17/11/2022 17/11/2022 Για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές οι οποίες έχουν οριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του Τριπροσώπου, μίλησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος στην Κρατική Τηλεόραση της Κύπρου ενώ έδωσε και απάντηση για σενάρια συνεργασιών που ειπώθηκαν. Ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που απευθύνεται στον λαό της Εκκλησίας που έχει το δικαίωμα να...
17 Νοεμβρίου, 2022 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2022 - 11:38

Λεμεσού Αθανάσιος: “Όλοι οι Ιεράρχες αισθανόμαστε ότι είμαστε στρατιώτες της Εκκλησίας”

Διαδώστε:
Λεμεσού Αθανάσιος: “Όλοι οι Ιεράρχες αισθανόμαστε ότι είμαστε στρατιώτες της Εκκλησίας”

Για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές οι οποίες έχουν οριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του Τριπροσώπου, μίλησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος στην Κρατική Τηλεόραση της Κύπρου ενώ έδωσε και απάντηση για σενάρια συνεργασιών που ειπώθηκαν.

Ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που απευθύνεται στον λαό της Εκκλησίας που έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον ποιμένα του. «Όλοι οι ιεράρχες αισθανόμαστε ότι είμαστε στρατιώτες της εκκλησίας, όπου μας καλέσει πάμε για να βοηθήσουμε, εάν με καλέσει να αναλάβω θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ» εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να ληφθεί υπόψη η ετυμηγορία του λαού από την Ιερά Σύνοδο απάντησε καταφατικά. “Αφού δίνουμε το δικαίωμα στον λαό να ψηφίσει, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε την ετυμηγορία του. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη” εξήγησε.

Τέλος και σε ότι αφορά τα προεκλογικά σημείωσε ότι παραμένει αφοσιωμένος στα καθημερινά του καθήκοντα εκτιμώντας τη μεγάλη συμβολή της ομάδας υποστήριξής του. Επίσης, απέρριψε τα περί σχεδίου για πριμοδότηση άλλου Μητροπολίτη για να έχει μετέπειτα στήριξη στο Τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. “Απορρίπτω κατηγορηματικά, ούτε συμβαίνει ούτε θα επιτρέψω να συμβεί και δεν μπορεί να γίνει πρακτικά, δεν το αποδέχομαι για κανένα λόγο, κατηγορηματικά και απόλυτα”, ξεκαθάρισε.

Για το θέμα συνεργασιών και τα όσα ακούγονται, ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται τέτοια συζήτηση. “Πρέπει πρώτα να δούμε ποιοι θα περάσουν. Ξέρουμε ο ένας τον άλλο, με την κρίση που έχει ο καθένας θα αποφασίσει. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα, δυστυχώς δεν βγαίνει πάντα αυτή η εικόνα προς τα έξω, είμαστε ένα σώμα, δεν μπορούμε πάντα να έχουμε την ίδια γνώμη, προσευχόμαστε να βγει ο καλύτερος” κατέληξε.

Η πρόταση υποστήριξης της ομάδας Μητροπολίτη Μόρφου

Την ίδια ώρα η ομάδα υποστήριξης του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου με ανακοίνωση της αναφέρεται στις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές και στο γιατί επιλέγει να προτείνει τον Πανιερώτατο.

“Θεωρούμε ότι ο Μόρφου Νεόφυτος πληροί στο ακέραιο τις προϋποθέσεις που υφίστανται για την ανάληψη του υψηλού αξιώματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο καταλληλότερος να ανέλθει στην αρχιεπισκοπική καθέδρα της Εκκλησίας Κύπρου. Και, ακόμη, πιστεύουμε ότι έχει μετά Θεόν τις φυσικές δυνάμεις, τις πνευματικές δυνατότητες και τον καρδιακό πόθο να αναδείξει την τοπική Εκκλησία στο αρχαίο της κάλλος, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών”, αναφέρει.

Δείτε ΕΔΩ τις θέσεις.

“Η νέα ηγεσία της Εκκλησίας πρέπει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις”

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, αναφέρθηκε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στις σύγχρονες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί.

“Η θέση ενός ιεράρχη μέσα στην εκκλησία είναι προδιαγεγραμμένη από την εποχή του Ιησού Χριστού και αυτή δεν είναι άλλη από τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Αυτή όμως η διδασκαλία δεν μπορεί να αγνοεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και η νέα ηγεσία της Εκκλησίας μας πρέπει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές Εκλογές 2022: Στελέχωση Εκλογικών Κέντρων για την θέση του Προεδρεύοντος με Δημόσιους Υπαλλήλους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων