29/03/2024 29/03/2024 Επείγουσα ανάγκη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος την επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 που έγινε στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην Αρχιεπισκοπή. Το καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος...
29 Μαρτίου, 2024 - 12:22
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2024 - 14:55

Κύπρου Γεώργιος: “Δεν είμαστε Ευρωπαίοι δεύτερης κατηγορίας” – Ανάγκη η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής

Διαδώστε:
Κύπρου Γεώργιος: “Δεν είμαστε Ευρωπαίοι δεύτερης κατηγορίας” – Ανάγκη η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής

Επείγουσα ανάγκη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος την επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 που έγινε στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην Αρχιεπισκοπή.

Το καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Χρίστο Κουκλιώτη ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και τον Υπουργό Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα (εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη). Λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Δένδια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η ομιλία του εκφωνήθηκε από τον Πρέσβυ της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.

Κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών ήταν η ιστορική και παραδειγματική σημασία της Εθνεγερσίας του 1821 και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 για τον ελληνισμό και την Κύπρο ειδικότερα. Την ημικατεχόμενη Κύπρο, η οποία, όπως τονίστηκε στην ομιλία του κ Δένδια, δεν κείται μακριά από την Ελλάδα.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος είπε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημα μας ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, να αγωνιστούμε για απελευθέρωση, όχι για οποιαδήποτε λύση τουρκικών προδιαγραφών».

«Αν εμείς δεν αγωνιστούμε με σθένος, ας μην περιμένουμε να αγωνιστούν άλλοι για μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να αξιοποιήσουμε την ένταξη μας στην Ευρώπη για την οποία τόσες θυσίες υπέστη ο λαός μας».

“Ο Θεός θα ευλογήσει και πάλι τις προσπάθειες μας”

Δεν είμαστε Ευρωπαίοι, δεύτερης κατηγορίας, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «ώστε μόνο εμείς να μην δικαιούμαστε ό,τι δικαιούνται όλοι οι άλλοι».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Θεός θα ευλογήσει και πάλι τις προσπάθειες μας, φτάνει εμείς να μην λιγοψυχήσουμε, όσο μακρής και όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος» και πρόσθεσε πως «καλούμαστε σήμερα να φανούμε αντάξιοι της χριστιανικής κλήσεως, αντάξιοι και των Ελλήνων προγόνων μας».

Αναφερόμενος στην ελληνική επανάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «400 σχεδόν χρόνια έμελλε το ένδοξο ελληνικό γένος, ο φωτοδότης αυτός της ανθρωπότητας, να ζήσει, να θρηνήσει και να στενάξει κάτω από το ζυγό ενός λαού που βρισκόταν σε ημιάγρια κατάσταση, ενός αιμοχαρούς κατακτητή» και πρόσθεσε ότι «βασανίστηκε, υπόφερε και εξευτελίστηκε αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα, την προσδοκία της εθνικής του αποκατάστασης».

Είπε ακόμη ότι «χωρίς την θρησκευτική τους πίστη και την εμμονή τους στο ένδοξο παρελθόν τους δεν θα μπορούσαν να ιεραρχήσουν σωστά τη ζωή οι Έλληνες».

Επικός ο αγώνας της ΕΟΚΑ

Ανέφερε επίσης ότι «οι ίδιες αξίες και αρχές, οι ίδιοι πρόγονοι και η ίδια πίστη ήταν εκείνα που ενέπνευσαν και τον δικό μας απελευθερωτικό αγώνα, τον αγώνα της ΕΟΚΑ» και πρόσθεσε πως «69 χρόνια ύστερα από την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα σήμερα το μεγαλείο του».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «ο αγώνας εκείνος υπήρξε επικός, μία κορυφαία στιγμή της ιστορίας μας», προσθέτοντας πως «υπήρξε μια μοναδική ρωμαλέα εξόρμηση του κυπριακού ελληνισμού από την ταπείνωση δουλείας αιώνων στα ύψη των εθνικών του πόθων».

Ανέφερε επίσης ότι «ο αγώνας της ΕΟΚΑ συνιστά για μας τους Κυπρίους την συνισταμένη όλων των αγώνων της φυλής» και πρόσθεσε πως στον αγώνα της ΕΟΚΑ «θα βρούμε τα στέρεα βάθρα που με αγωνία αναζητούμε και του σημερινούς μας αγώνα».

«Αν επτά αιώνες δουλείας και στυγνής τυραννίας δεν ίσχυσαν να κάμψουν το αδούλωτο φρόνημα του λαού, το ίδιο αίσθημα εθνικής τιμής υπαγορεύει τώρα και σε μας το χρέος να παραμείνουμε όρθιοι παρά τα δεινά και τις ταλαιπωρίας της 50χρονης τουρκικής κατοχής», υπογράμμισε.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ανέλαβε η Χορωδία του Δήμου Λακατάμιας, υπό τη διεύθυνση του κ. Νεόφυτου Ευαγγέλου και την κ. Χαρίκλεια Στρούθου στο πιάνο.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την Εθνικό Ύμνο, όπου χορωδία και κοινό έσμιξαν τις φωνές τους σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων