18/06/2020 18/06/2020 Δείτε ένα βίντεο με την πανοραμική προβολή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, όπως αυτό επιμελήθηκε και παρουσιάζει το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου:    Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ορθόδοξος ναός στην εντός των ενετικών τειχών Λευκωσία ο οποίος...
18 Ιουνίου, 2020 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2020 - 19:48

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πανοραμική προβολή του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης

Διαδώστε:
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πανοραμική προβολή του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης

Δείτε ένα βίντεο με την πανοραμική προβολή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, όπως αυτό επιμελήθηκε και παρουσιάζει το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου:

 

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ορθόδοξος ναός στην εντός των ενετικών τειχών Λευκωσία ο οποίος χρονολογείται ως κτίσμα του 1872-73.

Στο σημείο που είναι κτισμένος ο σημερινός ναός παλαιότερα υπήρχε ένα μοναστήρι το οποίο καταστράφηκε πιθανότατα το 1571, όταν η Λευκωσία καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι μετατράπηκε από τους τούρκους σε τζαμί για μικρό χρονικό διάστημα. Αργότερα, το 1715 σύμφωνα με μια μαρμάρινη επιγραφή κτίστηκε εκεί ένας νέος ο οποίος καταστράφηκε.

Ο σημερινός ναός (2018) με την μορφή που τον γνωρίζουμε κτίστηκε το 1872. Πρόκειται για ένα ναό που ακολουθεί τον τύπο τρίκλιτης βασιλικής με τρούλλο που έχει φανότρουλλο και με στοιχεία από τη δυτική αρχιτεκτονική.

Ο λόγος αφιέρωσης του ναού, στην Παναγία της Φανερωμένης, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, οφείλεται στο γεγονός ότι η εικόνα της Παναγίας φανερώθηκε πάνω από τα ερείπια του ναού που είχε καταστραφεί. Η εν λόγω εικόνα χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Σήμερα φυλάσσεται εντός του ιερού βήματος.

Στο εσωτερικό του ναού θα δει κάνεις τοιχογραφίες του Ιωάννη Κισσόνεργη που χρονολογούνται το 1929. Στον τρούλλο του ναού δεσπόζει ο Θεός Πατήρ Παντοκράτωρ, στον κύλινδρο του τρούλλου προφήτες και στα τρίγωνα του τρούλλου οι τέσσερεις Ευαγγελιστές. Στην κόγχη του ιερού Βήματος είναι ζωγραφισμένη η Παναγία Πλατυτέρα των Ουρανών στον τύπο της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας.

Το εικονοστάσι του ναού είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και χρονολογείται στον 18° – 19° αιώνα. Οι εικόνες του χρονολογούνται από το 16° αιώνα μέχρι τον 20° αιώνα. Ο άμβωνας είναι έργο του ξυλογλύπτη M. Χ. Ταλιαδώρου και φέρει τις εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών τις οποίες ζωγράφισε ο Κύπριος ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής το 1928.

Ο δεσποτικός θρόνος είναι δείγμα ξυλογλυπτικής τέχνης του Κύπριου ξυλογλύπτη Αρτέμη Παπαδόπουλου όπως και η Αγία Τράπεζα με το περίτεχνο κιβώριο εντός του Ιερού Βήματος και φέρει παραστάσεις από τα Θεία Πάθη. Πάνω στην Αγία Τράπεζα είναι τοποθετημένο αργυρό αρτοφόριο, ένα από τα ωραιότερα δείγματα αργυροχοΐας του 20ου αιώνα, έργο του χρυσοχού Πολύβιου Κόλοκου.

Στον εξωτερικό χώρο του ναού υπάρχει το Παρθεναγωγείου Φανερωμένης, η Βιβλιοθήκη Φανερωμένης, τα OXEN Κατηχητικά σχολεία, τα γραφεία του ναού και το Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων. Το μαρμάρινο μαυσωλείο στα ανατολικά της εκκλησίας εμπεριέχει λείψανα των επισκόπων και ιερέων που εκτελέστηκαν από τους Οθωμανούς το 1821.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων