15/09/2022 15/09/2022 Το μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023 στη Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση, εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β‘. ” Σήμερα, που οι διαχρονικές αξίες του κλασικού και χριστιανικού μας πολιτισμού, υποσκάπτονται ή και πολεμούνται επικίνδυνα από τα υλιστικά και ευδαιμονιστικά ρεύματα της Δύσεως, εμείς, ως Πολιτεία και ως Εκκλησία έχουμε ύψιστο...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 12:44
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 12:53

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τη νέα σχολική χρονιά

Διαδώστε:
Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τη νέα σχολική χρονιά

Το μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023 στη Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση, εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β‘.

” Σήμερα, που οι διαχρονικές αξίες του κλασικού και χριστιανικού μας πολιτισμού, υποσκάπτονται ή και πολεμούνται επικίνδυνα από τα υλιστικά και ευδαιμονιστικά ρεύματα της Δύσεως, εμείς, ως Πολιτεία και ως Εκκλησία έχουμε ύψιστο χρέος να εμφυσήσουμε στις αγνές ψυχές σας το μεγαλείο των αξιών αυτών και να σας βοηθήσουμε να διαμορφώσετε την προσωπικότητά σας με βάση αυτές τις αξίες. Διότι είναι οι μόνες που εγγυώνται την επιτυχία σας και την ευτυχία σας στη δύσκολη πορεία της ζωής σας”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, υπογράμμισε: “Σε σας τους νέους στηρίζουμε τις ελπίδες μας ότι θα φανείτε ανώτεροι από μας και θα μπορέσετε να την ελευθερώσετε από τα δεσμά του βάρβαρου Αττίλα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο χρέος για το οποίο όλοι μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε, διότι η ζωή χωρίς την Ελευθερία δεν έχει νόημα και αξία”.

Παρακάτω το μήνυμα του Μακαριωτάτου:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με αισθήματα χαράς και στοργής σάς υποδέχονται και πάλι σήμερα στα σχολεία σας οι πνευματικοί σας γονείς, προκειμένου να συνεχίσετε από κοινού τους νέους αγώνες της μαθητικής σας ζωής.

Η Μητέρα Εκκλησία παρακολουθεί με αγάπη πολλή τα ευγενικά αυτά αγωνίσματά σας και επευλογεί τους οραματισμούς, οι οποίοι αποσκοπούν στη μόρφωσή σας και στην πνευματική σας καλλιέργεια.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι πρώτοι στον κόσμο θεμελίωσαν τις επιστήμες, μας δίδαξαν ότι «Ἡ παιδεία κάλλιστόν ἐστι κτῆμα βροτοῖς». Η μόρφωση για τους ανθρώπους αποτελεί το σπουδαιότερο απόκτημα στη ζωή μας. Διότι μέσω της παιδείας ο νέος γνωρίζει τα επιτεύγματα των Επιστημών, αξιοποιεί τα έμφυτα τάλαντά του, πραγματοποιεί τα όνειρά του και δημιουργεί για τον εαυτό του, την οικογένειά του και το περιβάλλον του έναν καλύτερο και ευτυχέστερο κόσμο.

Θέλουμε, όμως, να γνωρίζετε ότι η μόρφωση από μόνη της μπορεί μεν να ικανοποιεί τις επιστημονικές ανάγκες του ανθρώπου αλλά όχι τις πνευματικές και τις ουράνιες.

Συνεπώς, για να δημιουργήσετε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, επιβάλλεται να εναρμονίσετε τις επιστημονικές σας γνώσεις με τις χριστιανικές και να θωρακίσετε τους εαυτούς σας με τις διαχρονικές αξίες του κλασικού μας πολιτισμού με τις ουράνιες και λυτρωτικές του χριστιανικού μας πνεύματος.

Οι μεν κλασικές βοηθούν τον νέο να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα που να συνάδει με την αξία του ανθρώπου, αλλά οι χριστιανικές αξίες τον οδηγούν σ’ ένα κόσμο πολύ ανώτερο. Ανάγουν τον άνθρωπο από τα γήινα προς τα ουράνια και την αιωνιότητα. Όταν ο νέος βιώνει τα λυτρωτικά μηνύματα του χριστιανικού πνεύματος και συμμετέχει συνειδητά στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, τότε αναδεικνύει τον εαυτό του σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, η οποία γνωρίζει να προσφέρει την ευωδία της αγάπης του προς όλους και να αποβαίνει πηγή προόδου, φιλανθρωπίας, χαράς και ευτυχίας.

Σήμερα, που οι διαχρονικές αυτές αξίες του κλασικού και χριστιανικού μας πολιτισμού, υποσκάπτονται ή και πολεμούνται επικίνδυνα από τα υλιστικά και ευδαιμονιστικά ρεύματα της Δύσεως, εμείς, ως Πολιτεία και ως Εκκλησία έχουμε ύψιστο χρέος να εμφυσήσουμε στις αγνές ψυχές σας το μεγαλείο των αξιών αυτών και να σας βοηθήσουμε να διαμορφώσετε την προσωπικότητά σας με βάση αυτές τις αξίες. Διότι είναι οι μόνες που εγγυώνται την επιτυχία σας και την ευτυχία σας στη δύσκολη πορεία της ζωής σας.

Αλλά, για μας τους Ελληνοκυπρίους υπάρχει ακόμα ένας ιδιαίτερος λόγος που επιβάλλεται να ακολουθήσουμε συνειδητά τους δρόμους αυτούς της Αρετής. Είναι η πονεμένη μας Πατρίδα, η οποία από το 1974 κατέχεται κατά το 38% από την Τουρκία. Σε σας τους νέους στηρίζουμε τις ελπίδες μας ότι θα φανείτε ανώτεροι από μας και θα μπορέσετε να την ελευθερώσετε από τα δεσμά του βάρβαρου Αττίλα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο χρέος για το οποίο όλοι μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε, διότι η ζωή χωρίς την Ελευθερία δεν έχει νόημα και αξία.

Η Μητέρα Εκκλησία σάς επιδαψιλεύει τις ευχές και την αγάπη της και σας εύχεται ολοψύχως κάθε επιτυχία στους ευγενικούς σας στόχους.

Με την εν Κυρίω αγάπη μου

+ Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου στα παιδιά του δημοτικού σχολείου

Αγαπημένα μας παιδιά,

Σήμερα, οι διδάσκαλοί σας, που είναι οι πνευματικοί σας Γονείς, σας υποδέχονται με πολλή στοργή και αγάπη στο σχολείο σας για να σας βοηθήσουν να μορφωθείτε και να δημιουργήσετε ένα ενάρετο χαρακτήρα.

Η Εκκλησία, που είναι και αυτή η πνευματική σας Μητέρα, παρακολουθεί με αγάπη πολλή τους πόθους σας για τη μόρφωσή σας και σας εύχεται κάθε επιτυχία στους ευγενικούς σας στόχους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γράμματα αποτελούν το σπουδαιότερο αγαθό στη ζωή σας. Διότι σας βοηθούν να αξιοποιήσετε τα έμφυτα χαρίσματά σας και να πραγματοποιήσετε τα όμορφα όνειρά σας.

Θέλουμε, όμως, να γνωρίζετε ότι η μόρφωση από μόνη της δεν είναι αρκετή, διότι πέρα από τη μόρφωση έχουμε ένα ανώτερο χρέος: να δημιουργήσουμε ένα ενάρετο χαρακτήρα και να διαμορφώσουμε μια χριστιανική προσωπικότητα.

Συνεπώς, για να αναδειχθείτε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πρέπει να συνδυάσετε τη μόρφωσή σας και με τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Όταν ζείτε χριστιανικά και συμμετέχετε μαζί με τους Γονείς σας συνειδητά στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, τότε θα αναδειχθείτε σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα μπορέσετε να προσφέρετε την ευωδία της αγάπης σας προς όλους τους συνανθρώπους σας και να γίνετε πηγή προόδου, φιλανθρωπίας και ευτυχίας.

Βέβαια, εσείς τα Ελληνόπουλα της Κύπρου πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο μέρος της Πατρίδας μας κατέχεται από τους Τούρκους, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε στους τόπους των Γονέων μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να φροντίσετε να μορφωθείτε και να αποκτήσετε ένα ενάρετο χαρακτήρα, που θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι από μας, ώστε να ελευθερώσετε την Πατρίδα μας, διότι η ζωή χωρίς την Ελευθερία δεν έχει νόημα και αξία.

Η Μητέρα Εκκλησία σάς εκφράζει τις ευχές και την αγάπη της και σας εύχεται ολοψύχως κάθε επιτυχία στους ευγενικούς σας στόχους.

Με την εν Κυρίω αγάπη μου

+ Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την νέα σχολική χρονιά

Διαβάστε ακόμη: Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος με αιχμές για τον πόλεμο στην Ουκρανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων