13/10/2021 13/10/2021 Μεσαορίας Γηργόριος: “Τα ιερά μνημόσυνα διατηρούν τη μνήμη, τη νοσταλγία και την αγάπη για τις πατρογονικές μας εστίες” Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, οι εκτοπισμένοι της Αγγαστίνας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών, για να προεορτάσουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Θεράποντα Επίσκοπο Κιτίου και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγγαστίνα ασκήσαντα. Της Θείας...
13 Οκτωβρίου, 2021 - 9:59
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2021 - 10:00

Με τη νοσταλγία και την αγάπη στις πατρογονικές εστίες

Διαδώστε:
Με τη νοσταλγία και την αγάπη στις πατρογονικές εστίες

Μεσαορίας Γηργόριος: “Τα ιερά μνημόσυνα διατηρούν τη μνήμη, τη νοσταλγία και την αγάπη για τις πατρογονικές μας εστίες”

Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, οι εκτοπισμένοι της Αγγαστίνας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών, για να προεορτάσουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Θεράποντα Επίσκοπο Κιτίου και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγγαστίνα ασκήσαντα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Χρίστου και Πρεσβύτερος π. Ελευθέριος Κονέ, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Ο εκκλησιασμός τελέστηκε με την πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων υγείας της Πολιτείας.

Μαζί με τους πιστούς της ενορίας και τους εκτοπισμένους Αγγαστινιώτες, παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, οι Δήμαρχοι Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς και Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος κατάγεται από την Αγγαστίνα, η Κοινοτάρχης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίας Παρασκευής Αγγαστίνας κ. Αναστασία Γερολέμου καθώς και κοινοτάρχες όμορων κοινοτήτων στον κάμπο της Μεσαορίας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής και Αγίου Θεράποντα, ο Προέδρος των Εθνικοφρόνων Σωματείων Αγγαστίνας κ. Ιωάννης Δημοσθένους, εκπρόσωποι των Λαϊκών Οργανώσεων Αγγαστίνας και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία είχε αναφορά στο θαύμα της ανάστασης του γιου της χήρας από την πόλη Ναΐν. Ο Επίσκοπος επισήμανε ότι διδασκόμαστε για ακόμη μια φορά ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου. Αυτός που «είπε και εγένετο», ο Λόγος του Θεού, ανακαλεί την ψυχή του νεανίσκου στο σώμα, δείχνοντας στους μαθητές Του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφενός μεν ότι η ψυχή μας δεν χάνεται, αφετέρου δε ότι ο προορισμός του ανθρώπου δεν είναι ο θάνατος αλλά η ζωή, και δη η αιώνια ζωή στη Βασιλεία του Θεού.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στους δύο τιμώμενος Αγίους, τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα Κιτίου, ο οποίος μαρτύρησε την ώρα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία, και τον Όσιο Θεράποντα, ο οποίος ασκήτεψε στη Σίντα και Αγγαστίνα. Και οι δύο Άγιοι έζησαν «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β΄ Κορ. στ΄ 10), σύμφωνα με τον παύλειο λόγο που ακούσαμε στο Αποστολικό ανάγνωσμα. Έτσι καλούμαστε όλοι οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας να ζούμε στον παρόντα βίο «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες», αφού τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Αναστημένου Ιησού. Επισήμανε ότι οι ιστορικές πηγές μαρτυρούν (βλ. την έρευνα του μακαριστού κοινοτάρχη και ιεροψάλτη Χρίστου Διάκου) πως παλιά το όνομα της κοινότητας ήταν «Άγιος Θεράπων» και αργότερα, μέσα στους αιώνες, πήρε το σημερινό όνομα: Αγγαστίνα.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ως πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας) εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους Αγγαστινιώτες για την καλή συνεργασία και τη συμβολή τους στην οργάνωση του σημερινού εκκλησιασμού. Δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία αυτών των συνάξεων και της τέλεσης των ιερών Μνημοσύνων, τα οποία διατηρούν τη μνήμη, τη νοσταλγία και την αγάπη για τις πατρογονικές μας εστίες. Έχουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι παλαιοί, ιερό καθήκον να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδέψουμε, με αγάπη και πνεύμα ενότητας, στις νεότερες γενεές. Αυτή τη συνείδηση πρέπει να διατηρήσουμε της πατρώας πίστης και των παραδόσεων του τόπου μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Αρτοκλασία και ακολούθως Μνημόσυνα του Ιερέως Επιφανίου και όλων των πεσόντων και φονευθέντων Αγγαστινιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και όλων των εν ειρήνη τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών πριν την εισβολή και μετά ταύτα στην προσφυγιά της κοινότητας Αγγαστίνας.

Ακολούθησε Τρισάγιο και αποκαλυπτήρια του Μνημείου των ηρώων και μαρτύρων της κοινότητας Αγγαστίνας, κοντά από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων