16/08/2021 16/08/2021 Μεταξύ των ιερών προσκηνυμάτων της Kύπρου που πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η ιστορική Μονή της Τρικουκκιάς στον Πρόδρομο, πλησίον της κορυφής του Τροόδους. Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ....
16 Αυγούστου, 2021 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2021 - 15:37

Κύπρου Χρυσόστομος: “Η Θεοτόκος είναι ο άνθρωπός μας που μας βοηθά”

Διαδώστε:
Κύπρου Χρυσόστομος: “Η Θεοτόκος είναι ο άνθρωπός μας που μας βοηθά”

Μεταξύ των ιερών προσκηνυμάτων της Kύπρου που πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η ιστορική Μονή της Τρικουκκιάς στον Πρόδρομο, πλησίον της κορυφής του Τροόδους.

Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Επίσης συμμετέσχαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος Τσουρλής, π. Νικόλαος Χριστοδούλου και π. Κυπριανός Κουντούρης, καθώς και οι Διάκονοι π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι.

Κατά τη θεία Λειτουργία προσήλθε στη Μονή ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του κ. Άντρη Αναστασιάδη, τους οποίους υποδέχθηκε ο Ηγουμένη Χριστονύμφη.

Επίσης, παρέστη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης με τη σύζυγό του.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο του τροπαρίου «Ἐν τῇ Γεννήσει σου, σύλληψις ἄσπορος, ἐν τῇ Κοιμήσει σου, νέκρωσις ἄφθορος».

Επισήμανε την αξία του θαύματος της ενθρωπήσεως του Υιού του Θεού εκ της Μαρίας της Παρθένου, καθώς και στο πανίερο θαύμα της μεταστάσεως της από τα επίγεια στη Βασιλεία των Ουρανών.

Στην προσωπικότητα της Παναγίας ζει το διαρκές θαύμα της παρουσίας του Θεού. «Ἐν τῇ Γεννήσει σου, σύλληψις ἄσπορος, ἐν τῇ Κοιμήσει σου, νέκρωσις ἄφθορος, θαῦμα ἐν θαύματι διπλοῦν, … Διὸ σὺν τῷ Ἀγγέλῳ βοῶμέν σοι, Χαῖρε ἡ κεχαριτωμένη».

Η Παναγία μας αναδείχθηκε, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, η κλίμακα με την οποία αποκαλύφθηκε ο Θεός στον κόσμο, με την σάρκωση του Υιού του Θεού. Ταυτόχρονα η Θεοτόκος είναι ο άνθρωπός μας που μας βοηθά, όταν το ζητούμε με πίστη, ταπείνωση κι αγάπη, και ενωνωνόμαστε κατά χάριν με τον Θεό.

Επισήμανε ο Μακαριώτατος ότι όταν ήρθε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία για να της δώσει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ο Θεός την επέλεξε να γίνει μητέρα του Υιού Του, ένεκα του θεάρεστου βίου της, τότε το Άγιο Πνεύμα την επισκίασε. Εκείνη τη στιγμή τής απάλειψε και το προπατορικό αμάρτημα. Έτσι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που δεν είχε αμάρτημα ήταν η Παρθένος Μαρία. Γι΄ αυτό το λόγο η Παναγία δεν θα υποστεί την κρίση την οποία όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως θα υποστούν στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Η Παναγία κόσμησε το πρόσωπό της με όλες τις αρετές και πρώτιστα, με την αρετή της αγάπης, αφού αγάπησε τον Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής της, αλλά και τον άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, ευχήθηκε στον Εξοχώτατο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε όλους τους προσκυνητές, να ζητούμε τη βοήθεια της μητέρας του Θεού μας και να έχουμε εκ των προτέρων τη βεβαιότητα της συμπαράστασή της σε ό,τι να μάς απασχολεί και μάς δοκιμάζει στον καθημερινό βίο, είτε σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό είτε ευρύτερα εθνικό.

Κατά την παραμονή, το Σάββατο 14.8.2021, το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην ίδια πανηγυρίζουσα Μονή, του οποίου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Εν κατακλείδι προσθέτουμε, επικαλούμενοι τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ευχή και προσευχή μας οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου να στηρίζουν όλους και τον κάθε άνθρωπο χωριστά στον καθημερινό του αγώνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων