.org.cy/83616 ) και για να μάθει κάποιος που ψηφίζει θα πρέπει να τοποθετήσει τον αριθμό ταυτότητας του και ορθά την ημερομηνία γέννησης του.

«Τονίζω το ορθά γιατί συνήθως δεν ακολουθούν τις οδηγίες της πλατφόρμας και αντί να τοποθετούν τα ψηφία της ημερομηνίας γέννησης με τον σωστό τρόπο, τα τοποθετούν διαφορετικά και στο τέλος θεωρούν ότι δεν είναι στον κατάλογο, ενώ είναι στον κατάλογο, οι πλείστοι. Εάν είναι στον κατάλογο θα φανεί και θα πρέπει τα ψηφία να τα βάζουν όπως υποδεικνύει η πλατφόρμα, δηλαδή θα πρέπει να βάζουν δύο ψηφία για την ημέρα, δύο ψηφία για τον μήνα και τέλος 4 ψηφία για το έτος», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι κατά την ημέρα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, για να μπορέσουν οι εκλογείς να ψηφίσουν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή προς περαιτέρω διευκόλυνσή τους, το εκλογικό τους βιβλιάριο, το οποίο περιέχει τον αριθμό ταυτότητας μέσω του οποίου θα γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα.

«Άρα κάποιος θα μπορεί να επισκεφτεί το εκλογικό κέντρο είτε με ταυτότητα είτε με εκλογικό βιβλιάριο. Εάν είναι στον κατάλογο θα πάρει το ψηφοδέλτιο του, θα τοποθετήσει ή τον σταυρό ή το Χ είτε το τικ σε ένα από τους υποψηφίους τον οποίο επιλέγει και θα ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, όπως κάνει σε όλες τις εκλογές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι ώρα αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω την ώρα που τα αναμένω, διότι εμείς θα το κάνουμε συγκεντρωτικά για 942 κέντρα, ενώ στο κράτος γίνεται επαρχιακά».

«Ο λόγος που δε το κάνουμε επαρχιακά είναι γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές να γίνουν σε διάφορες αρχιερατικές επαρχίες αλλά και να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Για αυτό θα το κάνουμε εδώ σε μια αδιάβλητη διαδικασία, την οποία έχουμε ουσιαστικά προγραμματίσει και σχεδιάσει. Θα είναι και η παρουσία εκπροσώπου κάθε υποψηφίου εδώ για να παρακολουθεί την όλη διαδικασία και εμείς θα βγάλουμε το αποτέλεσμα για τον αριθμό ψήφων που πήρε ο κάθε υποψήφιος», σημείωσε.

 

 

Οι ενστάσεις και το τριπρόσωπο που καταρτίζει η Ιερά Σύνοδος

Σε σχετική παρατήρηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν προβαίνουν στην κατάρτιση τριπροσώπου. «Εμείς θα βγάλουμε το αποτέλεσμα για τους 6 υποψηφίους. Είναι λογικό κάποιος να θεωρήσει ποιο είναι το τριπρόσωπο», ανέφερε. Όμως, συνέχισε ο κ. Χαριλάου, υπάρχει η διαδικασία του Καταστατικού Χάρτη.

«Όταν τελειώσει η εκλογική διαδικασία την 18η του μηνός, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Θα μαζέψω όλες αυτές τις ενστάσεις αν υπάρχουν και θα πρέπει να τις παραδώσω στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο», συμπλήρωσε.

Εκείνη την ημέρα καταρτίζεται το τριπρόσωπο, επισήμανε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. «Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί. Επειδή συχνά με ρωτάτε πόσες μέρες θα πάρει, από ό,τι αντιληφθήκατε, τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να γίνουν και σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνουν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι απόφαση δική μου, είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου», σημείωσε.

 

 

Συστάσεις για τα προσωπικά δεδομένα στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Οι συστάσεις του Γραφείου της Κύπριας Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τις προηγούμενες πολιτειακές εκλογές ισχύουν και για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

«Ενόψει των επικείμενων Αρχιεπισκοπικών εκλογών, θεωρώ χρήσιμο να ενημερώσω κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, ότι ισχύουν κατ’ αναλογία οι συστάσεις του Γραφείου μου αναφορικά με προηγούμενες Πολιτειακές Εκλογές», αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Ιδιαίτερη μνεία, σημειώνει, γίνεται αναφορικά με την αναφώνηση του αριθμού δελτίου ταυτότητας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, από τους υπαλλήλους της εκλογικής διαδικασίας.

 

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει η Επίτροπος, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας των ψηφοφόρων δεν θα αναφωνείται μεγαλοφώνως, καθ’ ότι αυτό ελλοχεύει κινδύνους κοινοποίησής του σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Προσθέτει, τέλος, ότι κατά την ημέρα των εκλογών, λειτουργοί του Γραφείου της και η ίδια θα επισκεφθούν εκλογικά κέντρα για έλεγχο της συμμόρφωσης με τα πιο πάνω.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων