14/03/2022 14/03/2022 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Σωτήριο Σάββα και π. Μαρίνο Κλαδά, τον Οικονόμο π. Ματθαίο Παπαηλία, καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας, στο τέλος...
14 Μαρτίου, 2022 - 18:42
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2022 - 18:51

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ι.Ν. Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως

Διαδώστε:
Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ι.Ν. Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Σωτήριο Σάββα και π. Μαρίνο Κλαδά, τον Οικονόμο π. Ματθαίο Παπαηλία, καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας, στο τέλος της Δοξολογίας, ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν το ασματικό «Άγιος ο Θεός, …», εν πομπή εξήλθαν από τη βόρεια πύλη του ιερού Βήματος τα εξαπτέρυγα, ο διάκονος θυμιάζων και οι ιερείς κρατώντας την ευτρεπισμένη με λουλούδια εικόνα της Παναγίας με το Χριστό και ήρθαν στο κέντρο του σολέα, όπου την τοποθέτησαν.

Μαζί με τον Θεοφιλέστατο, τους άλλους κληρικούς και τους ψάλτες, το εκκλησίασμα έψαλλε το τροπάριο της εορτής: «Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν Αγαθέ …». Ακολούθως, οι πιστοί περνώντας να προσκυνήσουν την εικόνα, λάμβαναν και άνθη από τους ιερείς.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στους τελευταίους στίχους του αποστολικού αναγνώσματος: «… ούτοι πάντες (της Παλαιάς Διαθήκης) μαρτυρηθέντες διά της πίστεως ουκ εκομίσαντο την επαγγελίαν, του Θεού περί ημών κρείττόν τι προβλεψαμένου, ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσι» (Εβρ. ια΄ 39-40). Από εδώ φαίνεται το προνόμιό μας, αφού εμείς ζούμε και βιώνουμε αυτό το οποίο οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης προφήτευσαν και ανέμεναν επί αιώνες.

Όταν τελούμε τη Θεία Λειτουργία, μαζί μας είναι παρούσα η στρατευόμενη Εκκλησία, δηλαδή όλοι οι αδελφοί μας ανά την οικουμένη που αγωνίζονται και ομολογούν τον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ταυτόχρονα είναι μαζί μας και η θριαμβεύουσα Εκκλησία, δηλαδή όλοι όσοι παρήλθαν του κόσμου τούτου εν Χριστώ, αλλά και όλοι εκείνοι που προσδοκούσαν και ανέμεναν την έλευση του Μεσσία πριν την Ενανθρώπησή Του.

Ιδού γιατί σήμερα τιμούμε όλους τους ήρωες της Ορθοδοξίας, Πατέρες και Διδασκάλους, τους οποίους ανέδειξε το Πανάγιο Πνεύμα και οι οποίοι αγωνίστηκαν για τη διασφάλιση του ορθοδόξου φρονήματος.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον Κυριακό λόγο «απ’ άρτι όψεσθε τον ουρανόν ανεωγότα, και τους αγγέλους του Θεού αναβαίνοντας και καταβαίνοντας επί τον Υιόν του ανθρώπου» (Ιω. α΄ 52). Αυτό βιώνουμε κάθε φορά που μετέχουμε στα Άχραντα Μυστήρια της Εκκλησίας, αλλά αυτή την πραγματικότητα θα δούμε και με τα μάτια μας στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Μετά την Οπισθάμβωνον ευχή, έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων εντός του Ιερού Ναού, ένεκα της κακοκαιρίας, εις ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, αρχικά στην 7η Οικουμενική Σύνοδο το 787 στη Νίκαια και τελικά στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης του 843. Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος διάβασε το καθιερωμένο απόσπασμα του Συνοδικού της 7ης Οικουμενικής Συνόδου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων