21/12/2022 21/12/2022 Τρεις ενστάσεις έχει ενώπιον του ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννος Χαριλάου, τις οποίες θα εξετάσει αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου μαζί με το αρμόδιο Σώμα της Ιεράς Συνόδου. Τη σκυτάλη πάντως λαμβάνει η Εκκλησία της Κύπρου η οποία  θα ορίσει επίσης την ημέρα συνεδρίασης για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μετά την ανάδειξη του...
21 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:58
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 - 13:59

Kύπρος: Τρεις ενστάσεις για τις Αρχιεπισκοπικές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το Σάββατο

Διαδώστε:
Kύπρος: Τρεις ενστάσεις για τις Αρχιεπισκοπικές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το Σάββατο

Τρεις ενστάσεις έχει ενώπιον του ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννος Χαριλάου, τις οποίες θα εξετάσει αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου μαζί με το αρμόδιο Σώμα της Ιεράς Συνόδου.

Τη σκυτάλη πάντως λαμβάνει η Εκκλησία της Κύπρου η οποία  θα ορίσει επίσης την ημέρα συνεδρίασης για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μετά την ανάδειξη του Τριπρόσωπου.

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των ενστάσεων και εξήγησε ότι η επίμαχη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για εκλογή του Αρχιεπισκόπου δεν μπορεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, αφού πρέπει να προηγηθεί Θεία Λειτουργία.

“Αυτή την Παρασκευή δεν έχουμε Λειτουργία, έχουμε τις Μεγάλες Ώρες, θα μπορούσε να γίνουν το Σάββατο για να προηγηθεί θεία Λειτουργία. Δεν έχω αντίρρηση.” Με τη δήλωση αυτή ο Πάφου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε ότι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου που ομοιάζει με το Σύνταγμα της χώρας.

“Κάναμε τις εκλογές, κατήλθαμε ως Υποψήφιοι με αυτό το καταστατικό και νομίζω πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Λέει εκλογή των τριών από τον λαό και εκλογή από την Ιερά Σύνοδο ενός από τους τρείς. Από τα αποτελέσματα διαφάνηκε ότι αποκλείονται κάποιοι και προκρίνονται κάποιοι άλλοι. Η Ιερά Σύνοδος πρέπει να κάνει τη δουλειά της.”

Στο μεταξύ ο Μόρφου διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον εμφανίζουν να υποστηρίζει συγκεκριμένο υποψήφιο.

«Η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου δεν είναι δεδομένη για κανένα»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Μόρφου, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι «η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου δεν είναι δεδομένη για κανένα μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας», δίνοντας έτσι απάντηση στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Μόρφου Νεόφυτος δεν θα στηρίξει τον Ταμασού Ησαΐα.

Με αφορμή την ψιθυρολογία και τα διάφορα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα Μ.Μ.Ε. κατά τα τελευταία 24ωρα, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι μία εκ των 16 ψήφων των ιεραρχών, που είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και έχει την ίδια βαρύτητα με αυτές των υπόλοιπων ιεραρχών. Η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου δεν είναι δεδομένη για κανένα μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Με την ένθερμη προσευχή μας, κλήρος και λαός του Θεού, ας επικαλεσθούμε τη φωτιστική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, για να φωτίσει τους συνοδικούς ιεράρχες μας προς ανάδειξη ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου του υπό τας περιστάσεις καταλληλότερου.

Διαβάστε επίσης:

Kύπρος: Οι ενστάσεις και η ημερομηνία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων