24/01/2022 24/01/2022 Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και την ευχή η κατεχόμενη Κύπρος να βρει την ελευθερία της πραγματοποιήθηκε χθες, η Η΄ Σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, των Δημάρχων και Κοινοταρχών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, τηρουμένων των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας λόγω...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2022 - 9:28

Με την ευχή να έρθει η ελευθερία στην κατεχόμενη Πατρίδα

Διαδώστε:
Με την ευχή να έρθει η ελευθερία στην κατεχόμενη Πατρίδα

Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και την ευχή η κατεχόμενη Κύπρος να βρει την ελευθερία της πραγματοποιήθηκε χθες, η Η΄ Σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, των Δημάρχων και Κοινοταρχών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, τηρουμένων των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας λόγω της παρατεταμένης πανδημίας Covid-19.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας), πλαισιωμένος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τριφύλλιο Ονησιφόρου, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους και τους Διακόνους π. Μιχάλη Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων και προσφύγων αδελφών ημών και ακολούθως τελέστηκαν Μνημόσυνα πάντων των κληρικών και λαϊκών που διακόνησαν με οποιονδήποτε τρόπο στις Μονές και Ενορίες της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Ακολούθως, τελέστηκε στο Μέγα Συνοδικό η τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας. Έπειτα, ο Θεοφιλέστατος απηύθυνε το λόγο του προς τους παρόντες, τον οποίο διαδέχθηκε με την ομιλία του ο Κοινοτάρχης της Μιας Μηλιάς, κ. Ανδρέας Δημοσθένους.

Το φλουρί της Βασιλόπιττας το βρήκε η κα. Παπαδοπούλου, σύζυγος του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου Παναγίας των Γενάγρων, δασκάλου κ. Παύλου Παπαδόπουλου, η οποία έλαβε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ένα ασημένιο εικόνισμα το οποίο ιστορικό το γεγονός του εκχριστιανισμού του πρώτου Ρωμαίου Αξιωματούχου, του Ανθύπατου Σέργιου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλου, το 45-46 μ.Χ. στην Πάφο.

Ακολούθησε αναμνηστική φωτογράφηση με όλα τα στελέχη, κληρικοί και λαϊκοί, των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων και τέλος κέρασμα.

Ελευθερία στην Κύπρο

Στην προσφώνηση του μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τόνισε ότι μας “Μας παρηγορεί η ελπίδα ότι, διατηρώντας μέσα μας τη φλόγα του πόθου της επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας και εφαρμογής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εμπλουτίζουμε με ωριμότητα και σύνεση τον υπόλοιπό μας βίο, προσδοκώντας καλύτερες ειρηνικές και ελεύθερες μέρες και στην πατρίδα μας και παγκοσμίως από πανδημίες και ασθένειες” ενώ μαζί με τα χρόνια πολλά ευχήθηκε και ελευθερία στην Κύπρο.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Θεοφιλεστάτου: 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρώας γης μας και της παρατεταμένης πανδημίας covid-19, σας καλωσορίζω στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Αφού τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία και συμμετείχαμε στο αναστάσιμο ευχαριστιακό δείπνο, ολοκληρώνουμε την Η΄ Σύναξή μας με την κοπή της Βασιλόπιττας.

Εκφράζουμε εγκάρδιες ευχές προς όλους σας, για προσωπική και οικογενειακή ευημερία με υγεία και αισιοδοξία στη ζωή και τα έργα σας.

Η ελεύθερη επιλογή σας να συνεργάζεστε με την Εκκλησία από αγάπη, είτε ως επικεφαλής της εμπερίστατης Τοπικής Αυτοδιοίκησης των κατεχομένων κοινοτήτων και ενοριών μας, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, είτε ως Εκκλησιαστικοί Επίτροποι της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), σας έφερε πιο κοντά μας ως πλήρωμα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα που ξεκινήσαμε το 2008 – 2009, θα συνεχίσουμε με τις πατρικές ευλογίες και την εμπιστοσύνη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, του οποίου έχουμε όλοι την πατρική αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές!

Προσευχόμαστε όλοι, ως πνευματικά του παιδιά, ο Εν Τριάδι Θεός να του δίνει δύναμη και θάρρος να διαποιμαίνει επί έτη πολλά την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη, παρά τους έσωθεν και έξωθεν κινδύνους και δοκιμασίες.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τη βοήθεια του Θεού, τη σκέπη της Παναγίας μας και τις πρεσβείες όλων των Αγίων των Εκκλησιών της πατρώας γης μας, είτε εκείνων που αποκαταστήσαμε και τις λειτουργούμε και ανάβουμε ένα κερί και ένα κανδήλι υπέρ υγείας πάντων ημών και υπέρ αναπαύσεως των προαπελθόντων, είτε παραμένουν βουβές λόγω του ότι διατηρούνται ως τζαμιά ή ευρίσκονται μέσα σε στρατιωτικές ζώνες.

Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου και τις οδηγίες του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχη μας, τόσο για να πραγματοποιούμε στην ελεύθερη περιοχή τις εορτές μας όσο και να μεταβαίνουμε ως προσκυνητές των Ιερών και των Οσίων μας στην κατεχόμενη πατρώα γη, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, με προοπτική την αποκατάσταση των Ναών μας σε Ιερούς λειτουργικούς χώρους.

Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, ούτε πάντοτε έχουμε συνεργάτες. Όμως, ο Θεός πολλές φορές μας επιφύλαξε να ζούμε μικρά και μεγάλα θαύματα αποκατάστασης και συντήρησης των Ιερών μας χώρων.

Θα συνεχίσουμε, με τη φώτιση του Παναγίου Πνεύματος και τη δική σας συνεργασία, καθώς και των εκτοπισμένων αδελφών μας που εκπροσωπείτε, με πίστη, προσευχή, σιωπή, υπομονή και επιμονή.

Μας παρηγορεί η ελπίδα ότι, διατηρώντας μέσα μας τη φλόγα του πόθου της επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας και εφαρμογής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εμπλουτίζουμε με ωριμότητα και σύνεση τον υπόλοιπό μας βίο, προσδοκώντας καλύτερες ειρηνικές και ελεύθερες μέρες και στην πατρίδα μας και παγκοσμίως από πανδημίες και ασθένειες.

Ευχή αυτό να το ζήσουμε στο χρόνο που ήδη άνοιξε τις πύλες του, το 2022. Είθε!

Θέλω ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους όσοι παρευρεθήκατε σήμερα, καθώς και όλους τους συνεργάτες μας, Δημάρχους, Κοινοτάρχες, Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, Οργανωμένα Σύνολα και βεβαίως όλους τους εκτοπισμένους μας. Είθε ο Θεός να μας δίνει υπομονή και κουράγιο.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω και όσους, ενώ δεν είναι από τα κατεχόμενα μέρη μας, συμπορεύονται μαζί μας και αθόρυβα μας βοηθούν σε αυτό το δύσκολο ανθρωπίνως, αλλά παρήγορο, πνευματικό έργο της αποκατάστασης, συντήρησης και διάσωσης των Εκκλησιών μας.

Χρόνια Πολλά και ελευθερία στην Πατρίδα μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων